Šťavnatý orechovník

Čas prípravy: 15 minút (+ 1 hodina samotné kysnutie)

Čas pečenia: 25 minút

Počet porcií: 1 veľký závin

Orechové dezerty sa každý rok navrátia do vianočných sviatkov, či už ide o populárne košíčky Izidor alebo orechové pusinky. Síce orechovník nie je vnímaný ako tradičný vianočný dezert a nezapadá k slávnostnému drobnému sladkému pečivu, jeho všestranná chuť môže byť využitá aj počas Vianoc a nielen typicky k rannej káve alebo čaju.

Vyskúšajte novinku od portálu Ženy v meste, ktorá tu doteraz nebola - fotorecept na domáci šťavnatý orechový závin. Je jednoduchý na prípravu a skutočne ho zvládne aj úplný začiatočník v pečení. Mäkké kysnuté cesto s výraznou orechovou plnkou si okamžite zamilujete, pretože vám do domácnosti prinesie pohodovú vianočnú atmosféru.

Veľa šťastia s prípravou a krásne vianočné sviatky!

Máme pre vás aj fotorecepty na tradičný kakaový závin a čokoládovú roládu, ktorá je hotová a nadýchaná do 45 minút. Vyskúšajte a rozšírte si svoj zoznam vianočných dezertov!

Ingrediencie na orechovník

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky + na posypanie dosky pri vaľkaní
  • 50 ml oleja
  • 70 ml mlieka 
  • 2 vajcia (z toho 1 ks na potretie závinu pred pečením)
  • 1 PL kryštálového cukru 
  • ½ ČL soli

Kvas:

  • 50 ml teplého mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru 
  • 1 ČL polohrubej múky 

Orechová náplň:

  • 200 g vlašských orechov 
  • 50 ml mlieka 
  • 3 PL práškového cukru 
  • 1/3 ČL mletej vanilky alebo 1 ČL vanilkového extraktu

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Orechový závin: Postup domáceho receptu

1. Ako prvý založíme kvások. Do teplého mlieka dáme lyžičku cukru a múky. Namrvíme polovicu kocky droždia, dobre premiešame a necháme 10 minút kysnúť. Zatiaľ si pripravíme suroviny na cesto. Do misy dáme všetky suroviny okrem mlieka. Vajíčko pridáme len jedno a druhé odložíme na záverečné potretie. Mlieko dáme ohriať, aby bolo teplé.

Orechovník: Krok 1

2. Keď je kvások hotový, pridáme ho do misy. Rukou alebo pomocou robota cesto vymiesime. Postupne prilievame aj teplé mlieko. Cesto miesime dovtedy, kým nevznikne pružné cesto, ktoré sa prestane lepiť na steny misy.

Orechovník: Krok 2

3. Cesto pomúčime aj trochou múky, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 1 hodinu podkysnúť.

Orechovník: Krok 3

4. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mlieko opäť zohrejeme a vlašské orechy pomelieme. Pridáme k nim vanilku a cukor (cca 2-3 PL podľa chuti) a ohriate mlieko. Dôkladne premiešame.

Orechovník: Krok 4

5. Podkysnuté cesto by malo byť po hodine dvojnásobne objemné. Dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra.

Orechovník: Krok 5

6. Na cesto natrieme plnku, rovnomerne po celej ploche.

Orechovník: Krok 6

7. Zavinieme a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme 10 minút ešte podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch cesta jemne popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút. Hotovo!

Orechovník: Krok 7

Vyzerá váš orechovník ako na obrázku nižšie? Ak áno, gratulujeme k úspešnej príprave a želáme vám k nemu dobrú chuť!

Orechovník: Finálny výsledok

Ďalšie súvisiace články na záver