Príjemné sviatky bez obmedzení

Histamínová intolerancia (HIT) je stav spôsobený nerovnováhou medzi hladinou histamínu a hladinou enzýmu diaminooxidáza (DAO) v ľudskom tele. Organizmus nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave. Ak teda žijete s HIT, pravdepodobne viete, že na množstvo prijatého histamínu si musíte dať zvlášť pozor.

Nasledujúce odporúčania sme spracovali podľa potravinového semaforu uvedeného na hitmun.sk. Ten bol zostavený na základe výskumu, pri ktorom sa hodnotilo osemsto pacientov s histamínovou intoleranciou po konzumácii 109 rôznych potravín. 

Podstatným výsledkom, ktorý vás bude zaujímať, je, že kapustnica či obložené chlebíčky z bielej múky alebo pizza by nemali byť v centre vášho záujmu, čo ale neznamená, že by ste počas sviatkov mali zostať hladní.

Jesť či nejesť to či ono?

Pre mnohých z nás sú sviatky o tom, že si doprajeme to, čo v priebehu roka nemôžeme. Ak sú to vo vašom prípade, napríklad, mäsové pokrmy, dobrou správou je, že ani pri HIT sa ich nemusíte vzdať.

Tak, ako pri zelenine, aj pri mäse je vhodné jesť ho čo najskôr po pripravení. Ideálne sú chudšie druhy ako kuracie a morčacie, ale väčšina histaminikov dobre znáša aj jahňacie hovädzie mäso. Ako prílohu môžete zvoliť tradičné zemiaky, ryžu alebo batáty.

K Veľkej noci patria aj vajíčka pripravené na rôzne spôsoby. Aj tie si najlepšie vychutnáte, keď budú čerstvé z domáceho chovu. Minimalizujete tým množstvo použitých konzervačných a iných syntetických látok. Niektorí ľudia lepšie znášajú vajcia uvarené natvrdo alebo v omelete. Niektorí histaminici tolerujú iba vaječný žĺtok, iní bez obáv zjedia aj bielok. Rovnako ako pri ostatných potravinách aj tu platí, že stupeň znášanlivosti je individuálny a treba sledovať reakcie svojho tela po požití tej – ktorej suroviny.


Náš tip: Ak netolerujete slepačia vajíčka, skúste prepeličie. Pre vegánov (najmä pri pečení) odporúčame náhradu vo forme ľanových alebo chia semienok. Jednému vajíčku potom zodpovedá 1 polievková lyžica semienok.

Prepeličie vajíčka sú skvelou náhradou menej zdravých slepačích. Znižujú cholesterol a obsahujú cenné Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny, vitamíny, železo, fosfor. Foto - freepik.com

Veľkonočné maškrtenie s HIT

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, pri dezertoch tiež môžete experimentovať s rôznymi receptami. Stačí vedieť, ktoré múky a druhy ovocia sú zlúčiteľné s vašou histamínovou diétou.  

 

Medzi povolené ingrediencie patrí:

● ryžová, pšenová, kokosová a špaldová múka, 

● prírodné sladidlá (med, kokosový cukor, čakankový sirup), 

● kvalitná tmavá čokoláda, karob (ako náhrada klasického kakaa),

● niektoré druhy ovocia (jablká, hrušky, marhule, broskyne, čučoriedky, červené ríbezle, čerešne, černice, opuncia, granátové jablko, liči, mango, červený aj žltý melón)

● obyčajné mlieko a mliečne výrobky (smotana na varenie aj na šľahanie, čerstvé syry - ricotta, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).

 

Vyhnúť sa, žiaľ, musíte:

● kyslej smotane, jogurtom a zrejúcim syrom (ementál, parmezán, rokfort, camembert),

● rybám a morským plodom (ak prešli zmrazením a konzervovaním), 

● údeninám (saláma, párky, šunky, klobásy),

● jahodám, ananásu, väčšine citrusov,

● niektorým dochucovadlám a bylinkám (škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica),

● čokoláde, orechom,

● alkoholickým nápojom (červené víno, sekt, kvasinkové pivo),

● energetickým nápojom, kole a iným ochuteným farbeným nápojom, 

● zelenému a čiernemu čaju.

 

Zelenina – základ jedálnička histaminika

Chuť čerstvo odtrhnutej rajčiny alebo obľúbenú kyslú kapustu si pri HIT neužijete, ale je veľa druhov zeleniny, ktorú dobre toleruje trávenie väčšiny histaminikov. 

Chutný jarný šalát si môžete pripraviť napríklad z hlávkového šalátu, reďkovky, listov púpavy póru. Vhodná je však tiež cuketa, tekvica hokkaido, mrkva, brokolica, čínska kapusta, fenikel, uhorka, čerstvá varená kukurica, špargľa, karfiol, červená repa či artičoky.

Pomôžte si doplnkami výživy

Vypočuť si od lekára diagnózu histamínovej intolerancie je pre mnohých „nových“ histaminikov doslova ťažko stráviteľné. A zvyknúť si na potrebnú zmenu životosprávy tiež nie je jednoduché. Nie je preto vôbec hanba pomôcť si, ako sa len dá.

Našťastie, dnes už existujú voľnopredajné suplementy, ktoré zmiernia prejavy a pomôžu prekonať náročné začiatky. Skúste HITIMUN® DAO - výživový doplnok s enzýmom diaminooxidáza (DAO) vyrábaný na Slovensku.

HITIMUN® DAO neobsahuje histamín, laktózu, fruktózu ani glutén (lepok) a je vhodný aj pre diabetikov a celiatikov. Nahrádza nedostatočnú tvorbu enzýmu DAO v ľudskom tele vo forme kapsúl šetrných k sliznici čreva.


1 kapsula má garantovanú aktivitu enzýmu diaminooxidáza až 36 000 HDU (histamíndegradačnej jednotky). Kapsulu zapite malým množstvom vody 15 minút pred požitím jedla s obsahom histamínu. Maximálna denná dávka sú 3 kapsuly.

HITIMUN® DAO dostať v podobe praktických acidorezistentných kapsúl ARcaps®. Ide o rastlinné kapsuly s oddialeným uvoľňovaním, ktoré chránia DAO pred žalúdočnou kyselinou počas prechodu žalúdkom. Výrobcom a distribútorom značky HITIMUN® pre SR je spoločnosť Aloris Vital, s.r.o.

Foto – Aloris Vital