Najväčší prínos pre telo má kakao vo svojej prirodzenej forme – teda neodtučnené a nealkalizované. Prírodné kakao má kratšiu trvanlivosť a ťažšie sa rozpúšťa, preto sa bežne alkalizuje – teda je ošetrené chemickými látkami za účelom zníženia jeho prirodzeného pH, zvýraznenia farby a predĺženia trvanlivosti.
“Tento proces znehodnocuje výživné látky v kakau a môže spôsobovať alergie,” vysvetľuje Ing. Martina Matejíčková z Cacaofé, slovenskej firmy špecializujúcej sa na dovoz a predaj kakaa a kakaových bôbov z Latinskej Ameriky.
“Naše kakao Kakawco je vyrobené čisto z pražených kakaových bôbov bez ďalších úprav, neprešlo alkalizáciou ani nebolo odtučnené. Vďaka tomu si zachováva to najcennejšie – štedrú dávku antioxidantov, teobromínu, minerálov a vitamínov, má plnšiu chuť, výraznú vôňu a vyššiu nutričnú hodnotu,” dodáva.
Testy kakaa: viac horčíka ako banán
Prírodné kakao je považované za mimoriadne bohatý zdroj živín a bioaktívných látok, ktoré prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Pýši sa vysokým obsahom antioxidantov a minerálov, čo z neho robí naozaj hodnotnú zložku vyváženej stravy.
“Nechali sme si vypracovať analýzu dvoch kakaových práškov, ktoré dovážame z Latinskej Ameriky – 100 % Caquetá a 100 % Huila. Cieľom bolo stanoviť obsah konkrétnych látok v kakau – zaujímali nás najmä antioxidanty, magnézium, kofeín a teobromín,” upresňuje Martina Matejíčková z Cacaofé. Skúšky vykonala spoločnosť Eurofins Food Testing.
Neodtučnený a nealkalizovaný 100 % kakaový prášok z regiónu Caquetá v Kolumbii vyšiel v nezávislom testovaní ako skutočný superzdroj magnézia. “Naša Caquetá obsahuje 2660 mg horčíka na kilogram, čo toto kakao radí medzi jeden z najbohatších zdrojov magnézia medzi potravinami – podobne ako tekvicové semienka. Pre porovnanie, ak skonzumujete jeden banán, prijmete približne 37 mg horčíka. Ak vypijete jednu porciu (15 g) kakaa Caquetá pripraveného iba s vodou, príjmete približne 40 mg horčíka. Navyše, horčík v kakau je viazaný na prírodné organické látky, čo podporuje jeho prirodzenú vstrebateľnosť,” vysvetľuje Martina.
Martina Matejíčková z Cacaofé. Foto - Kakawco
Horčík je zásadný pre správne fungovanie nervového systému, svalov a srdca. Druhé testované kakao, 100 % Huila, obsahuje zase napríklad 60 mg železa na kilogram, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek.
Kakao ako antioxidačná superpotravina
Polyfenoly, ktoré sú v kakau prítomné vo vysokých koncentráciách, sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály, čím chránia bunky pred poškodením a starnutím. Pravidelná konzumácia kakaa, najmä vo forme kvalitného kakaa bez pridaného cukru, je výborným spôsobom, ako posilniť zdravie a predchádzať mnohým ochoreniam.
Analýza sa zamerala na obsah polyfenolov, jedných z najsilnejších prírodných antioxidantov. Bojujú proti oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje poškodenie buniek voľnými radikálmi, teda reaktívnymi molekulami, ktoré môžu viesť k zápalom, predčasnému starnutiu a rozvoju chronických ochorení. Kakaá Caquetá aj Huila sú mimoriadnym zdrojom polyfenolov.
Epikatechín a EGCG (epigallokatechín galát) prispievajú k zlepšeniu elasticity ciev a znižovaniu krvného tlaku, znižujú hladinu "zlého" LDL cholesterolu a podporujú "dobrý" HDL cholesterol, pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Kyselina tanínová a katechín, majú silné protizápalové vlastnosti, pomáhajú znižovať chronické zápaly, ktoré sú spojené s autoimunitnými ochoreniami. Kakao obsahuje viac polyfenolov ako väčšina ovocia, vrátane čučoriedok.
Za zmienku stoja aj kyselina galová a EGCG, ktoré chránia DNA pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, pomáhajú inhibovať rast nádorových buniek a podporujú tzv. apoptózu (programovanú bunkovú smrť) poškodených buniek.
Ako si pripraviť zdravé kakao?
Môžete použiť bežné kravské mlieko, ale aj rastlinné náhrady (napríklad mandľové alebo ovsené), pridať štipku škorice alebo kvapku medu na jemné osladenie. Nemusíte však ani to – prírodné kakao má výraznú chuť, je prirodzene sladké. Pre optimálny zdravotný prínos je dôležité piť ho bez nadmerného pridania cukru.
“Pridávanie cukru do kakaa je zbytočné. Prírodné nealkalizované a neodtučnené kakao má naozaj plný a pestrý chuťový profil. V rôznych odrodách cítite rôzne tóny – niektoré sú prirodzene sladšie, kvetinovejšie, iné kyslejšie, ovocnejšie. Správne pripravené kvalitné kakao vôbec nepotrebuje dosladiť. Veľmi obľúbené je napríklad rituálne kakao – doplnené zmesou korenín, ktoré opäť len podporujú jeho prirodzené antioxidačné vlastnosti (so škoricou, klinčekmi či kardamómom). Ak ste však zvyknutí na sladkú chuť alebo robíte kakao deťom, siahnite po práškoch osladených panelou, sušenou šťavou z cukrovej trstiny, ktorá okrem prirodzene sladkej chuti doplní aj ďalšie spektrum vitamínov a minerálov do finálneho nápoja,” radí Martina Matejíčková.
Kakao je tiež skvelým prostriedkom na posilnenie imunity a celkovú vitalitu. Antioxidanty v ňom obsiahnuté neutralizujú voľné radikály, čím podporujú správnu funkciu imunitného systému a znižujú riziko infekcií. Dokonca podporujú tvorbu kolagénu a bojujú proti prejavom starnutia.
Kakao stimuluje aj uvoľňuje
Spomínaná analýza potvrdila aj obsah prírodných stimulantov – kofeínu (207 mg/100 g) a teobromínu (1054,2 mg/100 g). Tieto látky podporujú sústredenie, zlepšujú náladu a zároveň majú menej agresívny účinok ako káva, čím robia kakao vhodnejšou alternatívou. Kofeín podporuje koncentráciu, znižuje únavu a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Teobromín zlúčenina, ktorá sa nachádza takmer výlučne v kakau, má mierne povzbudzujúci účinok, ale zároveň podporuje relaxáciu ciev, takže môže byť vhodná ako stimulant aj pre ľudí s vyšším krvným tlakom.
Foto - Kakawco
Kombinácia kofeínu a teobromínu prispieva k zlepšeniu nálady, mentálneho výkonu a celkového pocitu energie. Jeden z antioxididantov, ktoré testované kakaá obsahujú, epikatechín zlepšuje prekrvenie mozgu, čím podporuje kognitívne funkcie – pamäť a koncentráciu. Ak sa potrebujete lepšie sústrediť a naštartovať mozog, kakao je správna voľba.
Od zberu kakaa až po balenie
Pravidelná konzumácia kakaa je prospešná iba v prípade, že pijete kakao kvalitné, neupravené chemicky (alkalizáciou), dobre skladované a z overeného zdroja. Kakawco je prémiové kakao, vyrobené čisto z najkvalitnejších pražených kakaových bôbov v kvalite „fino de aroma” zberaných v Latinskej Amerike.
“Túžila som spojiť pracovné skúsenosti z integrácie znevýhodnených ľudí s prémiovým kakaom. Cez náš projekt Kakawco.sk sa nám podarilo podať pomocnú ruku farmárom najmä v Kolumbii, často bývalým pestovateľom koky pre drogové kartely, aby sa z nich mohli stať hrdí a spokojní cacaoteros – teda pestovatelia prémiového kakaa. S cacaoteros spolupracujeme na báze priameho obchodu – direct fair trade, vďaka čomu môžu sebe a svojim rodinám zabezpečiť dôstojný život,” vysvetľuje pôvod kakaa od Cacaofé Martina.
Nie je jej ľahostajná ani situácia na Slovensku, práve naopak. Celý proces je transparentný a nastavený tak, aby spĺňal podmienky prémiovej kvality a spoločenskej zodpovednosti. “Dohliadame na celý proces od pestovania, ručný zber, spracovanie až po praženie a balenie, aby sme si boli istí prvotriednou kvalitou. Produkty starostlivo balíme v našej integračnej baliarni. Od roku 2021 sme registrovaným sociálnym podnikom s vlastnou integračnou baliarňou. Ťažšie zamestnateľným ľuďom tu na Slovensku pomáhame uplatniť sa na trhu prácu, učiť sa pracovným návykom, pomáhame im získať sebadôveru v pracovnom kolektíve, osvojovať si nové zručnosti a pracovať so zodpovednosťou,” dodáva Martina.
Okrem e-shopu a dvoch prevádzok v Bratislave môžete kakawco ochutnať aj vo vybraných kaviarňach a kúpiť v obchodoch. Koncom roka 2024 otvorili aj prvú kakaotériu v Prahe.