Zelený štvrtok a zelené menu

Názov veľkonočného Zeleného štvrtku nepochádza zo samotnej zelenej farby, ale z nemeckého slova "Greinen", čo znamená "plakať" a v súvislosti so sviatkami ide o deň pokánia. Aj keď prívlastok "zelený" považujeme za menší historický omyl, ideálne zapadol do symboliky s jarou a s duševnou očistou, predovšetkým na Slovensku a v Česku.

Dodnes sa s heslom udržania zdravia po celý rok konzumujú na Zelený štvrtok výhradne bezmäsité zelené jedlá zo špenátu, žihľavy, brokolice, prípadne pažítky alebo iných jarných byliniek.

Ženy v meste vám k tohtoročným sviatkom Veľkej noci zostavili zelené menu, ktoré kombinuje ľahko dostupné ingrediencie zelenej farby, plné vitamínov a antioxidantov. Veríme, že si z našich tipov vyberiete!

Nech vám chutí!

Nahliadnite aj na naše ďalšie obedové menu k veľkonočným sviatkom, ktorého súčasťou sú aj mäsové aj vegetariánske alternatívy.

 

Predjedlo: Zelená avokádová nátierka, ktorá chutí najlepšie na čerstvom domácom chlebíku, žemli či rožku, prípadne na opečenej hrianke. Ako originálnejšie predjedlo si môžete nachystať aj mexické guacamole a k nemu servírovať nachos alebo iné čipsy podľa preferencie. Je na vás, čo si zvolíte k Zelenému štvrtku!

Zelené menu: Guacamole

Zelené mexické guacamole. Fotka - Jaja

 

Polievka: Zelená brokolicovo-špenátová polievka, pretože zdravý špenát by vo vašom obedovom menu, špeciálne na Zelený štvrtok nemal chýbať. V kombinácií s brokolicou ide o skutočnú vitamínovú bombu! Avšak, ak by ste chceli znova siahnuť po niečom originálnejšom, máme pre vás aj rukolovú polievku.

Zelené menu: Brokolicovo-špenátová polievka

Zelená brokolicovo-špenátová polievka. Fotka - Miriam Zsilleová

 

Hlavné jedlo: Zelený špenátový prívarok z čerstvého špenátu, so smotanou a s uvareným vajíčkom navrchu. Skvelý jarný recept k Zelenému štvrtku, ktorý je nielen zdravý, ale nesmierne jednoduchý a rýchly na prípravu. Stačí, aby ste si vyhradili dokopy 10 minút!

Zelené menu: Špenátový prívarok

Zelený špenátový prívarok. Fotka - Andrea

 

Dezert: Zelený vláčny pistáciový cheesecake. Oproti ostatným cheesecakom sa líši nielen v jedinečnej chuti pistáciového masla s polevou Ganache z bielej čokolády, ale aj v spôsobe prípravy, pretože sa netradične pečie. Finálny výsledok však stojí za to! Vyskúšajte!

Zelené menu: Pistáciový cheesecake

Zelený pistáciový cheesecake. Fotka - Andrea

 

Nápoj: Zelené žihľavové smoothie. Nájdete v ňom aj rozmixované jablko a banán, dokonca s kvapkou citrónovej šťavy. Aj keby ste mali pochybnosti ohľadom žihľavy a jej konzumácie, s našim receptom k Zelenému štvrtku sa ničoho nemusíte báť, pretože spolu s pridaným ovocím získate veľa vitamínov aj antioxidantov.

Zelené menu: Zelené smoothie

Zelené žihľavové smoothie. Fotka - redakcia Žien v meste

Nazdravie a dobrú chuť k celému zelenému menu!

 

A čo taká cuketa k Zelenému štvrtku? Vyskúšajte rôzne pochúťky nižšie