Mäsový aj veggie veľkonočný obed

Množstvo rodín do dnešného dňa siaha na Veľkú noc po tých najtradičnejších jedlách, no väčšina z nich má v sebe prvky mäsa. Ženy v meste sa preto tento rok rozhodli zostaviť pre vás obedové menu k veľkonočným sviatkom, z ktorého si môžete opäť vybrať z tradičných mäsových klasík, avšak ak preferujete, máme pre vás aj zdravšie veggie alternatívy bez mäsa. Poprípade si ich môžete originálne nakombinovať presne tak, ako uznáte za vhodné!

Pozrite si aj, čo pripraviť na Zelený štvrtok zdravé a zelené.

Nech vám chutí!

Mäsové predjedlo: Vajíčková pomazánka, na ktorú si pokojne môžete pridať parmezán, pažítku a predovšetkým typické veľkonočné údené mäso. Najlepšie chutí na čerstvom domácom chlebíku alebo opečených hriankach.

Veľkonočné menu: Vajíčková pomazánka

Veľkonočná vajíčková nátierka. Fotka - Nela

 

Veggie predjedlo: Hrudka z vajec a mlieka. Síce nevyzerá vôbec vábivo a veľa ľudí s týmto stále bojuje, chutí naozaj výnimočne! Najmä vegetariánom, pre ktorých je to jedna z mála klasík Veľkej noci čisto bez mäsových prvkov. Vyskúšajte!

Veľkonočné menu: Hrudka

Veľkonočná hrudka. Fotka - Andrea

 

Mäsová polievka: Slepačí vývar so zeleninou a domácimi rezancami, poprípade pečeňovými haluškami. Klasika, ktorá sa hodí nielen k tradičnému veľkonočnému obedu, ale ku každému sviatku či bežnej rodinnej nedeli. Pripravte si ju dnes s nami aj vy!

Veľkonočné menu: Slepačí vývar

Veľkonočný slepačí vývar. Fotka - redakcia Žien v meste

 

Veggie polievka: Krémová polievka z pečenej koreňovej zeleniny. Málokto zvykne koreňovú zeleninu piecť a už vôbec nie pri polievke. Avšak, týmto spôsobom sa docieli výraznejšia a sladšia chuť polievky a nemusíte do nej pridať už ani štipku cukru. Presvedčte sa sami!

Veľkonočné menu: Krémová polievka z pečenej zeleniny

Veľkonočná polievka z pečenej zeleniny. Fotka - Andrea

 

Mäsové hlavné jedlo: Jahňacie mäso s hubami. Síce ide skôr o špecialitu českej kuchyne, no osvedčila sa aj na Slovensku a mnohé rodiny si ju tradične chystajú k veľkonočnej hostine. Vyskúšajte si ju tento rok aj vy!

Veľkonočné menu: Jahňacie s hubami

Veľkonočné jahňacie s hubami. Fotka - redakcia Žien v meste

 

Veggie hlavné jedlo: Veľkonočná plnka bez mäsa. Recept od nás kombinuje tradičné prvky Veľkej noci s bohatými chuťami údeného tofu alebo tempehu a čerstvých jarných bylín a zeleniny. Výsledkom je stále lahodná a sýta plnka, ku ktorej sa pefektne hodí aj veľkonočná cvikla s chrenom. Inšpirujte sa našimi tipmi!

Veľkonočné menu: Plnka bez mäsa

Veľkonočná plnka bez mäsa. Fotka - redakcia Žien v meste

 

Dezert pre každého: Veľkonočné rezy sa stali nesmierne populárnymi počas sviatkov jari. Pre tých, ktorí obľubujú čokoládu sme si pripravili recept na tzv. opitého Izidora a pre tých, ktorí radšej siahnu po sviežom ovocí odporúčame nahliadnuť na Žerbó rezy s marhuľovým džemom. Je na vás, ktorý rez si vyberiete!

Veľkonočné menu: Žerbó rezy

Veľkonočné Žerbó rezy. Fotka - Lucia Chrenko

 

Nápoje: K všetkým mäsovým aj veggie alternatívam sa na veľkonočný stôl mimoriadne hodí biele víno. Ako nealko možnosť ponúkame zdravé mangovo avokádové smoothie na osvieženie alebo pre odvážnejších aj žihľavové smoothie plné vitamínov a antioxidantov. Voľba je na vás!

Veľkonočné menu: Mangovo avokádové smoothie

Veľkonočné ovocné smoothie z manga a avokáda. Fotka - redakcia Žien v meste

 

Máme pre vás aj ďalšie veľkonočné recepty, ak ste si náhodou nevybrali vyššie