Tekvicové cookies
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Počet porcií: 8 kusov
Zeleninové koláče dlhú dobu neoslovovali, pretože ľudia len veľmi ťažko rozumeli faktu, že síce pridáte istý druh zeleniny do koláča, ale jeho sladkú chuť tým nezmeníte. Navyše sú takéto dezerty zdravšie v porovnaní, napríklad, s čokoládovými variantami koláčov.
V recepte na tekvicové cookies od Žien v meste je maslová tekvica hlavnou ingredienciou, no zároveň aj vitamínovou bombou. Má vysoký obsah vlákniny, podporuje zdravú funkciu srdca a kostí, dokonca vďaka draslíku, ktorý sa v nej nachádza, dohliada aj na správne fungovanie svalov. Oplatí sa pre vaše telo pripraviť si zdravé tekvicové cookies, však? Vyskúšajte ich už dnes!
Rovnako vám odporúčame nahliadnuť na originálny recept na muffiny z Hokkaido tekvice, ktoré sú ďalším dôkazom, že sladké dezerty stále ulahodia aj s pridaním slanej zeleniny.
Ingrediencie na cookies
- 150 g maslová tekvica
- 1 ks vajce
- 100 g trstinový cukor
- 1 ČL sóda
- 60 g rozpustené maslo
- Štipka soli
- ½ ČL mletá škorica (alebo pumpkin spice korenie)
- 180 g hladká múka
- 40 g horká čokoláda
Tekvicové cookies: Postup receptu na 8 kusov
1. Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Na domáce pyré potrebujeme 150 g maslovej (alebo pokojne aj Hokkaido) tekvice, ktorá je už ošúpaná a nakrájaná na malé kocky. Tie dáme variť do zmäknutia na cca 20 minút. Po uvarení vodu zlejeme a kocky tekvice rozmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré.
2. Následne v miske ručne zmiešame do hustejšej konzistencie 100 g hnedého cukru a 1 vajce. Rúru dáme medzitým vyhriať na 180 stupňov horkovzduch.
3. Pridáme roztopené maslo a zmiešame.
4. Potom pridáme vychladnuté tekvicové pyré. Opäť premiešame.
5. Nakoniec pridáme na kúsky nasekanú horkú čokoládu, štipku soli, škoricu, sódu a múku. Dôkladne premiešame do lepivého cesta.
6. Veľkou lyžicou (pokojne aj naberačkou na zmrzlinu) naberieme 8 kopčekov cesta, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Nechávame dostatočné rozostupy (viď fotku). Pečieme na 180 stupňoch s ventilátorom cca 10 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme ešte 10 minút postáť.
7. Tekvicové cookies premiestnime do chladničky na aspoň 1 hodinu. Následne keď vychladnú, môžeme podávať!
Tip na záver: Ak chcete, resp. potrebujete ušetriť čas pri príprave tekvicových cookies, vo vybraných obchodoch viete kúpiť hotové tekvicové pyré. Nájdete ho buď v plechovke alebo môžete použiť 100% detskú tekvicovú výživu. Samozrejme, že vám cookies budú chutiť inak, keď si ich nachystáte z domáceho pyré, avšak aj takáto rýchlejšia alternatíva je možná. Dobrú chuť!
A čo so zvyškami horkej čokolády? Tu sú tri recepty od receptového webu Najlepšie koláče, ktoré vám odporúčame vyskúšať: rýchle čokoládové šuhajdy, hrnčekový granko koláč a čokoládová poleva Ganache.