Cheesecake z pistácií
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: 12-14 kúskov (forma s priemerom 22 cm)
Novinka feministického portálu Ženy v meste, ktorá tu doteraz nebola - pistáciový cheesecake. Základ dezertu je tvorený klasickými maslovými sušienkami a vanilkovým krémom z populárneho mascarpone. Na vrchu nášho cheesecakeu kraľuje hustá poleva Ganache z bielej čokolády a pistáciového masla, ktoré konkrétne stojí za vašu investíciu. Odporúčame vám na cheesecake použiť maslo, ktorého základ je minimálne 70-80% pistácií, no ideálne by bolo 99-100% kvôli najvyššej kvalite. Pri pistáciovom masle sa určite pozeráme nielen na jeho kvalitu, ale aj kvantitu, pretože z jedného 250-300 gramového pohára vyčarujete niekoľko pistáciových chuťoviek. Nepochybne sa vám do tejto kúpy oplatí ísť, aj keby ste si maslo mali len po lyžičke pridať na raňajkové ovsené vločky.
Prajeme vám veľa šťastia s prípravou nášho pistáciového cheesecakeu! Síce sa tento dezert v našom prípade netradične pečie, v porovnaní s podobnými receptami na cheesecake, jeho postup nie je o nič náročnejší, či už na čas alebo vašu energiu. Aj napriek tomu vám však odporúčame nahliadnuť na návod, ako správne piecť cheesecake pre jednoduchšie postupovanie.
Ingrediencie na cheesecake
Cesto:
- 180 g sušienok (napr. bebe keksy alebo lotus)
- 50 g masla
Krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- ½ ČL mletej vanilky / 1 ČL extraktu / vanilková pasta
Ganache:
- 50 ml smotany na šľahanie (33%)
- 150 g bielej čokolády
- 50 g pistáciového masla
Pistáciový cheesecake: Postup originálneho receptu
1. Začneme od základu. Sušienky rozmixujeme a zmiešame s 50 g rozpusteného masla. Dôkladne premiešame.
2. Formu s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie (iba dno). Sušienkový základ začneme pomocou lyžice nanášať na steny formy a potom utlačíme dno.
3. Krém si pripravíme vyšľahaním mascarpone s kyslou smotanou, vajíčkami, cukrom a vanilkou. Nešľaháme príliš dlho, ale len dovtedy, kým sa všetky hmoty prepoja.
4. Krém vylejeme na pripravený korpus. Pobúchame, aby sme odstránili z krému vzduchové bubliny. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Na spodok rúry dáme plech s vodou. Pečieme približne 40-50 minút. Po dobrom upečení je krém stále trasľavý, ale tak to má byť, pretože stuhne až počas chladnutia. Cheesecake necháme chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami a až potom ho vyberieme.
5. Po vychladnutí pripravíme rýchlu polevu Ganache. Vo vodnom kúpeli zohrievame smotanu, do ktorej pridáme nalámanú bielu čokoládu. Pozor! Smotana nesmie začať vrieť!
6. Do rozpustenej polevy pridáme 50 g pistáciového masla. Dôkladne zamiešame.
7. Ganache nanesieme na cheesecake a necháme stuhnúť minimálne 2 hodiny. Ak chceme, na ešte teplú Ganache môžeme poukladať aj nadrvené pistácie. Ozdobiť si však svoj pistáciový cheesecake môžete podľa preferencie a potreby, pretože už v takomto stave má výraznú pistáciovú chuť aj arómu. Hotovo!
Nech sa páči, tu je lahodný finálny výsledok! Veríme, že sa vám naša cheesecake novinka podarila podľa predstáv!
Vláčny pistáciový cheesecake. Fotka - Andrea
Dobrú chuť!