Dubajská čokoláda
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia / roztápania kakaového masla: 5-10 minút
- Počet porcií: 1 čokoláda zo 6-8 kúskov (záleží od veľkosti čokoládových foriem)
Dubajská čokoláda je lahodný dezert, ktorý sa stal populárnym v dnešných dňoch, najmä pre svoju jemnú textúru, bohatú chuť a arómu a prekonal ostatné čokolády svojím výrazným, unikátnym zložením. V dubajskej čokoláde sa totiž spájajú kvalitné ingrediencie ako kakao, kakaové maslo, datle, exotické orechy a taktiež tie najvoňavejšie koreniny. Sladená je jedine prírodnými sladidlami, ktorými sú v tomto prípade namiesto tradičného bieleho cukru datle. Tie nielen celkovo oživia čokoládu, ale prinesú jej aj jemnú karamelovú príchuť.
Nepochybne stojí na vaše vyskúšanie! Veľa šťastia s naším receptom!
Máme pre vás aj podrobný recept na čokoládovú polevu Ganache. Vyskúšajte!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na dubajskú čokoládu
Na základ čokolády:
- 3 PL kakaového prášku (minimálne 70 %)
- 100 g kakaového masla
- 1 ČL mandľovej pasty
- 100 g datlí (bez kôstok)
Na dochutenie:
- ½ ČL mletého kardamómu
- 30 g mletých pistácií alebo mandlí
- Štipka šafránu alebo vanilkového extraktu
Na zdobenie (voliteľné, avšak odporúčame):
- Jemne mleté orechy
- Jedlé zlato (pre luxusný vzhľad exotickej čokolády)
Kvalitná dubajská čokoláda: Postup jej receptu
- Najprv začneme roztápaním kakaového masla. Roztopíme ho vo vodnom kúpeli pri miernom plameni. Dôležité je, aby sa maslo neprehrialo, pretože len vtedy si dokáže zachovať svoju jemnú textúru.
- Následne si pripravíme kakaovú hmotu. Do roztopeného masla primiešame kakaový prášok nad 70%. Dôkladne pokračujeme v miešaní, dokým nevznikne hladká čokoládová hmota.
- Pokračujeme s datľovou pastou. Datle močíme v horúcej vode cca 10 minút. Dôležité je, aby zmäkli. Potom ich rozmixujeme do hladkej pasty a prilejeme do už vytvorenej kakaovej zmesi.
- Pridáme aj ostatné ingrediencie - mandľovú pastu, pomleté pistácie, kardamóm, poprípade šafrán či vanilku pre výraznejšiu chuť dubajskej čokolády. Všetko spolu pomiešame.
- Vzniknutú zmes nalejeme do formy, ktorú si vystelieme pergamenovým papierom. Pri izbovej teplote ju na niekoľko hodín necháme tuhnúť.
- Keď je dubajská čokolády v tuhom skupenstve, môžeme ju začať krájať na kúsky, prípadne hneď pred servírovaní zdobiť mletými orechmi alebo jedlým zlatom.
Hotovo! Veríme, že sa vám čokoláda podarila a chutí!
Dobrú chuť!