Kakaovo malinový koláč
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet kusov: 8
Maliny sú obľúbeným letným ovocím nielen pre svoju lahodnú a osviežujúcu chuť, ale aj vďaka mnohým zdravotným benefitom. Obsahujú veľa vitamínu C na podporu imunity, veľa draslíka na zdravé srdce a taktiež veľa vlákniny pre lepšie trávenie. Navyše majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré špeciálne pomáhajú udržiavať zdravú ústnu dutinu.
Pripravte si spolu so Ženami v meste jednoduchý a celkom rýchly koláč z malín, kakaa a tvarohu, ktorý nielen osvieži hocijaký deň v týždni, ale značne dodá na energií vďaka čokoládovej príchuti. No a kvôli vysokému obsahu malín v koláči sa nemusíte báť ani konzumácie nášho koláča počas diéty, pretože samotné maliny majú na 100 gramov iba 52 kalórií a podporujú zdravý metabolizmus. Nech sa vám náš dezert podarí!
Ponúkame vám aj podobný fotorecept na tvarohovo ovocný koláč na hrnčekový spôsob. Inšpirujte sa jednoduchými krokmi, vďaka ktorým zvládnete aj iné dezerty ako práve ten náš malinový!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na koláč
Cesto:
- 50 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 30 g kakaa
- 90 g práškového cukru
- 1/2 ČL soli
Plnka:
- 225 ml smotany (33 %)
- 250 g jemného tvarohu
- 150 g bielej čokolády
Ostatné ingrediencie (na polevu a zdobenie):
- 25 ml smotany (opäť 33 %)
- 50 g bielej čokolády
- 125 g malín
- 5 PL malinového džemu
Malinový koláč s kakaom a tvarohom: Postup receptu
1. Ako prvé si pripravíme cesto. Vajíčka dáme do veľkej misy s práškovým cukrom a soľou. Do druhej misky pridáme múku a kakao. Dôkladne spolu premiešame. Vajíčka s cukrom postupne vyšľaháme, od nižších otáčok po vyššie a následne do hustej peny. Trvá to približne 7-8 minút.
2. K vyšľahaným vajíčkam prisypeme múku s kakaom na trikrát (najlepšie cez sytko, presne ako na obrázku). Zakaždým miešame múku s kakaom opatrne pomocou stierky pomalými krúživými pohybmi. Rúru dáme zatiaľ vyhrievať na 170 stupňov.
3. Plech s približnými rozmermi 40×32 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň vzniknuté cesto. Pečieme na 170 stupňoch cca 15 minút. Nezabúdame aj kontrolovať.
4. Upečené cesto vyberieme z rúry, preklopíme ho na čistú podložku a stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa cesto doteraz pieklo. Následne si pripravíme krém na koláč. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme chladiť. Zatiaľ si vyšľaháme tvaroh so smotanou na šľahanie.
5. Do vyšľahaného tvarohu so smotanou pomaly prilievame za stáleho šľahania vychladnutú bielu čokoládu. Opäť dôkladne zašľaháme.
6. Cesto rozkrojíme na dve presné polovice. Na jednu z nich natrieme ovocný (malinový) džem a poukladáme nakrájané maliny, najlepšie čerstvé.
7. Na tú istú vrstvu s džemom a malinami natrieme aj krém, ktorý sme si predtým nachystali. Uhladíme ho a preložíme ho druhým plátom cesta. V takejto forme vložíme do chladničky. Následne si pripravíme polevu a to zohriatím smotany tesne pod bod varu. Zalejeme ju najemno nakrájanými kúskami bielej čokolády. Ak nám smotana vychladne skôr, ako sa stihne rozpustiť biela čokoláda, prenesieme zmes nad vodný kúpeľ a pomaly zahrievame, kým sa dôkladne nerozpustí. Hotovú polevu hneď nanesieme na vrch koláča a dáme naspäť do chladničky na minimálne 2 hodiny.
Hotovo! Odteraz môžete koláč spokojne servírovať, dobrú chuť!