Mrkvový koláč s orechami
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 8 kúskov (tortová forma s priemerom 20 cm alebo malý plech)
Pokiaľ neviete, čo so zvyšnou mrkvou, vyskúšajte ju nastrúhať do nášho zdravého, mrkvovo orechového koláča. Mrkva dodá dezertu potrebnú vlákninu aj vitamíny a zároveň si môžete maškrtiť, koľko chcete a bez hocijakých výčitiek. V kombinácií s vlašskými orechami ide o naozaj živinami nabitý koláč, keďže tie obsahujú okrem zdravých tukov aj bielkoviny a vzácne omega-3 mastné kyseliny.
Čo sa týka množstva cukru v koláči, viete si ho jednoducho prispôsobiť vlastným potrebám. Navrch sme takisto pridali krém tvorený tvarohom a bielou čokoládou, ktorý je nesmierne ľahký na prípravu. Veríme, že vám takáto kombinácia zachutí a začnete si ju chystať častejšie.
Veľa šťastia s koláčom od nás!
Máme pre vás aj fit fotorecepty na orechový koláč bez múky či cukru, v ktorom môžete využiť zvyšky orechov z nášho dezertu a taktiež cuketový koláč, ideálny pre vaše budúce zdravé pečenie. Dobrú chuť!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na koláč
Cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 50 g vlašských orechov vcelku
- 40 g sušených hrozienok alebo brusníc
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy
- ¼ soli
- ½ ČL mletej škorice
- Štipka mletého muškátového oriešku
- 2 vajcia
- 125 g hnedého cukru
- 40 g masla
- 200 g mrkvy
- 5 g sušenej pomarančovej kôry alebo čerstvá nastrúhaná z 1 pomaranča
Krém:
- 125 g roztierateľného tvarohu
- 60 g bielej čokolády
- Mletá vanilka
Postup receptu na mrkvovo orechový koláč
1. Vo väčšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, sódu a 50 g vlašských orechov, pomletých najemno. Ďalších 50 g orechov nasekáme nožom na menšie kúsky. Do inej nádoby dáme cukor a vajcia. Maslo si roztopíme a mrkvu nastrúhame najemno. Uvedené suroviny vystačia na tortovú formu s priemerom 20 cm alebo do malého plechu. Ak chceme piecť vo veľkom plechu, množstvá zdvojnásobíme.
2. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Keď vajíčka zväčšia objem, za stáleho šľahania prilejeme roztopené, avšak nie horúce maslo. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.
3. K múčnej zmesi prilejeme vajíčkovú penu. Poriadne zapracujeme.
4. Pridáme nasekané orechy, mrkvu a sušené ovocie.
5. Dno tortovej formy vystelieme papierom a boky namažeme maslom. Ak pečieme v plechu, vymažeme ho celý maslom. Cesto nalejeme do formy a pečieme na 175 stupňoch cca 45-50 minút. Kontrolujeme špáradlom. Ak pečieme z dvojnásobného množstva, tak pečenie bude trvať 60-75 minút.
6. Po upečení necháme vychladnúť. Ak vám stred koláča vybehne, môžeme ho zarovnať a odrezanú časť odložiť bokom na záverečné dozdobenie.
7. Krém na koláč pripravíme tak, že do roztopenej bielej čokolády zamiešame tvaroh. Môžeme ochutiť vanilkou alebo pomarančovou kôrou. Na krém rozdrobíme odrezané cesto.
Hotovo! Nech sa páči, takto by mal váš zdravý, mrkvovo orechový koláč vyzerať:
Veríme, že sa podaril podľa vašich predstáv! Dobrú chuť želáme!