Mrkvový koláč s orechami

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 8 kúskov (tortová forma s priemerom 20 cm alebo malý plech)

Pokiaľ neviete, čo so zvyšnou mrkvou, vyskúšajte ju nastrúhať do nášho zdravého, mrkvovo orechového koláča. Mrkva dodá dezertu potrebnú vlákninu aj vitamíny a zároveň si môžete maškrtiť, koľko chcete a bez hocijakých výčitiek. V kombinácií s vlašskými orechami ide o naozaj živinami nabitý koláč, keďže tie obsahujú okrem zdravých tukov aj bielkoviny a vzácne omega-3 mastné kyseliny.

Čo sa týka množstva cukru v koláči, viete si ho jednoducho prispôsobiť vlastným potrebám. Navrch sme takisto pridali krém tvorený tvarohom a bielou čokoládou, ktorý je nesmierne ľahký na prípravu. Veríme, že vám takáto kombinácia zachutí a začnete si ju chystať častejšie.

Veľa šťastia s koláčom od nás!

Máme pre vás aj fit fotorecepty na orechový koláč bez múky či cukru, v ktorom môžete využiť zvyšky orechov z nášho dezertu a taktiež cuketový koláč, ideálny pre vaše budúce zdravé pečenie. Dobrú chuť!

Ingrediencie na koláč

Cesto:

  • 200 g polohrubej múky 
  • 50 g pomletých vlašských orechov 
  • 50 g vlašských orechov vcelku
  • 40 g sušených hrozienok alebo brusníc
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy 
  • ¼ soli
  • ½ ČL mletej škorice
  • Štipka mletého muškátového oriešku
  • 2 vajcia
  • 125 g hnedého cukru 
  • 40 g masla 
  • 200 g mrkvy 
  • 5 g sušenej pomarančovej kôry alebo čerstvá nastrúhaná z 1 pomaranča

Krém:

  • 125 g roztierateľného tvarohu
  • 60 g bielej čokolády
  • Mletá vanilka

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na mrkvovo orechový koláč

1. Vo väčšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, sódu a 50 g vlašských orechov, pomletých najemno. Ďalších 50 g orechov nasekáme nožom na menšie kúsky. Do inej nádoby dáme cukor a vajcia. Maslo si roztopíme a mrkvu nastrúhame najemno. Uvedené suroviny vystačia na tortovú formu s priemerom 20 cm alebo do malého plechu. Ak chceme piecť vo veľkom plechu, množstvá zdvojnásobíme.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 1

2. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Keď vajíčka zväčšia objem, za stáleho šľahania prilejeme roztopené, avšak nie horúce maslo. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 2

3. K múčnej zmesi prilejeme vajíčkovú penu. Poriadne zapracujeme.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 3

4. Pridáme nasekané orechy, mrkvu a sušené ovocie.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 4

5. Dno tortovej formy vystelieme papierom a boky namažeme maslom. Ak pečieme v plechu, vymažeme ho celý maslom. Cesto nalejeme do formy a pečieme na 175 stupňoch cca 45-50 minút. Kontrolujeme špáradlom. Ak pečieme z dvojnásobného množstva, tak pečenie bude trvať 60-75 minút.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 5

6. Po upečení necháme vychladnúť. Ak vám stred koláča vybehne, môžeme ho zarovnať a odrezanú časť odložiť bokom na záverečné dozdobenie.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 6

7. Krém na koláč pripravíme tak, že do roztopenej bielej čokolády zamiešame tvaroh. Môžeme ochutiť vanilkou alebo pomarančovou kôrou. Na krém rozdrobíme odrezané cesto.

Mrkvovo orechový koláč: Krok 7

Hotovo! Nech sa páči, takto by mal váš zdravý, mrkvovo orechový koláč vyzerať:

Mrkvovo orechový koláč: Finálny výsledok

Veríme, že sa podaril podľa vašich predstáv! Dobrú chuť želáme!