Slovenské národné menu by mohlo ponúknuť pestrý výber jedál, ktoré reprezentujú slovenskú kulinársku tradíciu a kultúru. Ide o tradičné jedlá a výber bol tentoraz na nás.
Slovenské národné menu
Nedávno sa objavili nápady na tradičné slovenské menu, ktoré by podávali v reštauráciiách. Možno by mohlo zahŕňať rôzne jedlá charakteristické pre slovenskú kuchyňu, ktorá je známa svojimi viac sýtymi, bohatými a často mäsovými jedlami. Tu je príklad, ako by také menu mohlo vyzerať. Čo poviete?
Predjedlo a polievka
- Slovenská cesnačka - tradičná cesnaková polievka, podávaná buď v chlebovom bochníku alebo s kúskami pečiva.
- Demikát - hustá krémová polievka so zemiakov, smotany a bryndze.
- Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a malou porciou varených zemiakov.
- Praženica z húb a vajec - Kombinuje sviežu chuť čerstvých húb s chuťou vajec.
Hlavné jedlá
- Bryndzové halušky - malé zemiakové halušky zmiešané s bryndzou, často podávané so slaninkou alebo klobásou.
- Pečené kačacie stehno s lokšami a červenou kapustou -V rúre upečené kačacie mäso, často stehno, ale nielen s tradičným plackami a dusenou kapustou.
- Zemiakové placky, alebo haruľa - Placky, alebo v rúre na plechu upečené cesto zo zemiakov, opečenej slaniny a múky, podávané s kyslým mliekom.
- Pirohy - sladké cesto plnené buď slivkovým lekvárom,alebo slané s tvarohom alebo bryndzou, podávané s kyslou smotanou.
- Kapustnica ako hlavné jedlo - bohatá polievka z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobás a húb.
Dezerty
- Slivkové gule - zemiakové knedlíky plnené slivkovým lekvárom, posypané makom alebo strúhaným tvarohom a cukrom.
- Bublanina - tradičný sladký koláč s ovocím, najčastejšie pripravovaný s čerešňami.
- Šišky - Sladké fašiangové pečivo najčastejšie podávané s džemom.
Nápoje
- Kofola - lokálny cola nápoj, ktorý nie je už vlastne ani značka, skôr národné dedičstvo.
- Slovenské pivo - rôzne druhy miestnych pív.
- Slivovica - tradičná slovenská ovocná pálenka, najčastejšie z plodov sliviek,
Toto menu ponúka pestrý výber jedál, ktoré reprezentujú slovenskú kulinársku tradíciu a kultúru. Každá reštaurácia môže pridať svoje jedinečné verzie alebo miestne špeciality, aby ponúkla autentický zážitok. Skúste aj naše staré slovenské recepty. Alebo aj tradičné slovenské jedlá pripraviť moderne.