Slovenské národné menu by mohlo ponúknuť pestrý výber jedál, ktoré reprezentujú slovenskú kulinársku tradíciu a kultúru. Ide o tradičné jedlá a výber bol tentoraz na nás.

Slovenské národné menu

Nedávno sa objavili nápady na tradičné slovenské menu, ktoré by podávali v reštauráciiách. Možno by mohlo zahŕňať rôzne jedlá charakteristické pre slovenskú kuchyňu, ktorá je známa svojimi viac sýtymi, bohatými a často mäsovými jedlami. Tu je príklad, ako by také menu mohlo vyzerať. Čo poviete?

Predjedlo a polievka

  • Slovenská cesnačka - tradičná cesnaková polievka, podávaná buď v chlebovom bochníku alebo s kúskami pečiva.
  • Demikát - hustá krémová polievka so zemiakov, smotany a bryndze. 
  • Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a malou porciou varených zemiakov.
  • Praženica z húb a vajec - Kombinuje sviežu chuť čerstvých húb s chuťou vajec.

Hlavné jedlá

  • Bryndzové halušky - malé zemiakové halušky zmiešané s bryndzou, často podávané so slaninkou alebo klobásou.
  • Pečené kačacie stehno s lokšami a červenou kapustou -V rúre upečené kačacie mäso, často stehno, ale nielen s tradičným plackami a dusenou kapustou.
  • Zemiakové placky, alebo haruľa - Placky, alebo v rúre na plechu upečené cesto zo zemiakov, opečenej slaniny a múky, podávané s kyslým mliekom.
  • Pirohy - sladké cesto plnené buď slivkovým lekvárom,alebo slané s tvarohom alebo bryndzou, podávané s kyslou smotanou.
  • Kapustnica ako hlavné jedlo - bohatá polievka z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobás a húb.

Dezerty

  • Slivkové gule - zemiakové knedlíky plnené slivkovým lekvárom, posypané makom alebo strúhaným tvarohom a cukrom.
  • Bublanina - tradičný sladký koláč s ovocím, najčastejšie pripravovaný s čerešňami.
  • Šišky - Sladké fašiangové pečivo najčastejšie podávané s džemom.

Nápoje

  • Kofola - lokálny cola nápoj, ktorý nie je už vlastne ani značka, skôr národné dedičstvo.
  • Slovenské pivo - rôzne druhy miestnych pív.
  • Slivovica - tradičná slovenská ovocná pálenka, najčastejšie z plodov sliviek,

Toto menu ponúka pestrý výber jedál, ktoré reprezentujú slovenskú kulinársku tradíciu a kultúru. Každá reštaurácia môže pridať svoje jedinečné verzie alebo miestne špeciality, aby ponúkla autentický zážitok. Skúste aj naše staré slovenské recepty. Alebo aj tradičné slovenské jedlá pripraviť moderne.