Silvestrovská kapustnica je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že to je tradičná pochúťka dokáže naozaj výborne vytvoriť rodinnú a spoločenskú atmosféru. Uvarte si ju tentoraz so ženami v meste.

Silvestrovská kapustnica

Silvester je časom osláv a veselých chvíľ s rodinou a priateľmi, a neexistuje lepší spôsob, ako uvítať nový rok, než chutným jedlom. Tradičná silvestrovská kapustnica je jedným z tých jedál, ktoré v tomto čase nesmú chýbať na žiadnom stredoeurópskom silvestrovskom stole.

Toto jedlo, plné silných, sýtych chutí, sa stáva symbolom tepla a pohody v chladných zimných dňoch. Máme pre vás recept, ktorý vám ukáže, ako pripraviť vynikajúcu silvestrovskú kapustnicu, ktorá nie je veľmi náročná a zároveň prinesie radostné chute do vášho domova.

Môžete si tradičný recept prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám a ešte viac vylepšiť pridaním čerstvých bylín, ale napríklad aj šampiňónov, zemiakov, kyslej smotany alebo hoci aj orechov.

Tento recept je o viac ako jedle; je o vytváraní spomienok a tradícií. Tak si pripravte hrniec (aspoň 4 litrový, alebo aj väčší) silvestrovskej kapustnice, nechajte ju postáť, a užívajte si chvíle radosti a šťastia so svojimi blízkymi.

Tu je recept na silvestrovskú kapustnicu aj s nápadmi na vylepšenie. Veľa zábavy. Dobrú chuť a veselého Silvestra! Tu je aj recept na vianočnú kapustnicu s údeným músom a klobásou. Alebo recept na kapustnicu so smotanou. Tu je aj recept na slovenskú kulajdu. Skúste aj naše nápady ako zahustiť kapustnicu.

Ingrediencie

  • 1 kg kyslej kapusty, 2 neúdené klobásy, 1 údená klobása, 1 kus údenej šunky, kúsok údenej slaniny, sušené huby, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, kúsok masla,
  • Koreniny: bobkový list, mleté čierne korenie, rmletá rasca, mletá červená paprika, soľ,
  • Na servírovanie: Kyslá smotana, chlieb,

Postup receptu

  1. Sušené huby nechajte aspoň hodinu namočené vo vode, aby zmäkli. Ak nemáte čas, vložte ich do uvarenej vody tak na 10 minút.
  2. Do väčšieho hrnca pridajte kyslú kapustu, šunku a všetky klobásy. Pridajte 2 celé strúčiky cesnaku, pár bobkových listov a mletú rascu. Doplníte aj mleté čierne korenie a kurkumu. Kapustu s mäsom a korením v hrnci bohato zalejte vodou. Prikryjte pokrievkou a na miernom ohni varte asi hodinu.
  3. Medzitým si roztlačte cesnak a nadrobno nakrájajte cibuľu. Slaninu bez kože nakrájajte na drobné kúsky a opražte. Pridajte nakrájanú väčšiu cibuľu a so slaninou restujte. Následne pridajte aj kúsok masla, nechajte rozpustiť a odstavte. Pridajte cesnak, lyžičku mletej červenej papriky, premiešajte a nechajte postáť.
  4. Do variacej silvestrovskej kapustnice po hodine varenia pridajte zmäknuté huby, premiešajte a ďalej varte. Do kapustnice tiež pridajte aj cibuľovú zmes a ešte pol hodiny varíte. Uvarenú kapustnicu skúste nechať tak 24 hodín postáť v chlade (lepšie prejdú chute), ale môžete ju zjesť aj hneď.
  5. Uvarené mäso a klobásu vyberte a nechajte vychladnúť (najlepšie na druhý deň, alebo aj hneď). Potom ich nakrájajte na menšie kúsky a vráťte späť do kapustnice. Naposledy jemne prevarte. Hotovú silvestrovskú kapustnicu podávajte s chlebom alebo čapičkou smotanou.


    Silvestrovská kapustnica. Foto - Michal Trško

Nápady na vylepšenie

  • Čerstvé bylinky: Na koniec pridajte do silvestrovskej kapustnice čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať, kôpor alebo majoránka, pre osviežujúcu chuť a arómu.
  • Šampiňóny: Okrem sušených húb môžete pridať aj čerstvé šampiňóny pre bohatší húbny zážitok.
  • Zemiaky: Ak chcete kapustnicu zahustiť a zvýšiť výživnosť, pridajte do nej nakrájané zemiaky.
  • Kyslá smotana: Pre krémovú chuť môžete pridať kyslú smotanu pri servírovaní.
  • Orechy: Pridanie mletých orechov môže pridať jedlu textúru a lahodnú chuť.
  • Tieto nápady vám umožnia prispôsobiť si recept na kapustnicu podľa vašich preferencií a vytvoriť vlastnú jedinečnú verziu tohto tradičného jedla.

Dobrú chuť a veselého Silvestra! Vyskúšajte aj recept na jednoduchú vianočnú kapustnicu.

Videorecept