Silvestrovská kapustnica je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že to je tradičná pochúťka dokáže naozaj výborne vytvoriť rodinnú a spoločenskú atmosféru. Uvarte si ju tentoraz so ženami v meste.
Silvestrovská kapustnica
Silvester je časom osláv a veselých chvíľ s rodinou a priateľmi, a neexistuje lepší spôsob, ako uvítať nový rok, než chutným jedlom. Tradičná silvestrovská kapustnica je jedným z tých jedál, ktoré v tomto čase nesmú chýbať na žiadnom stredoeurópskom silvestrovskom stole.
Toto jedlo, plné silných, sýtych chutí, sa stáva symbolom tepla a pohody v chladných zimných dňoch. Máme pre vás recept, ktorý vám ukáže, ako pripraviť vynikajúcu silvestrovskú kapustnicu, ktorá nie je veľmi náročná a zároveň prinesie radostné chute do vášho domova.
Môžete si tradičný recept prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám a ešte viac vylepšiť pridaním čerstvých bylín, ale napríklad aj šampiňónov, zemiakov, kyslej smotany alebo hoci aj orechov.
Tento recept je o viac ako jedle; je o vytváraní spomienok a tradícií. Tak si pripravte hrniec (aspoň 4 litrový, alebo aj väčší) silvestrovskej kapustnice, nechajte ju postáť, a užívajte si chvíle radosti a šťastia so svojimi blízkymi.
Tu je recept na silvestrovskú kapustnicu aj s nápadmi na vylepšenie. Veľa zábavy. Dobrú chuť a veselého Silvestra! Tu je aj recept na vianočnú kapustnicu s údeným músom a klobásou. Alebo recept na kapustnicu so smotanou. Tu je aj recept na slovenskú kulajdu. Skúste aj naše nápady ako zahustiť kapustnicu.
Ingrediencie
- 1 kg kyslej kapusty, 2 neúdené klobásy, 1 údená klobása, 1 kus údenej šunky, kúsok údenej slaniny, sušené huby, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, kúsok masla,
- Koreniny: bobkový list, mleté čierne korenie, rmletá rasca, mletá červená paprika, soľ,
- Na servírovanie: Kyslá smotana, chlieb,
Postup receptu
- Sušené huby nechajte aspoň hodinu namočené vo vode, aby zmäkli. Ak nemáte čas, vložte ich do uvarenej vody tak na 10 minút.
- Do väčšieho hrnca pridajte kyslú kapustu, šunku a všetky klobásy. Pridajte 2 celé strúčiky cesnaku, pár bobkových listov a mletú rascu. Doplníte aj mleté čierne korenie a kurkumu. Kapustu s mäsom a korením v hrnci bohato zalejte vodou. Prikryjte pokrievkou a na miernom ohni varte asi hodinu.
- Medzitým si roztlačte cesnak a nadrobno nakrájajte cibuľu. Slaninu bez kože nakrájajte na drobné kúsky a opražte. Pridajte nakrájanú väčšiu cibuľu a so slaninou restujte. Následne pridajte aj kúsok masla, nechajte rozpustiť a odstavte. Pridajte cesnak, lyžičku mletej červenej papriky, premiešajte a nechajte postáť.
- Do variacej silvestrovskej kapustnice po hodine varenia pridajte zmäknuté huby, premiešajte a ďalej varte. Do kapustnice tiež pridajte aj cibuľovú zmes a ešte pol hodiny varíte. Uvarenú kapustnicu skúste nechať tak 24 hodín postáť v chlade (lepšie prejdú chute), ale môžete ju zjesť aj hneď.
- Uvarené mäso a klobásu vyberte a nechajte vychladnúť (najlepšie na druhý deň, alebo aj hneď). Potom ich nakrájajte na menšie kúsky a vráťte späť do kapustnice. Naposledy jemne prevarte. Hotovú silvestrovskú kapustnicu podávajte s chlebom alebo čapičkou smotanou.
Silvestrovská kapustnica. Foto - Michal Trško
Nápady na vylepšenie
- Čerstvé bylinky: Na koniec pridajte do silvestrovskej kapustnice čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať, kôpor alebo majoránka, pre osviežujúcu chuť a arómu.
- Šampiňóny: Okrem sušených húb môžete pridať aj čerstvé šampiňóny pre bohatší húbny zážitok.
- Zemiaky: Ak chcete kapustnicu zahustiť a zvýšiť výživnosť, pridajte do nej nakrájané zemiaky.
- Kyslá smotana: Pre krémovú chuť môžete pridať kyslú smotanu pri servírovaní.
- Orechy: Pridanie mletých orechov môže pridať jedlu textúru a lahodnú chuť.
- Tieto nápady vám umožnia prispôsobiť si recept na kapustnicu podľa vašich preferencií a vytvoriť vlastnú jedinečnú verziu tohto tradičného jedla.
Dobrú chuť a veselého Silvestra! Vyskúšajte aj recept na jednoduchú vianočnú kapustnicu.
Videorecept