Sviečková na smotane je obľúbené jedlo celej našej rodiny. Aj vy počúvate, že najlepšiu ju aj tak robí babička? Ale ako sa to robí? Máme pre vás ooverený recept ako sa sviečková robí. Omáčka bude s veľkým množstvom zeleniny. Recept na jednoduchú sviečkovú na smotane so značkou portálu Ženy v meste.
Sviečková na smotane
Vyskúšajte tento recept, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Omáčka je bez múky, s veľkým množstvom zeleniny.
Nielen výborne chutí, ale je plná vitamínov. Spolu s plátkom chudého mäsa a prílohou si vykúzlite fantastický jednoduchý pokrm, ale pritom je najlepšia. Vyskúšajte ďalší tradičný recept z kuchyne portálu Ženy v meste.
A ak máte vlastnú chuť, pokojne si recept prispôsobte, jedlo je predsa najlepšie každému podľa jeho vlastnej chuti.
Vyskúšajte aj recept na bravčové karé. Alebo skúste iný recept na tradičnú sviečkovú, alebo skúste recept na maďarský segedínsky guláš.
Ingrediencie na jednoduchú sviečkovú na smotane
- 1 kg stehna (hovädzieho, bravčového, z diviaka, aké mäso na sviečkovú)
- 6 ks stredná mrkva,
- 3 ks stredný petržlen,
- 1 ks malý kaleráb,
- 1 ks malý zeler,
- 2 ks väčšia cibuľa (menší pór),
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 polievkové lyžice olivového oleja,
- 3 polievkové lyžice masla,
- 1 ks šľahačková smotana,
- na dochutenie: soľ, drvená rasca, 3 ks čierne korenie celé, 1 ks bobkový list, 2 ks nové korenie, citrónová šťava
Jednoduchá sviečková omáčka na smotane, postup receptu
- Mäso si umyjeme, odblaníme a osušíme. Potrieme olivovým olejom a korením na divinu, prípadne inou obľúbenou zmesou korenia. Môžeme ho nechať odpočívať cez noc, alebo aspoň hodinku v chlade.
- Pripravíme si zeleninu. Očistenú mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler si nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu alebo pór na plátky. Do väčšieho hrnca si pridáme olivový olej, maslo a cibuľu. Opražíme do sklovita. Pridáme koreňovú zeleninu, cesnak, lyžicu kryštálového cukru a restujeme cca 10 minút. Zelenina skaramelizuje a bude mať výbornú chuť.
- Medzitým si na rozohriatej panvici na troške olivového oleja prudko opečieme mäso z každej strany, aby sa zatiahlo. Opečené mäso pridáme k zelenine, pridáme drvenú rascu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie (korenie si spočítame, lebo ho pred rozmixovaním omáčky vyberieme). Nesolíme. Podlejeme pohárom horúcej vody a dusíme. Podľa potreby ešte prilejeme vodu. Dusíme približne 1,5 – 2 hodiny, záleží aký veľký kus a druh mäsa použijeme.
- Po udusení mäso vyberieme a necháme odpočívať. Zo zeleniny pozbierame korenie a bobkový list. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Zriedime ešte vodou, záleží akú konzistenciu omáčok obľubujeme. Prilejeme šľahačkovú smotanu a prevaríme.
- Mäso si ešte teplé narežeme na tenké plátky. Aby nám nevyschlo, vložíme ho späť do omáčky.
- Túto fantastickú jednoduchú sviečkovú omáčku so smotanou podávame s parenou knedľou (najlepšie domácou), cestovinami, alebo opekanými zemiakmi s plátkom citróna.
Tip na záver receptu sviečkovej na smotane
- Vyskúšajte jednoduchú sviečkovú omáčku so smotanou podľa nášho receptu. Príprava je nenáročná a jednoduchá, omáčka plná rôznej zeleniny, nabitá vitamínmi. Keď bola dcéra mladšia, odmietala papať zeleninu. Vyskúšala som takúto verziu obľúbenej sviečkovej a deti sa nevedeli dojesť. Kvôli nim nedávam ani slaninu, ani horčicu. Rascu pridávam pre dobré trávenie. Smotanu zväčša vynechám. V mojej rodine patrí táto skvelá zeleninová omáčka medzi najobľúbenejšie. Vyskúšajte aj recept na fantastické mäsové guľky z mletého mäsa s ryžou