Tekvicový sirup na imunitu
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 0,5 litra sirupu
Tekvicový sirup síce nie je najbežnejší druh sirupu, no v období jesene sa začína čoraz viac pripravovať. Vplyv na to mala jedna celosvetovo známa kaviareň, ktorá spopularizovala v tradičnom kávovom nápoji tekvicový sirup. Tekvicové latté alebo v origináli uvedené pod názvom Pumpkin spice latte zachutilo ľuďom tak, že si začali pripravovať tekvicový sirup aj v pohodlí svojej kuchyne. Pochvaľujú si nielen typickú jesennú arómu a chuť tekvice, ale aj rýchlu a jednoduchú prípravu sirupu. Taktiež je výhodné spomenúť, že tekvicový sirup je bohatý na antioxidanty, podporuje trávenie človeka a posilňuje nielen imunitný systém, ale predovšetkým zdravie ľudského srdca.
Veľa šťastia s prípravou!
Portál Dobrá kuchyňa vám taktiež odporúča nahliadnuť na recept na zapekanú tekvicu v rúre, ktorý viete zužitkovať pri iných tekvicových pochutinách.
Ingrediencie na tekvicový sirup
- 250 g maslová tekvica
- 250 g trstinový cukor
- 300 ml voda
- 1 ČL mletá škorica
- 5 ks klinčeky
- 1/4 ČL sušený zázvor
- 1/4 ČL nastrúhaný muškátový oriešok
- 1/4 mleté čierne alebo nové korenie
- 1/2 ČL mletá vanilka alebo 1 ČL vanilkový extrakt
Tekvicový sirup: Domáca jednoduchá príprava
1. Na sirup budeme potrebovať 250 g tekvicového pyré. To si buď pripravíme z maslovej tekvice (ošúpeme a nakrájame na malé kocky 1x1 cm) alebo ho kúpime hotové, prípadne z detskej 100% tekvicovej výživy.
2. Tekvicu dáme variť do vriacej vody na 15-20 minút, kým nezmäkne.
3. Medzitým si zmiešame všetky koreniny (okrem klinčekov). Potom zlejeme uvarenú tekvicu a rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré.
4. Potom do hrnca pridáme 300 ml vody a hnedý cukor kvôli výslednej farbe sirupu. Zahrievame a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zároveň pridáme aj klinčeky.
5. Keď sa cukor rozpustí, pridáme pyré z tekvice. Potom rozmiešame.
6. Nasleduje náš mix korenia, ktorý pridáme k ostatným ingredienciám a zamiešame. Necháme variť na nižšej teplote 10 minút. Celý čas dávame pozor na sirup a občas ho podľa potreby premiešame.
7. Uvarený sirup precedíme cez sitko.
8. Nakoniec ho ešte teplý prelejeme do čistej minimálne pollitrovej fľaše. Necháme vychladnúť a môžeme použiť do kávy, čaju alebo alko aj nealko nápojov. V chladničke vydrží tekvicový sirup približne 5-6 týždňov.
Tip na záver: Ako ste si mohli všimnúť vyššie, v našom recepte sme využili maslovú tekvicu. Tento druh tekvice vám odporúčame predovšetkým na prípravu tohto sirupu, pretože má sladšiu chuť a jemnejšiu konzistenciu po rozmixovaní. Avšak nič nepokazíte ani inou tekvicou, takže v prípade, že preferujete svoj obľúbený druh tekvice, nebojte sa ho použiť. Nižšie vám pridávame zoznam receptov, kde môžete ešte tekvicu použiť, najmä tekvicu Hokkaido. Dobrú chuť!
Iné jesenné tekvicové recepty
- Sladké muffiny z Hokkaido tekvice
- Zdravá Hokkaido nátierka
- Hokkaido polievka s červenou šošovicou
- Pečené tekvicové jadierka
- Zbierka 20 naj tekvicových receptov vhodných na jeseň