Muffiny z Hokkaido tekvice
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20-25 minút
Počet porcií: 12 ks
Aj napriek tomu, že ide o muffiny, zelenina ako Hokkaido tekvica tu stále nájde uplatnenie. Nielenže obohacuje dezert svojimi typickými orieškovými tónmi, ale je perfektným spôsobom, ako dostať do seba viac zeleniny cez sladké.
Muffiny z Hokkaido tekvice majú nádych jesene, aj vďaka pridanému koreniu pumpkin spice. Možno ho poznáte z rôznych kávových nápojov. Dnes ho síce dostanete vo vybraných obchodoch, avšak odporúčame vám si ho jednoducho pripraviť doma. Recept nielen na muffiny z Hokkaido tekvice, ale aj na korenie pumpkin spice nájdete nižšie.
Portál Chutné recepty vám taktiež odporúča pripraviť si pyré z Hokkaido tekvice, hotové do 30 minút.
Ingrediencie na muffiny
- 300 g tekvicové pyré (1 menšia Hokkaido tekvica)
- 200 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- 2 ks vajcia
- 100 g kyslá smotana / kefír
- 150 ml olej (slnečnicový, repkový)
- 2 ČL kypriaci prášok
- 1 kopcovitá ČL pumpkin spice korenia
Ingrediencie na korenie pumpkin spice
- 3 PL mletá škorica
- 2 ČL sušený mletý zázvor
- 1/3 muškátový oriešok (čerstvo nastrúhaný)
- 1 kopcovitá ČL nové celé korenie
- 1 kopcovitá ČL klinčeky
- 1 ČL čierne korenie
- 1 hviezdička badián (voliteľné)
Muffiny z Hokkaido tekvice: Postup receptu
1. Začnime prípravou Hokkaido tekvice, ktorú prekrojíme, vydlabeme a dáme piecť do rúry na 30 minút (položená šupkou nahor). Medzitým si pripravíme pumpkin spice korenie. Do mlynčeka na kávu dáme nové korenie, klinčeky, čierne korenie a badián a dobre rozmixujeme. Zmiešame s ostatnými surovinami. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť a vydlabeme z nej tekvicové pyré. Potom do veľkej misy pridáme vajíčka, vanilkový cukor a práškový cukor. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a pumpkin spice korením.
2.Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny.
3. Postupne zašľaháme olej a napokon pridáme aj kyslú smotanu alebo kefír.
4. Po lyžiciach pridávame tekvicové pyré. Ručne metličkou zamiešavame.
5. Do zmesi zamiešame stierkou múku s kypriacim práškom a korením.
6. Košíky na muffiny naplníme do 3/4 a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme 20-25 minút.
Tip na záver: Pre intenzívnejšiu jesennú arómu môžete pridať do vašich muffinov aj nasekané vlašské orechy alebo tekvicové semienka. Kúsky čokolády či čokoládové lupienky sa tiež hodia k tekvici Hokkaido. Niektorí pridávajú aj sušené brusnice, hrozienka alebo datle. Tie dodajú muffinom mierne sladší nádych.
Je to na vás! Nech vám muffiny chutia!
Ako môžem využiť zvyšky tekvice Hokkaido?
Zostalo vám niečo z Hokkaido tekvice? Ženy v meste majú pre vás tipy, kde môžete zvyšky z tohto receptu použiť:
1. Hokkaido polievka: Jedna z najčastejších a najjednoduchších alternatív. Polievka z Hokkaido tekvice je krémová a dochutená cibuľou, cesnakom, zázvorom alebo aj kari korením. Preferencia je zvyčajne na vás. Ideálne sa k nej hodí čerstvý chlieb alebo iný druh pečiva.
2. Pečená tekvica Hokkaido: Jediné, čo treba spraviť je nakrájať Hokkaido tekvicu na menšie kúsky, pokvapkať na ne olivový olej (alebo hocijaký iný druh podľa vašej preferencie) a okoreniť (najlepšie sa hodí rozmarín alebo tymián). Na záver už len dáte piecť do rúry na maximálne 30 minút.
3. Hokkaido pomazánka: Nátierka ideálna na raňajky aj večeru. Skvele sa rozotiera na čerstvý chlieb, toast alebo iné pečivo a dokonca sa môže použiť aj ako dip k zelenine. Odporúčame dochutiť Hokkaido nátierku aj štipkou chilli pre intenzívnejšiu chuť tekvice.