Šošovicová polievka bez smotany
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 5
Ľahká a zdravá polievka, ktorá je jednoduchá a rýchla v rámci svojej prípravy, príjemne zasýti a navyše je vhodná pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú laktóze alebo iným mliečnym produktom. Šošovicová polievka na kyslo bez smotany od portálu Ženy v meste je zahustená len rôznou nastrúhanou zeleninou ako mrkva či zemiak, takže v nej nenájdete ani múku.
Potrebujete sa zbaviť zvyšnej koreňovej zeleniny zo záhrady? Naša zdravá šošovicová polievka za to stojí! Jediné, na čo treba vopred myslieť je plánovanie, pretože samotnú šošovicu je potrebné namočiť aspoň na 4-6 hodín pred varením polievky. Ideálne je, keď ju necháte namočenú cez noc a na druhý deň začnete rovno s prípravou.
Prajeme vám veľa šťastia, aby sa polievka podarila! Nech sa páči, pre jednoduchšie a rýchlejšie postupovanie ponúkame aj tieto podobné recepty na šošovicovú polievku: tradičná šošovicová polievka na kyslo a šošovicová polievka bez lepku. Inšpirujte sa ich ľahkými krokmi!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na polievku
- 100 g suchej šošovice
- 2 menšie mrkvy
- 1 stredný petržlen
- Kúsok zeleru
- 1 stredný zemiak
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- ½ ČL rasce
- ½ ČL sladkej papriky
- 4 guličky nového korenia
- 1 ČL soli
- 1 kopcovitá PL cukru
- 2 PL octu
- 2 PL masti alebo oleja
- Zväzok petržlenovej / zelerovej vňate (voliteľné)
- 1 liter vody alebo vývaru
Postup receptu na zdravšiu kyslú šošovicovú polievku
1. Šošovicu dáme na minimálne 6 hodín namáčať. Zdvojnásobí tak svoj objem aj hmotnosť. Medzitým umyjeme a ošúpeme všetku potrebnú zeleninu, pripravíme si koreniny a dochucovadlá, nech máme všetko po ruke. Šošovicu zlejeme a prepláchneme pod prúdom vody.
2. Všetku koreňovú zeleninu a zemiak nastrúhame na strúhadle nahrubo. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak ošúpeme. Ten budeme neskôr aj lisovať.
3. V hrnci zohrejeme olej alebo masť. Opekáme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovými listami, rascou a novým korením. Po 2-3 minútach posypeme červenou paprikou a dobre zamiešame.
4. Pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu a opekáme na cibuľke asi 3 minúty. Po 3 minútach prelisujeme k zelenine nachystaný cesnak. Opäť dôkladne zamiešame.
5. Voliteľný krok: Ak máme doma prebytky vňate z petržlenu alebo zeleru, uviažeme jeden zväzok špagátom a pridáme ho do polievky na vyvarenie.
6. Zeleninu s cesnakom zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme premytú šošovicu a bylinkový zväzok (ak ste sa predsa len rozhodli ho použiť). Polievku varíme 15-20 minút, kým zelenina a hlavne šošovica nezmäknú. Na záver dosolíme, ocukríme a pridáme 2 PL octu. Necháme prebublať a odstavíme. Následne môžeme podávať. Hotovo!
Dobrú chuť k zdravej polievke!