Polievka zo strukovín a údeného mäsa
Čas prípravy: 20 minút + 30 minút namáčanie
Čas varenia: 45-60 minút
Počet porcií: 4
Naprieč Slovenskom nájdeme v každom regióne iné štedrovečerné menu. Len v rámci polievok vidíme často značné rozdiely, keďže niektorí preferujeme kapustnicu (s údeným alebo bez, so smotanou aleb bez, a podobne), iní zase rybaciu alebo hubovú polievku. Strukovinová polievka s údeným mäsom od portálu Ženy v meste je ďalšou sýtou možnosťou na sviatočný stôl, ale pokojne aj do obedového menu počas týždňa alebo víkendu. Mnohí ju dokonca vnímame ako samostatný hlavný chod vďaka obrovskému množstvu pridaných ingrediencií. Tie dokopy vytvárajú polievku plnú bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov aj proteínu, práve kvôli údenému mäsu v polievke.
Prajeme vám veľa šťastia s našou strukovinovou polievkou! Odporúčame si na ňu vyhradiť viac času, keďže len jej varenie môže trvať hodinu.
Máme pre vás aj recept na jednoduchú šošovicovú polievku, ďalšia zo strukovinových polievok k vianočnému stolu aj k bežnému obedu cez týždeň. Vyskúšajte a veríme, že vám konkrétne kroky pomôžu aj pri recepte na našu strukovinovú polievku s údeným mäsom.
Ingrediencie na strukovinovú polievku
- 100 g údeného mäsa (napr. bravčové karé)
- 100 g hrśtkovej zmesi (v suchom stave)
- 1 veľká hrsť sušených húb (15-20 g)
- 6-8 ks sušených sliviek
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru (voliteľné)
- 2 bobkové listy
- 1 menšia mrkva
- 1 menší petržlen
- 1 stredne veľký zemiak (na zahustenie)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- ½ ČL papriky (mletá údená alebo sladká)
- 1 PL bravčovej masti
Postup receptu
1. Hŕstku namočíme na 30 minút do vody. Samostatne namočíme na 30 minút aj sušené huby. Zatiaľ si môžeme na drobné kocky nakrájať mrkvu s petržlenom. Nastrúhame si strúčiky cesnaku a kúsok zázvoru. Nadrobno nakrájame aj cibuľu. Nasleduje údené mäso, ktoré nakrájame na menšie kúsky, no môžeme ho variť aj v jednom celku a až pri servírovaní ho rozdeliť. Je to na vás!
2. Na zohriatej bravčovej masti začneme restovať cibuľu a bobkové listy. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a všetko spolu opekáme. Zeleninu necháme jemne skaramelizovať.
3. Hŕstku zlejeme a prepláchneme pod prúdom studenej vody. Pridáme ju do hrnca aj s nastrúhaným cesnakom a zázvorom a spolu premiešame. Následne podlejeme trochou vody. Pridáme aj sušené slivky a huby. Môžete ich pokojne pridať s výluhom, v ktorom sa huby namáčali. V takomto prípade bude chuť húb v polievke výraznejšia.
4. Na záver zalejeme polievku litrom vody, pridáme údené mäso a na miernom ohni necháme variť / jemne prebublávať cca 45-60 minút. Strukovinovú polievku zahustíme zemiakom, ktorý sme nastrúhali "na kašu". Necháme prevrieť, odstavíme a potom už len dochutíme soľou, čiernym mletým korením a paprikou.
Hotovo! Veríme, že sa vám naša strukovinová polievka s údeným mäsom podarila! Dobrú chuť k finálnemu výsledku nižšie!