Polievka z pečenej koreňovej zeleniny

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 45 minút

Počet porcií: 3-4

Či už hľadáte po sviatkoch inšpiráciu na ľahší zdravý chod alebo len nestíhate počas týždňa variť, no stále si chcete nachystať jedlo plné vitamínov, polievky sú nepochybne tou správnou voľbou. Portál Ženy v meste má pre vás originálny, zdravý recept na krémovú polievku z koreňovej zeleniny.

Polievka sa pripravuje pečením vybranej zeleniny. Týmto spôsobom sa docieli výraznejšia aj sladšia chuť výslednej polievky a nemusíte do nej pridať ani štipku cukru. Práve vďaka pečeniu vznikne na zelenine tmavý povrch, ktorý skaramelizuje a dodá polievke neodolateľnú chuť.

My sme si recept pripravili len z mrkvy, petržlenu, cesnaku a kúska zeleru, avšak výborne do tejto kombinácie zapadne aj červená paprika či kápia. Ak by ste si želali vyššiu sýtosť polievky, môžete do nej pridať aj sladký batát. Voľba zostáva na vás!

Veľa šťastia s prípravou! Máme pre vás aj podobnú krémovú zeleninovú polievku - mrkvový krém. Nahliadnite a inšpirujte sa jednoduchým fotopostupom aj pri našej polievke!

Ingrediencie na polievku

  • 1 cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 1 hlavička cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 1 veľká mrkva
  • 1 malý petržlen
  • 50 g zeleru
  • Kúsok zázvoru (voliteľné)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Sušená chilli paprička (voliteľné)
  • 800 - 1000 ml zeleninového vývaru (pokojne aj zeleninový bujón)
  • 100 ml smotany (na šľahanie alebo môžeme použiť rastlinnú alternatívu)

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Polievka z pečenej koreňovej zeleniny: Postup receptu

1. Mrkvu, petržlen a zázvor pokrájame na malé kocky (cca 2x2 cm). Cesnak prekrojíme na polovice (presne ako na obrázku). Následne zeleninu aj cesnak (zázvor ešte nie) pridáme na plech, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre na 200 stupňoch 20-30 minút. Pečieme dovtedy, kým nezačne povrch zeleniny hnednúť.

Krémová polievka: Krok 1

2. Zatiaľ si na zvyšku oleja opražíme cibuľu s bobkovými listami a novým korením. V tejto fáze už môžeme pridať aj nakrájaný zázvor. Stačí naozaj len malý kúsok z neho (cca 1 cm).

Krémová polievka: Krok 2

3. Keď je zelenina upečená, pridáme ju do hrnca. Upečený cesnak vytlačíme zo šupky. Ide to takto ľahšie! Pridáme si ho podľa chuti a potreby, pretože niektorí ho máme radi v polievke viac a iní zase menej. Je to na vás!

Krémová polievka: Krok 3

4. Zeleninu zalejeme vývarom a varíme približne 10-15 minút. Presne ako pri cesnaku, aj množstvo vývaru si prilejeme podľa želanej konzistencie polievky. Rovnako to závisí aj od veľkosti použitej zeleniny. Pred koncom varenia pridáme ešte smotanu a krémovú polievku osolíme a okoreníme.

Krémová polievka: Krok 4

5. Na záver odstavíme zo zdroja tepla a ponorným mixérom rozmixujeme. Hotovú polievku podávame s krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Krémová polievka: Krok 5

Hotovo! Vyšla vám naša polievka ako na obrázku nižšie? Budete spokojní nielen s jej finálnym výzorom, ale nepochybne aj arómou a chuťou!

Krémová polievka: Finálny výsledok

Jednoduchá a rýchla polievka z pečenej koreňovej zeleniny. Fotka - Andrea

 

Nech vám chutí!

Máme pre vás aj menší tip na záver: Ak vám náhodou zostal pečený cesnak, môžete ho efektívne využiť, napríklad, do cesnakovej nátierky alebo cesnakovej polievky. V prípade, že nemáte toľko času na prípravu ďalšieho jedla, pečený cesnak sa dá zjesť aj roztopený na teplej hrianke alebo na domácom chlebíku s trochou masla a soli. Záleží od vašej preferencie! Vyskúšajte!

Iné súvisiace recepty k polievke od portálu Ženy v meste