Vianočné kokosky
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: cca 35 kúskov
Napriek tomu, že mnohí vnímame kokos ako exotické ovocie, je spojený s obdobím zimy a Vianocami, najmä pre svoju snehovú bielu farbu a nezameniteľnú arómu. Dezerty z neho už tradične pripravovali naše babičky a dnes im my dodávame moderný twist, presne ako kokoskám podľa nášho fotoreceptu nižšie.
Ide o suché a krehké sladké pečivo, ktorého výhodou je dlhá trvanlivosť. V dobre uzatvárateľnej nádobe a na chladnejšom mieste vydržia kokosky pokojne aj mesiac, dokonca ich na dlhšiu dobu môžete skladovať aj v mrazničke.
Prajeme vám veľa šťastia s ich prípravou, ktorá by vám nemala zobrať viac ako hodinku času!
Receptový portál Najlepšie koláče vám taktiež odporúča vyskúšať už spomínané súvisiace dezerty s kokosom a tými sú domáce kokosové ježe a lahodné kokosové pusinky, hotové za pol hodinu.
Ingrediencie na kokosky
- 100 g strúhaného kokosu (+ cca 15 g na obaľovanie)
- 100 g masla
- 2 balíčky citrónovej kôry (alebo čerstvá kôra z 1 bio citróna - voliteľná surovina)
- 2 bielka
- Štipka soli
- 100 g cukru múčka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 150 g hladkej múky
Krehké vianočné kokosky: Postup receptu
1. Polovicu práškového cukru preosejeme a zmiešame so 100 g strúhaného kokosu a s citrónovou kôrou. V druhej miske zmiešame múku a prášok do pečiva. Do bielok pridáme štipku soli a šľaháme do polotuha. Potom preosejeme druhú polovicu práškového cukru a vyšľaháme do tuhého lesklého snehu.
2. Kokosovo-cukrovú zmes s kôrou zmiešame so zmäknutým maslom. Maslo odporúčame vybrať z chladničky 30 minút pred samotnou prípravou receptu. Zmäknuté maslo je také, do ktorého vieme spraviť prstom priehlbinu, ale napriek tomu stále drží a neroztiera sa úplne. Potom prisypeme múčnu zmes a spojíme pomocou varešky alebo rúk.
3. Následne pridáme bielkový sneh a stierkou jemne všetko premiešame, kým nám nevznikne krehké cesto.
4. Cesto (alebo misku) obalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
5. Zo vzniknutého cesta tvarujeme guličky, obaľujeme ich v strúhanom kokose a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vianočné kokosky pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov cca 20–25 minút. Zároveň kontrolujeme, aby kokos na povrchu nezhnedol.
Hotovo! Veríme, že vám kokosky vyšli podľa plánu a podobajú sa na náš finálny výsledok nižšie. Dobrú chuť!
Kokosky sa skvele hodia ako ľahký dezert k teplému nápoju, napríklad ranná káva alebo čaj. Receptový portál, tentokrát Dobrá kuchyňa, vám prináša aj recept na teplý vianočný punč, ktorý vám spolu s kokoskami vytvorí tú pravú pohodovú atmosféru počas sviatkov s príjemnými arómami a chuťami.