Slovenská hŕstková polievka

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 30 minút

Počet porcií: 7-8

Hŕstková polievka je tradične sýtym slovenským jedlom. Je obľúbená hlavne počas jesenných až zimných mesiacov, kedy je skutočnou vitamínovou bombou. Typicky sa pripravuje zo zmesí rôznych strukovín ako fazuľa, šošovica či hrach. Niekedy sa pridajú aj cestoviny alebo krúpy.

Ingrediencie sa po namočení varia spolu s koreňovou zeleninou, ako je mrkva, petržlen či zeler. Môžete pridať aj klobásu alebo údené mäso pre bohatšiu chuť polievky. Hŕstkovú polievku si viete ľahko prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom a stále z nej získať potrebné živiny pre zdravé telo.

Držíme vám palce s jej prípravou, ktorá by nemala trvať viac než 45 minút!

Portál Dobrá kuchyňa vám taktiež na porovnanie prináša recept na hŕstkovú polievku, presne ako od babičky. Veľa šťastia!

Ingrediencie na polievku

  • 150 g hŕstková zmes (v suchom stave)
  • 1 ks veľká mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 1 ks cibuľa
  • 150 g ružičkový kel (voliteľné a zameniteľné napr. za karfiol)
  • 1 ks malý kaleráb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Kúsok zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 2-3 PL olej
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • ½ ČL sladká paprika
  • ½ ČL údená paprika
  • 1,5 – 2 l vody (alebo vývar - podľa požadovanej hustoty polievky)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Hŕstková polievka: Postup rýchleho receptu do 45 minút

 

1. Cibuľu, mrkvu a petržlen umyjeme, poprípade ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cesnak a zázvor očistíme a nasekáme nožom najemno. Ostatnú zeleninu tiež pripravíme, ale budeme ju pridávať neskôr (v našom prípade sme ružičkový kel umyli, kaleráb ošúpali a nakrájali na kúsky). Hotovú klasickú hŕstkovú zmes nie je nutné predom namáčať, stačí ju len dobre prepláchnuť.

Hŕstková polievka: Krok 1

2. Potom na oleji orestujeme cibuľu aj s bobkovými listami.

Hŕstková polievka: Krok 2

3. Pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu aj s petržlenom. Zamiešame a necháme pár minút opekať.

Hŕstková polievka: Krok 3

4. Následne pridáme cesnak, zázvor a mletú červenú papriku. Opäť zamiešame a krátko restujeme.

Hŕstková polievka: Krok 4

5. Zalejeme vodou alebo vývarom a pridáme hrśtkovú zmes. Necháme variť. Po 10 minútach pridáme „mäkšie“ druhy zeleniny ako karfiol, ružičkový kel, kaleráb, zemiaky, batáty a podobne - výber je už na vás! Varíme do úplného zmäknutia zeleniny, strukovín aj krúp.

Hŕstková polievka: Krok 5

Tip na záver: Ak si chystáte vlastný mix strukovín do hŕstkovej polievky, odporúčame vám zvoliť také ingrediencie, ktoré sú uvarené za približne rovnaký čas. Je to oveľa jednoduchšie aj pre vás pri príprave polievky!

Hotovo! Želáme vám dobrú chuť k vašej hŕstkovej polievke, ktorú môžete konzumovať aj ako hlavné jedlo. Vtedy odporúčame k nej uvariť vajíčko alebo pridať kúsok čerstvého pečiva. Ideálne teplý a chutný obed či večera do jesenného počasia!

Portál Chutné recepty by vám taktiež chcel dať do pozornosti bezmäsité jedlá zo Slovenska, ktoré stoja za vaše vyskúšanie a prinesú rovnaký komfort ako zdravá slovenská hŕstková polievka.

Iné súvisiace polievky s hŕstkovou polievkou