Tradičný valašský frgál
Čas prípravy: 160 minút
Čas kysnutia cesta: 60 minút
Počet porcií: 4
Valašský frgál je druh kysnutého koláča, ktorý mnohokrát nespoznáme po mene, no skôr si spomenieme, o aký dezert ide pri jeho tradičnej chuti a typickom výzore moravského koláča. Frgál je veľký a okrúhly, s priemerom niekedy až 35 cm. Na povrchu sa zakaždým rozprestiera plnka podľa našej vlastnej preferencie - môže byť z ovocia ako hrušky, dokonca z ovocného lekváru, no pridáva sa aj tvaroh alebo mak. Frgál chutí najlepšie, keď je ešte k tomu dochutený posýpkou aj maslom.
Koláč ako kysnutý valašský frgál nájdete na mnohých slávnostiach, rodinných oslavách a častokrát bývajú aj súčasťou rôznych trhov. Nikdy nechýbajú na tradičných valašských trhoch, kde sú významným symbolom valašskej kultúry a pohostinnosti.
Najlepšie na tom je, že už nemusíte čakať na podobné slávnosti a valašský frgál si viete pripraviť aj z pohodlia vašej kuchyne. Treba jedine myslieť na časovo dlhšiu prípravu, keďže len hodinu by malo kysnúť cesto na koláč.
Držíme vám palce, aby váš valašský frgál vyšiel podľa predstáv!
Inšpirujte sa aj prípravou iných podobných kysnutých koláčov. Receptový portál Najlepšie koláče má pre vás niekoľko overených tipov: tradičné pečené buchty, hrnčeková vianočka na raňajky alebo kakaový závin.
Ingrediencie na valašský frgál
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 ml mlieka
- 40 g droždia
- 80 g práškového cukru
- Soľ
- 50 ml oleja
- 125 g Hery alebo tradičnej masti s maslom
- Citrónová kôra
- 1 vajce a 100 ml mlieka na potieranie pri pečení
- Drobenka na posypanie
- Maslo, cukor, rum a mlieko na záverečné pokvapkanie po upečení
Postup receptu
1. Začneme prípravou cesta. V miske rozmiešame trošku múky, cukru a droždia. Zalejeme malým množstvom ohriateho, avšak nie horúceho mlieka a necháme vzísť kvások. Medzitým pridáme do misy múku, žĺtky, soľ, zvyšok cukru, citrónovú kôru, tuk izbovej teploty a vlažné mlieko. Prilejeme kvások a vypracujeme si vláčne cesto, ktoré prekryjeme utierkou. Odporúčame dať cesto vykysnúť na teplé miesto. Počas kysnutia raz zľahka premiešame. Vykysnuté cesto potom rozdelíme na 4 bochníky a položíme ich na kruhový papier na pečenie s priemerom 32 cm. Bochníky rozvaľkáme valčekom na kruhy s priemerom 30 cm.
2. Pokračujeme s náplňou, ktorá závisí od vás. Použite ju vždy na všetky 4 koláče. Tu je niekoľko tipov na plnku a aké ingrediencie v akom množstve na ne treba zabezpečiť:
Hrušková plnka: 900 g sušených hrušiek, 500 g práškového cukru, 100 ml rumu, 30 g škorice, 30 g badiánu, 50 g vanilkového cukru a 50 g strúhanky na zahustenie. Na náplň sa používajú sušené a nie čerstvé hrušky a to kvôli príliš vysokému množstvu vody v čerstvom ovocí.
Lekvárová plnka: 700 g lekváru (tradične sa používa slivkový), 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru múčka a 25 g strúhanky. Slivkový lekvár a ďalšie suroviny dáme do misky a dobre premiešame. Na záver pridáme strúhanku na zahustenie.
Tvarohová plnka: 1 kg tvarohu, 4 žĺtky, 240 g práškového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudingu, 150 g hrozienok, 100 ml rumu, 50 ml smotany, citrónová kôra a muškátový kvet. Hrozienka vopred namočíme do rumu. Suroviny dobre premiešame. Na riedenie použijeme smotanu.
Maková plnka: 600 g mletého maku, 80 g lekváru, 250 ml mlieka, 40 g škorice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mlieka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g múky a 50 g masla. Mlieko s krupicovým cukrom privedieme do varu, pridáme pomletý mak a za stáleho miešania krátko prevaríme. Dávame pozor, aby sa nám zmes nepripálila. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú do vychladnutej náplne primiešame aj s ostatnými surovinami.
3. Ďalej si pripravíme mrveničku a to konkrétne zo 100 g masla, 80 g cukru múčky, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Všetko ručne premiešame a prstami rozdrobíme do formy posýpky.
4. A blížime sa k záveru - samotné vytvorenie valašského frgála. Na každý koláč (240 g cesta) rozotrieme 400 g nachystanej náplne. Po obvode necháme 1 cm okraja cesta voľný. Ten potrieme rozšľahaným vajcom. Koláč potom posypeme posýpkou. Takto pripravený ho necháme ešte chvíľu kysnúť. Následne pečieme v rozohriatej rúre pri cca 200°C 15–20 minút. Po upečení potrieme okraj ešte teplého frgálu mliekom. Na záver rozohrejeme maslo a po odstavení pridáme vanilkový cukor a rum a touto zmesou pokvapkáme povrch valašského frgálu.
Hotovo! Veríme, že sa vám typický český frgál z Valašska podaril! Želáme vám k nemu dobrú chuť!
Receptový portál, tentokrát Dobrá kuchyňa, vám odporúča vyskúšať svoj kysnutý koláč s mrveničkou, ringlotami a trnkami. Využite zvyšné ingrediencie z receptu na valašský frgál a pripravte si ďalší chutný dezert.