Spísali sme pre vás recept na cesto a postup prípravy, čím si už lievance dozdobíte a ochutíte je kompletne na vás. Môžete zvoliť čerstvé, mrazené ovocie, jogurt, tvaroh, nutelu či lekvár alebo kombináciu všetkého. Najchutnejšie sú čerstvé, ale veľmi dobré sú ešte aj na druhý deň.

Lievance

  • Čas prípravy: 15 min.,
  • Čas varenia: 20 min.,
  • Počet porcií: okolo 30 kúskov (3-4 porcie),

Ingrediencie

  • 200 g polohrubá múka
  • 1 ks vanilkový cukor (20g)
  • 40 g krupicový cukor
  • 2 ks vajce
  • 250 ml mlieko
  • 2 PL roztopené maslo
  • ½ balíčku kypriaceho prášku (7g)
  • štipka soli
  • olej na potretie panvice (ak treba),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Ingrediencie z chladničky vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby boli izbovej teploty. Múku preosejeme s 20 g krupicového cukru, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva – premiešame. Žĺtky a bielky oddelíme, maslo roztopíme.


     
  2. Žĺtky vymiešame s roztopeným (ale nie teplým) maslom a s mliekom. Túto tekutú zmes prilejeme do sypkej a dobre metličkou všetko premiešame a necháme odstáť. Zatiaľ si z bielkov a 20 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh, trvá to 7-10 minút.


     
  3. Stierkou opatrne jemne premiešame tuhý sneh s cestom.


     
  4. Na strednej teplote opekáme na panvici potrenej olejom (ak máte nepriľnavú, nie je to nutné) lievance. Otáčame, keď sa začnú objavovať bublinky. Opekanie trvá z jednej strany asi 2-3 minútky a z druhej 1-2 minúty. Skúste aj tento recept na nadýchané lievance iba z 2 ingrediencií.

 

 

 

Prečo jednoduché lievance

Podľa tohoto receptu urobíte okolo 30 kúskov jednoduchých lievancov, ktoré môžete podľa chuti ozdobiť čerstvým alebo mrazeným ovocím, jogurtom, tvarohom, nutelou, lekvárom, alebo ich kombináciou.

A hoci sú najchutnejšie ihneď po upečení, zachovávajú si svoju lahodnosť aj na druhý deň. S prípravou trvajúcou len 15 minút a varením 20 minút je tento recept rýchly a jednoduchý spôsob, ako pridať trochu sladkosti do vašich dní. Skuste aj náš recept na palačinky s minerálkou. Vyskúšajte aj recept na klasické lievance.