Myšlienka ovsených vločiek namočených cez noc vznikla vo Švajčiarsku na začiatku 20. storočia, zdravé a jednoduché raňajky na druhé ráno sa však rýchlo zapáčili aj zvyšku Európy. Princíp spočíva v tom, že si vločky pripravíte večer, zmiešate s mliekom alebo s jogurtom a pridáte ďalšie ingrediencie podľa vašej preferencie: semienka, orechy, med, rôzne čerstvé ovocie.

Ako jesť ovsené vločky  

Cez noc sa prísady v chladničke spoja, ovsené vločky zmäknú a ráno na vás bude čakať jedlo bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a predovšetkým beta-glukány, ktoré napomáhajú k zníženiu cholesterolu. Ovsené vločky sú taktiež zdrojom komplexných sacharidov, ktoré dokážu udržať stabilnú energiu počas celého dňa, čo je ich primárnou výhodou a dôvodom pre konzumáciu pre mnohých z nás.

"Overnight oats" sa nepochybne rozšírili aj kvôli sociálnym sieťam a rastúcemu záujmu o zdravé stravovanie a fitness. Navyše samotná príprava týchto raňajok netrvá dlho a zvládne ju aj úplný začiatočník, keďže nič nemusíte variť.

Ovsené vločky namočené na noc pre výživné raňajky na druhé ráno. Fotka - Freepik

Aké kombinácie sa najviac hodia? 

Portál Ženy v meste si pre vás pripravil najčastejšie kombinácie k ovseným vločkám, z ktorých si vyberú milovníci ovocia, ale aj tí, čo radšej siahnu po sladkom na raňajky:

  • Bobuľová radosť: Pre tých, ktorí sú milovníkmi bobuľovitého ovocia ako maliny, čučoriedky alebo černice bude táto variácia sedieť najviac. Odporúčame vám zmiesať ovsené vločky s mandľovým mliekom, pridať bobule podľa vašej preferencie, poliať medom a posypať chia semienkami. A máte osviežujúce raňajky nielen v letnom období.
  • Tropická rozkoš: Pokračujeme v ovocných kombináciach a v tomto prípade siahneme po tropických odrodách. Na rozdiel od prvého príkladu, zmiešajte ovsené vločky s kokosovým mliekom, ktorý dodá na intenzívnej chuti. K tropickému mlieku sa ideálne hodí ovocie ako ananás alebo mango. Dokonca vám odporúčame využiť aj klasický kokos a nie iba v mliekovej forme, ktorý si môžete nastrúhať na vrch vločiek.
  • Čokoládový lieskovec: Na rade sú milovníci čokolády. Ako vždy začnite zmiešaním ovsených vločiek s mliekom, v tomto prípade vám postačí klasické. K zmiešaným vločkám nasypte kakaový prášok a pridajte lieskovoorieškové maslo. Ideálne sa k takejto výraznej kombinácií chutí hodia aj nakrájané banány.
  • Banány a arašidové maslo: V prípade, že sa vám zvýšili banány, viete ich využiť aj v tejto kombinácií. Opäť vám postačí klasické mlieko, ktorým zalejete ovsené vločky. Rozmačkajte zvyšky banánu a pridajte ich k vločkám, rovnako ako aj kvapku medu a arašidové maslo.

Tak ako pri každom recepte, nemusíte sa striktne držať kombinácií, ktoré sme vám vyššie poskytli. Inšpirujte sa nimi a nebojte sa pridať ingrediencie, ktoré vy obľubujete pri raňajkách. Nech vám chutí!

Čokoládová variácia ovsených vločiek namočených na noc. Fotka - Freepik

Zopár tipov na záver k príprave ovsených vločiek: Spojte ovsené vločky a všetky ostatné pridané ingrediencie v pohári alebo inej sklenenej nádobe. V takejto forme sa najlepšie premiešavajú, čím sa zabezpečí to, že budú ponorené v mlieku alebo jogurte po celú noc, minimálne 5-6 hodín. Ráno pred konzumáciou ešte poriadne premiešajte a výživné raňajky sú hotové.

Zostali vám ovsené vločky a chceli by ste si ich pripraviť v inej forme ako doteraz? Portál Najlepšie koláče vám prináša recept na fit banánový chlieb s ovsenými vločkami.

Súvisiace recepty