Najlepší domáci zemiakový chlieb, podľa receptu z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte dlhoročnou praxou osvedčený recept na prípravu zemiakového chleba.
Zemiakový chlieb
Zemiakový chlieb sa doma vždy hodí a rovnako tak aj recept na domáci chlebík. Vyskúšajte tento z knihy Tak mam mama naučila v ktorej autorka Lucia Chrenko prepojila tradičné slovenské recepty s modernými časmi.
- Pečenie - 175 °C, 60 min.
Ingrediencie
- 60 g droždia,
- 600 ml vlažnej vody,
- 1 kg hladkej múky špeciál (akú múku na domáci chlieb)
- 2 KL soli,
- 2 surové zemiaky,
- 1 KL cukru,
- 1 PL celej rasce,
- 2 PL ľanových semien,
Postup receptu na domáci zemiakový chlieb
- Najprv zarobíme kvások. Do nádoby dáme vlažnú vodu, cukor a droždie. Zamiešame a necháme napučať.
- Do väčšej nádoby nasypeme múku, pridáme soľ, postrúhané zemiaky, rascu, ľanové semienka a kvások. Spracovávame 10 – 15 minút, kým sa cesto samé neodlepuje od misky.
- Spracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Základ dobrého chleba je prekladanie cesta, ktoré opakujeme 3-krát po 15 minútach.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a prekladáme: zdola nahor a zľava doprava. Pomúčme, zakryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
- Postup presne zopakujeme ešte 2-krát.
- Po 45 minútach (3 x 15 minút) cesto preložíme na vymastený plech. Dáme piecť.
- Po 20 minútach, keď chlieb chytí kôrku, potrieme ho vodou. Rúru počas pečenia už viac neotvárame. Upečený chlieb potrieme vodou ešte raz.
Tip: Cesto si môžete po vykysnutí rozdeliť na 2 polovice. Z jednej urobiť chlieb a z druhej rožky. Z 500 g cesta vyjde asi 18 ks rožtekov. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na zemiakové šúľance a lekvárové perky.
Domáci chlieb milujú celé generácie našich detí aj dospelých. V tomto klasickom je aj droždie a rovnako aj dva postrúhané zemiaky.
Bude vám určite chutiť tak ako chutil nám, vyskúšajte a dajte nám pod receptom vedieť. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na domáce rožky. Vybrali sme pre vás aj recept na domáci pšenično-ražný tradičný chlieb.
Najlepší domáci zemiakový chlieb, recept. Foto - Tak ma mama naučila