Cuketa na plechu ponúka veľké množstvo rôznych receptov. Máme pre vás 2 overené recepty ako si doma pripraviť cuketu v rúre.
Cuketa na plechu
Cuketa, známa tiež ako zelená tekvica, je posledné roky u nás jednou z najobľúbenejších sezónnych plodín. Je jednoduché ju vypestovať ale rovnako je oblúbenou zeleninou aj vďaka svojej výživovej hodnote a množstvu spôsobov, ako ju môžete zaradiť do vášho jedálnička.
Jej jemná chuť a výborné vlastnosti v kuchyni ju robia vhodnou pre rôzne pokrmy, od hlavných jedál po dezerty. Cuketa na plechu je perfektným príkladom ako túto obľúbenú zeleninu využiť.
Pečenie zeleniny nielen cukety na plechu je populárnou metódou prípravy jedla, ktorá sa stala obľúbenou najmä v posledných desaťročiach, keď sa ľudia začali zaujímať o zdravšie stravovacie návyky a varenie bez veľkého množstva tuku. Táto metóda vznikla z potreby pripravovať jednoduché, výživné a chutné jedlá. Napríklad na obed cez týždeň.
Cuketa je tiež bohatá na vitamíny A, C a K, ktoré sú dôležité pre zdravú pleť, dobré videnie a silné kosti. Okrem toho obsahuje množstvo minerálov, ako sú draslík, horčík a železo. A čo je tiež nezanedbateľné, je nízkokalorická, takže je ideálna pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť.
História
Pokiaľ ide o cuketu, jej popularita v európskej a severoamerickej kuchyni stúpla približne v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Predtým bola obľúbenou hlavne v talianskej a stredomorskej kuchyni.
Pečenie cukety na plechu je výhodné z niekoľkých dôvodov:
- Zelenina sa pečie rovnomerne.
- Uvoľňujú sa prirodzené cukry, čo zvyšuje chuť výsledného jedla.
- Môžme pridať rôzne korenie a prísady podľa chuti.
- Je to rýchla a jednoduchá metóda, ktorá nevyžaduje veľa zručností.
Pečenie cukety na plechu sa stalo populárne súčasne s príchodom trendu zdravej výživy a rýchlej prípravy jedál. Táto metóda umožňuje cuketue zachovať väčšinu jej výživových hodnôt a zároveň ju pripraviť s minimálnym množstvom tuku.
Napriek tomu, že nemôžeme presne určiť, kedy a kde vznikla metóda pečenia cukety na plechu, môžeme povedať, že tento spôsob prípravy zeleniny je v súčasnosti veľmi obľúbený v mnohých kuchyniach po celom svete.
Vyskúšajte aj naše recepty na cuketový šalát, alebo cuketový prívarok. Tu sú aj naše rýchle recepty z cukety. A tu je výborný slaný cuketový koláč.
Vyskúšajte aj náš recept ako zamraziť cuketu na zimu. A tu je naša zemiaková haruľa. A tu restovaná cuketa. Skúste aj ďalšie naše recepty rýchle a chutné. Tu je aj recept na slaný cuketový koláč so slaninou.
Recept bez mäsa
- Doba prípravy: 20 minút,
- Doba pečenia: 20 minút,
- Počet porcií: 3,
Ingrediencie na dva plechy
- 2 stredne veľké cukety,
- 3 stredne veľké zemiaky,
- 4 vajcia,
- 100 gramov syra,
- 8 strúčikov cesnaku,
- 1 čajová lyžička soli,
- 3 čajové lyžičky majoránky,
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
Postup receptu
- Cukety, zemiaky a syr nastrúhame nahrubo. Pridáme vajcia, zlisovaný cesnak, soľ, rascu a majoránku.
- Zmes poriadne premiešame a rozlejeme/rozložíme na tenkú vrstvu na papier na pečenie.
- Pečieme, kým haruľa nie je chrumkavá - u mňa 20 minút pri teplote 190 stupňov.
Dobrú chuť.
Cuketa na plechu bez mäsa. Foto - Jaja
Recept s mäsom
- Doba prípravy: 20 minút,
- Doba pečenia: 30 minút,
- Počet porcií: 5,
Ingrediencie
- 1 cuketa,
- 3 zemiaky,
- 1 cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 20 dkg šunky (bravčovej najlepšie v celku),
- 20 dkg syra (eidam),
- 1 čajovú lyžičku soli,
- mleté čierne korenie,
- 2 čajové lyžičky majoránky,
- 4 vajíčka,
- 150 g hladkej múky,
- 1 balíček kypriaceho prášku,
Postup receptu
- Cuketu ošúpeme od šupky. Ak je mladá vnútorná časť môžeme ju nechať v celku, ale ak už cuketa prezrela, vydlabeme vnútornú dužinu so semienkami. Očistíme zemiaky a na hrubom strúhadle ich spolu s cuketou postrúhame.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak tiež očistíme a pretlačíme. Syr a šunku pokrájame na kocky.
- Všetko zmiešame a dôkladne premiešame, pridáme múku, kypriaci prášok, vajíčka, oregano, soľ a korenie. Všetko ešte raz dôkladne premiešame.
- Zmes vylejeme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Cuketu na plechu dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na 30 minút. Dobrú chuť. Takýto je výsledok, cuketa na plechu so zemiakmi, šunkou a syrom je skvelá pochúťka.
Dobrú chuť. Skúste aj český recept na cuketu plnenú mletým mäsom.
Cuketa na plechu s mäsom. Foto - Kristýna
Videorecept