Cuketa na masle
Tento jednoduchý recept na cuketu na masle je ideálny ako ľahká príloha alebo zdravá večera. Je rýchly na prípravu a plný chutí. Vyskúšajte a nechajte sa inšpirovať.
Ingrediencie:
- 3 ks cuketa strednej veľkosti (cca 20 cm, najlepšie mladá, s mäkkými jadierkami)
- 2 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- Soľ (podľa chuti)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Mletá červená paprika (podľa chuti)
- Drvená rasca (podľa chuti)
- Kurkuma (výborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo)
- Chilli korenie (ak máte radi pikantné, podľa chuti)
Postup:
- Cukety dôkladne umyte a nastrúhajte na rezančeky alebo tenké plátky. Ak sú semienka v strede tvrdé, odstráňte ich.
- Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Cesnak očistite a nakrájajte na plátky.
- Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita.
- K cibuľke pridajte plátky cesnaku a nechajte ich rozvoňať.
- K cibuľke a cesnaku pridajte nastrúhanú cuketu. Dochutíme ju soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, drvenou rascou, kurkumou a ak máte radi pikantné, aj chilli korením.
- Ochutenú cuketu restujte cca 10 minút za stáleho miešania, pokiaľ nezmäkne. Mala by byť jemne chrumkavá, ale záleží na vašich preferenciách. Skúste aj náš cuketový šalát.
Tipy:
- Alternatívne zeleniny: Ak nemáte cuketu, môžete použiť patizón alebo tekvicu.
- Podávanie: Cuketa na masle je skvelá ako príloha k mäsu, ryži, alebo opekaným zemiakom. Môžete ju však konzumovať aj samostatne ako ľahké hlavné jedlo.
Dobrú chuť!