Cuketa na masle

Tento jednoduchý recept na cuketu na masle je ideálny ako ľahká príloha alebo zdravá večera. Je rýchly na prípravu a plný chutí. Vyskúšajte a nechajte sa inšpirovať.

Ingrediencie:

  • 3 ks cuketa strednej veľkosti (cca 20 cm, najlepšie mladá, s mäkkými jadierkami)
  • 2 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • Soľ (podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Mletá červená paprika (podľa chuti)
  • Drvená rasca (podľa chuti)
  • Kurkuma (výborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo)
  • Chilli korenie (ak máte radi pikantné, podľa chuti)

Postup:

  1. Cukety dôkladne umyte a nastrúhajte na rezančeky alebo tenké plátky. Ak sú semienka v strede tvrdé, odstráňte ich.
  2. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Cesnak očistite a nakrájajte na plátky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita.
  4. K cibuľke pridajte plátky cesnaku a nechajte ich rozvoňať.
  5. K cibuľke a cesnaku pridajte nastrúhanú cuketu. Dochutíme ju soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, drvenou rascou, kurkumou a ak máte radi pikantné, aj chilli korením.
  6. Ochutenú cuketu restujte cca 10 minút za stáleho miešania, pokiaľ nezmäkne. Mala by byť jemne chrumkavá, ale záleží na vašich preferenciách. Skúste aj náš cuketový šalát.

Tipy:

  • Alternatívne zeleniny: Ak nemáte cuketu, môžete použiť patizón alebo tekvicu.
  • Podávanie: Cuketa na masle je skvelá ako príloha k mäsu, ryži, alebo opekaným zemiakom. Môžete ju však konzumovať aj samostatne ako ľahké hlavné jedlo.

Dobrú chuť!