Jednoduchý recept na chrumkavé cuketové placky nielen s cuketou, ale aj so syrom a jedným zemiakom.

Chrumkavé cuketové placky

Cukety cez leto zažívajú svoju vrcholovú sezónu a nápadov, čo s nimi nie je nikdy dosť. Tieto cuketové placky sú veľmi vďačné, jednoduché a dajú sa pripraviť na viacero spôsobov.

Vyskúšajte tieto podľa nášho receptu, určite si ich zamilujete. Samotná cuketa nie je veľmi chuťovo výrazná zelenina, obsahuje okolo 95% vody, preto by ste do placiek mali pridať nejakú chuťovo výraznejšiu surovinu.

Ideálnou ingredienciou je syr, nielenže s ním placky budú skvele chutiť, ale aj pekne spoja cesto pri tepelnej úprave. Pre gurmánov odporúčame do cesta zamiešať aj na malé kocky nakrájané kúsky slaninky. Ak sa však chystáte hostiť vegetariána, tak ju samozrejme vynechajte.

Takto pripravené placky môžu byť chutnou samostatnou večerou v kombinácii s jogurtovým dipom alebo poslúžia aj ako príloha k mäsku či rybám. Skvele sa k nej hodí aj uhorkový šalát tzatziki.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety (okolo 500-600 g)
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnak
  • 170 g syr (eidam, ementál, gouda)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 2 čl sušená majoránu
  • 4-6 PL hladká múka
  • olej na opekanie/ smaženie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Čas prípravy: 20 min.

Čas varenia: 5-8 min. (1 placka/1 panvica)

Počet porcií: 14-16 malých placiek / 4-5 veľkých placiek

Postup receptu

  1. Cukety umyjeme, zemiak ošúpeme, cesnak ošúpeme.


     
  2. Vezmeme 1 cuketu (alebo polovičné množstvo) a nastrúhame ju nahrubo spolu so zemiakom. Premiestnime do sitka a posolíme, necháme 3-5 min. pustiť šťavu.


     
  3. Zatiaľ si do veľkej misy nastrúhame najemno syr, pridáme koreniny, soľ, prelisovaný cesnak a vajce. Zamiešame.


     
  4. Zmes zo sitka premiestnime do misy k syru a vajíčku, ale dôkladne vyžmýkame čo najviac vody z nastrúhanej cukety a zo zemiaku. Potom nastrúhame druhú cuketu, tiež do sitka, tiež posolíme a necháme pár minút pustiť šťavu. Opäť poriadne vyžmýkame a pridáme do cesta.


     
  5. Následne už len po lyžiciach pridávame múku, množstvo je individuálne, podľa toho, koľko vody ste dokázali vyžmýkať z cukiet. 4-6 PL múky by však malo stačiť. Cesto musí byť „mokré“, šťavnaté.


     
  6. Potom môžeme rozpáliť panvicu a je na nás, či chceme menšie placky s menším množstvom použitého oleja, alebo veľké placky s priemerom panvice – tie je však lepšie vysmážať vo vyššej vrstve oleja. Pri malých plackách stačí 1 PL oleja na veľkú panvicu, budú sa dobre otáčať a nebudú sa rozpadať.


     
  7. Pre veľkú placku je lepšie použiť vrstvu oleja, tak 0,3-0,5 cm, cesto vo forme gule vložíte do stredu panvice a roztlačíte pomocou naberačky alebo obracačky na hrúbku asi 0,5 cm. Bude tak vysmážaná, chrumkavá a pri otáčaní nehrozí jej pretrhnutie.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj našich 10 najlepších receptov z cukety.

Videorecept