Tieto cuketovo mrkvové placky pripravené v rúre sú jednoduchý a chutný letný, rokmi dôkladne overený recept. Pripravte si s nami skvelé a chutné z cukety a mrkvy podľa receptu od žien v meste.
Cuketovo mrkvové placky
Cuketovo mrkvové placky upečené v rúre sú jedlo pripravené z mixu cukety a mrkvy, ktoré sa strúhajú, zmiešajú s vajcami, múkou a dochutia bylinkami či koreninami. Táto zmes sa vyformuje na placky a pečie v rúre, kým placky nezískajú zlatohnedú farbu a pevnú štruktúru.
Príprava cuketovo-mrkvových placiek má korene v tradičných spôsoboch využívania sezónnych a dostupných surovín. Ich presná história je ťažko dohľadateľná, pretože ide o jednoduchý pokrm, ktorý sa mohol vyvíjať v rôznych kultúrach nezávisle od seba.
Je zároveň možné, že príprava placiek z cukety a mrkvy môže mať staršie korene. Súvisí s cieľom využiť nadbytok domácej úrody. Cuketa je v našich zemepisných šírkach skôr mladšia zelenina a tak v tomto prípade sa v minulosti placky piekli skôr z tekvice. Vyskúšajte aj náš recept ako zamraziť cuketu na zimu.
História
V rôznych regiónoch a kultúrach sa však vyvinuli rôzne verzie, prispôsobené miestnym chutiam a dostupným surovinám. V moderných časoch, kedy je stále viac zaujímavá zdravá strava a využívanie sezónnych surovín, sa cuketovo mrkvové placky stali populárnou voľbou.
Ich jednoduchý recept a možnosť pridávania rôznych korenín, byliniek a ďalších ingrediencií na zdôraznenie chutí z nich robí obľúbený a variabilný pokrm vo viacerých kuchyniach.
Cuketovo mrkvové placky môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako prísada k iným pokrmom. Sú obľúbené pre svoju chutnú a zdravú povahu, ktorá kombinuje zeleninové zložky s jednoduchým prípravným postupom.
Vyskúšajte aj náš recept na zemiakovo cuketové placky, alebo recept na cuketové placky zo špaldovej múky. Alebo skvelý cuketový prívarok. A tu je cuketa na plechu. Skúste aj výborný slaný cuketový koláč. Tu je aj recept na slaný cuketový koláč so slaninou. Alebo recept na zemiakové placky.
Ingrediencie
- 1 menšia cuketa alebo 1/2 väčšej,
- 2 stredné mrkvy,
- menšia hrsť strúhaného parmezánu, alebo iného tvrdého syru,
- asi 10 cm kúsok póru,
- 1-2 kopcovité polievkové lyžice špaldovej múky alebo Solamylu,
- 1-2 vajcia,
- cesnak - množstvo podľa chuti,
- Koreniny: soľ, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie,
Postup receptu
- Najskôr si očistíme a umyjeme cuketu a mrkvu. Pri väčšej cukete odstránime dužinu a jadierka a nastrúhame ju na rezance.
- Ak je nastrúhaná cuketa veľmi vodnatá, osolíme ju a necháme ju postáť, pustí šťavu. Potom cuketu vyžmýkame a šťavu zlejeme.
- Mrkvu nastrúhame rovnako, na rezančeky. Pór nakrájame na malé kocky. Ak pridáte aj cesnak, očistite ho a roztlačte a pridajte k ostatnej zelenine.
- Do zmesi pridáme vajce a nastrúhaný syr. Dobrou voľbou je parmezán, pretože dodá skvelú chuť, ale použite syr, aký máte najradšej alebo aký máte práve doma. Všetko spolu poriadne premiešame a okoreníme.
- Postupne pridávame špaldovú (bezlepkovú) múku podľa potreby. Mala by nám vzniknúť hmota, ktorá nesmie byť riedka. Ak sa vám zdá riedka, pridajte ešte múku a pokojne aj nastrúhaný syr.
- Pripravíme si aj plech, na ktorý dáme papier na pečenie. Plech môžete poprípade aj vymastiť tukom. Nakoniec ukladáme na plech lyžicou kôpky hmoty, ktoré tvarujeme do placky.
- Pečieme ich pri teplote 180 °C približne 20 minút dozlatista. Tieto cuketové placky nie sú mastné a skvele chutia so zeleninovým šalátom alebo aj duseným či grilovaným mäsom.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na cuketové placky. Tu sú aj naše rýchle recepty z cukety.