Cuketové placky sú výbornou a zdravou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám. Sú ľahké na prípravu, chrumkavé a plné chutí.

Cuketové placky

Tento recept na cuketové placky vám ponúka klasickú smaženú verziu aj zdravšiu pečenú alternatívu, aby si každý našiel tú svoju obľúbenú. Placky sú ideálne ako hlavné jedlo, príloha alebo ľahká večera. Pripravte si tieto lahodné placky a vychutnajte si sezónne dobroty.

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 1 vajce
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej na vyprážanie
  • 1 malá cibuľa (jemne nasekaná, voliteľne)
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu (voliteľne)
  • 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek (napr. petržlenová vňať, kôpor, pažítka, voliteľne)
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva (voliteľne, pre nadýchanejšie placky)

Postup:

  1. Príprava cukiet: Cukety umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Položte ich do cedidla, jemne osoľte a nechajte postáť 10 minút. Soľ pomôže vytiahnuť z cukety prebytočnú vodu.
  2. Odstránenie vody: Po 10 minútach vyžmýkajte z cukety prebytočnú vodu. Môžete použiť čistú kuchynskú utierku alebo gázu na dôkladné odstránenie tekutiny.
  3. Príprava cesta: V veľkej mise zmiešajte nastrúhanú cuketu, vajce, múku, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Ak používate, pridajte jemne nasekanú cibuľu a aj strúhaný parmezán, nasekané bylinky a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
  4. Smaženie placiek: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Lyžicou naberte cesto a tvarujte malé placky, ktoré položte na panvicu. Placky smažte približne 3-4 minúty z každej strany, alebo kým nie sú dozlatisté a chrumkavé. Hotové placky položte na papierové utierky, aby sa odstránil prebytočný olej.
  5. Pečenie v rúre: Ak preferujete zdravšiu verziu, môžeš placky upiecť v rúre. Predhrejte rúru na 200°C a plech vyložte papierom na pečenie. Na papier jemne nastriekajte alebo natrite olivový olej, aby sa placky neprilepili a získali chrumkavú kôrku. Lyžicou naberte malé množstvo cesta a vytvarujte placky priamo na pripravený plech. Dbaj na to, aby medzi plackami bolo dostatok miesta, aby sa dobre upiekli a nelepili sa k sebe. Peč placky v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nie sú dozlatista a chrumkavé. V polovici pečenia placky otoč, aby boli z oboch strán rovnomerne upečené. Ak chceš extra chrumkavosť, môžeš placky po upečení na pár minút vložiť pod gril. Po upečení placky nechaj chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich prelož na mriežku, aby sa zbavili prebytočnej vlhkosti a zostali chrumkavé.
  6. Podávanie: Podávaj teplé, napríklad s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Skúste aj cuketu na masle.


    Cuketové placky. Foto - Michal Trško

Tipy a variácie cuketových placiek

  • Sýrové placky: Pre extra chuť môžete do cesta pridať nastrúhaný syr ako cheddar, gouda alebo feta.
  • Zdravšia verzia: Môžete použiť celozrnnú múku alebo ovsené vločky namiesto hladkej múky.
  • Bezlepková verzia: Použite bezlepkovú múku alebo mandľovú múku namiesto hladkej múky.
  • Vylepšenie chuti: Pridajte kúsok nastrúhaného muškátového orieška alebo štipku kajenského korenia pre pikantnejšiu verziu.
  • Pečené placky: Namiesto smaženia môžete placky piecť v rúre. Predhrejte rúru na 200°C, položte placky na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich približne 15-20 minút, alebo kým nie sú dozlatista. Alebo vyskúšajte tento recept na chrumkavé cuketové placky.

Videorecept