Hovädzí španielsky vtáčik
- Čas prípravy: 3 hodiny
- Čas tepelnej úpravy: 2 hodiny
- Počet porcií: 6
Rokmi overená klasika, ktorá kedysi bývala hlavným bodom pohostinského menu na svadbách, rôznych iných oslavách a nesmela chýbať ani na jedálnom lístku v mestských reštauráciach. Síce sme si ho skôr zvykli pripravovať z kuracieho či bravčového mäsa, tradične sa chystá z hovädzej falošnej sviečkovej, ktorú môžeme brať za jedno z najkvalitnejších druhov mäsa. Prípadne viete zvoliť aj roštenku alebo hovädzie zadné, efekt bude rovnako skvelý!
Ženy v meste vám prinášajú originálny recept na španielsky vtáčik, resp. mäsové závitky, do ktorých sa vkladá náplň, napríklad zo slaniny, vajíčka, prípadne z kyslej uhorky. Neodmysliteľnou súčasťou je horčica a čierne korenie. Vyskúšajte si tento recept s nami aj vy, postup vám uľahčí náš detailný fotorecept!
Máme pre vás aj podobný fotorecept z hovädzieho mäsa - mäsové guľky v paradajkovej omáčke bez ryže.
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na španielske vtáčiky
(na 6 porcií)
- 1 kg hovädzej falošnej sviečkovice
- 50 g horčice
- 4 vajíčka
- 150 g údenej prerastenej slaniny
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 50 g bravčovej masti
Príprava hovädzieho španielskeho vtáčika podľa originál receptu. Foto - Slávka
Postup receptu na španielske vtáčiky
- Mäso nakrájame na centimetrové plátky a dôkladne z oboch strán naklepeme.
- Osolíme a okoreníme.
- Každý plátok potrieme horčicou a na to pridáme slaninu aj vajíčko.
- Zavinieme a uchytíme špáradlami, aby vznikol pevný zvitok.
- Mäsové závitky najskôr sprudka opekáme na masti, aby sa dobre zatiahli.
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľku a podlejeme všetko vodou.
- Dusíme pod pokrievkou zhruba hodinu a pol až do úplného zmäknutia hovädzieho mäsa.
- Hovädzie španielske vtáčiky môžeme následne podávať s ryžou alebo tarhoňou. Voľba je na vás!
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť!