Originálny recept na španielsky vtáčik z hovädzieho mäsa. Pripravte si s nami jedinečnú pochúťku podľa novinky z kuchyne portálu Ženy v meste.
Španielsky vtáčik originálny
Jedlo, nazvané španielske vtáčky je stará, dobrá a rokmi overená klasika. Kedysi bývalo hlavným bodom pochúťkového menu na svadbách, oslavách; nesmelo chýbať ani v žiadnej lepšej reštaurácii na jedálnom lístku.
Tradične sa robí z hovädzej falošnej sviečkovej, ktorú možno považovať za jedno z najkvalitnejších druhov mäsa. Prípadne môžete zvoliť roštenku alebo hovädzie zadné, efekt bude rovnako dobrý.
Ide o mäsové závitky, do ktorých sa vkladá náplň – býva to kúsok slaninky, vajíčko, prípadne aj kyslá uhorka (no ak nechceme kyslosť v mäse, môžeme ju vynechať), neodmysliteľnou je horčica a čierne korenie.
Skúste si s nami pripraviť španielske vtáčky podľa fotoreceptu Ženy v meste – táto chuťová kombinácia vás očarí. Vyskúšajte prípadne aj náš recept na zemiakový prívarok.
Výborný španielsky vtáčik
- Čas prípravy: 3 hodiny
- Čas tepelnej úpravy: 2 hodiny
- Počet porcií: 6
Ingrediencie na španielske vtáčky
(na 6 porcií)
- 1 kg hovädzej falošnej sviečkovice,
- 50 g horčice,
- 4 vajíčka,
- 150 g údenej prerastenej slaninky,
- soľ - podľa chuti,
- čierne korenie - podľa chuti,
- 1 väčšia cibuľa,
- 50 g bravčovej masti
Španielsky vtáčik - Originálny recept na jedinečnú pochúťku. Foto - Slávka
Tradičný španielsky vtáčik, postup receptu
- Mäso nakrájame na asi centimetrové plátky a dôkladne z oboch strán naklepeme.
- Osolíme, okoreníme.
- Každý plátok potrieme horčicou, na to dáme slaninku a vajíčko.
- Zavinieme a uchytíme špáradlami, aby vznikol pevný zvitok.
- Mäsové závitky najskôr sprudka opekáme na masti, aby sa dobre zatiahli.
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľku a podlejeme všetko vodou.
- Dusíme pod pokrievkou zhruba hodinu a pol až do úplného zmäknutia mäsa.
- Hovädzie španielske vtáčky môžeme podávať s ryžou alebo tarhoňou.
Dobrú chuť.