Cícerová pomazánka

Čas prípravy: 10 minút

Počet porcií: 2

Rímsky hrach, ktorý poznáme pod populárnejším názvom "cícer", je jednou z najobľúbenejších strukovín, ktoré naše telo výhradne potrebuje. Cícer, ale aj fazuľa, šošovica či hrachmajú vysoký obsah rastlinných bielkovín, z čoho ťažia predovšetkým vegetariáni a vegáni pri zostavovaní svojich jedálničkov. Strukoviny sú dôležité pre rast, regenerujú svaly, dohliadajú na zdravé fungovanie imunitného systému aj ciev v našom tele. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a zároveň prispieva k pocitu sýtosti.

Cícerová pomazánka spĺňa mnohé z kritérií: je rýchla a nenáročná na prípravu, má veľa zdravotných výhod a vďaka množstvu vlákniny vám z nej nebude ťažko a rovnako sa budete cítiť najedení. Pripravte si ju buď na raňajky alebo si urobte ľahkú večeru. Najlepšie chutí s čerstvým pečivom, druh už závisí od vás.

Nech sa vám pomazánka vydarí!

Receptový portál Dobrá kuchyňa má pre vás ďalší nápad na rýchle a výživné strukovinové jedlo, ktoré by ste mohli zaradiť do vášho jedálnička. Okrem cíceru je v ňom aj zdravý špenát. Vyskúšajte recept na cícerovo špenátovú panvičku.

Ingrediencie

  • 150 g cíceru (z konzervy alebo už uvarený)
  • 50 g krémového syra
  • 2 PL olivového oleja
  • 2-3 PL citrónovej šťavy 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 20-30 g vlašských orechov 
  • 30 g balkánskeho syra (voliteľné)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Chilli paprička (voliteľné)
  • ¼ ČL kurkumy (voliteľné)
  • Sezamové semienka na posypanie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Cícerová pomazánka: 2 jednoduché kroky pri postupe receptu

1. Cícer zlejeme z nálevu a prepláchneme. Dáme ho do vyššej nádoby, v ktorej budeme mixovať so zvyšnými prísadami. Pridáme 1 očistený strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a vami preferované iné druhy korenia, napríklad rasca, chilli paprička, kurkuma a podobne. Pridáme aj šťavu z citróna, olej, krémový syr a balkánsky syr. Vlašské orechy opražíme nasucho na panvici 5 minút. Dávajte pozor, aby vám nezhoreli a následne ich pridajte do nádoby ku zvyšku surovín.

Cícerová pomazánka: Krok 1

2. Tyčovým mixérom všetko spolu dôkladne rozmixujeme. V prípade potreby dochutíme a znovu premixujeme. Taktiež posypeme sezamom. Keď je pomazánka hotová, podávame ju s čerstvým pečivom a zeleninovou oblohou. Na vrch pomazánky vieme pridať aj čerstvé bylinky či jarnú cibuľku.

Cícerová pomazánka: Krok 2

Hotovo! Veríme, že vaša cícerová pomazánka vyzerá ako na obrázku nižšie. Vtedy recept vyšiel, ako mal!

Cícerová pomazánka: Hlavná fotka 2

Tip na záver: Určite odporúčame použiť do pomazánky sterilizovaný cícer. Príprava vám tak zaberie najmenej času a nátierka bude stále chutiť lahodne. V prípade, že cícer naozaj nemusíte alebo radšej preferujete inú strukovinu, pokojne použite červenú šošovicu či rôzne druhy fazule. Želáme vám dobrú chuť k pomazánke!

Nahliadnite aj na receptový portál Chutné recepty, ktorý má pre vás ďalšie recepty na pomazánky. Rovnako ako tá cícerová, aj tieto dobijú váš imunitný systém, nakoľko obsahujú veľké množstvo vitamínov: vyskúšajte cesnakovú nátierku so syrom, mrkvovú pomazánku alebo aj jednoduchú nátierku z avokáda.

Iné súvisiace recepty s cícerovou pomazánkou