Cícerová pomazánka
Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 2
Rímsky hrach, ktorý poznáme pod populárnejším názvom "cícer", je jednou z najobľúbenejších strukovín, ktoré naše telo výhradne potrebuje. Cícer, ale aj fazuľa, šošovica či hrach, majú vysoký obsah rastlinných bielkovín, z čoho ťažia predovšetkým vegetariáni a vegáni pri zostavovaní svojich jedálničkov. Strukoviny sú dôležité pre rast, regenerujú svaly, dohliadajú na zdravé fungovanie imunitného systému aj ciev v našom tele. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a zároveň prispieva k pocitu sýtosti.
Cícerová pomazánka spĺňa mnohé z kritérií: je rýchla a nenáročná na prípravu, má veľa zdravotných výhod a vďaka množstvu vlákniny vám z nej nebude ťažko a rovnako sa budete cítiť najedení. Pripravte si ju buď na raňajky alebo si urobte ľahkú večeru. Najlepšie chutí s čerstvým pečivom, druh už závisí od vás.
Nech sa vám pomazánka vydarí!
Receptový portál Dobrá kuchyňa má pre vás ďalší nápad na rýchle a výživné strukovinové jedlo, ktoré by ste mohli zaradiť do vášho jedálnička. Okrem cíceru je v ňom aj zdravý špenát. Vyskúšajte recept na cícerovo špenátovú panvičku.
Ingrediencie
- 150 g cíceru (z konzervy alebo už uvarený)
- 50 g krémového syra
- 2 PL olivového oleja
- 2-3 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 20-30 g vlašských orechov
- 30 g balkánskeho syra (voliteľné)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Chilli paprička (voliteľné)
- ¼ ČL kurkumy (voliteľné)
- Sezamové semienka na posypanie
Cícerová pomazánka: 2 jednoduché kroky pri postupe receptu
1. Cícer zlejeme z nálevu a prepláchneme. Dáme ho do vyššej nádoby, v ktorej budeme mixovať so zvyšnými prísadami. Pridáme 1 očistený strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a vami preferované iné druhy korenia, napríklad rasca, chilli paprička, kurkuma a podobne. Pridáme aj šťavu z citróna, olej, krémový syr a balkánsky syr. Vlašské orechy opražíme nasucho na panvici 5 minút. Dávajte pozor, aby vám nezhoreli a následne ich pridajte do nádoby ku zvyšku surovín.
2. Tyčovým mixérom všetko spolu dôkladne rozmixujeme. V prípade potreby dochutíme a znovu premixujeme. Taktiež posypeme sezamom. Keď je pomazánka hotová, podávame ju s čerstvým pečivom a zeleninovou oblohou. Na vrch pomazánky vieme pridať aj čerstvé bylinky či jarnú cibuľku.
Hotovo! Veríme, že vaša cícerová pomazánka vyzerá ako na obrázku nižšie. Vtedy recept vyšiel, ako mal!
Tip na záver: Určite odporúčame použiť do pomazánky sterilizovaný cícer. Príprava vám tak zaberie najmenej času a nátierka bude stále chutiť lahodne. V prípade, že cícer naozaj nemusíte alebo radšej preferujete inú strukovinu, pokojne použite červenú šošovicu či rôzne druhy fazule. Želáme vám dobrú chuť k pomazánke!
Nahliadnite aj na receptový portál Chutné recepty, ktorý má pre vás ďalšie recepty na pomazánky. Rovnako ako tá cícerová, aj tieto dobijú váš imunitný systém, nakoľko obsahujú veľké množstvo vitamínov: vyskúšajte cesnakovú nátierku so syrom, mrkvovú pomazánku alebo aj jednoduchú nátierku z avokáda.