Jarné rolky s mletým mäsom
Čas prípravy: 30 minút
Čas vyprážania: 20 minút
Počet porcií: 4
Jarné rolky, špeciálne vyprážaný typ s mletým mäsom, ryžovými rezancami a zeleninou od mrkvy až po kaleráb, pochádzajú z Číny, no dnes sú už preslávené po celej Ázií, rovnako ako aj vo svete. Ľudí predovšetkým láka ich šťavnatá a chrumkavá textúra, lahodná kombinácia rôznych chutí aj samotná príprava jedla, ktorá je síce pracná, no celkom zábavná v rámci plnenia závitkov a ich rolovania. Nahliadnite na náš detailný fotorecept, s ktorým postup určite zvládnete, či už sa rozhodnete pre rovnaké ingrediencie ako my alebo si ich prispôsobíte vlastnej potrebe.
Prajeme vám veľa šťastia! Odporúčame vám aj tento recept na čínske ryžové rezance so zeleninou, ktoré môžete podávať k našim vyprážaným jarným rolkám pre kompletné hlavné jedlo. Vyskúšajte!
Rovnako by sme vám chceli pripomenúť aj 1.vegetariánsku variantu jarných závitkov s tofu a zeleninou. Voľba ingrediencií je na vás!
Najpredávanejšie z nášho eshopu
Ingrediencie na jarné rolky
- 10 ks ryžového papiera (priemer cca 31 cm)
- 50 g ryžových rezancov (surové)
- 500 g mletého mäsa
- 2 mrkvy
- 1 menší kaleráb
- 2 vajíčka
- 50 g klíčkov Mungo fazule
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- Sušené Judášovo ucho (cca 20 g)
- 20 g čerstvého korianderu
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 250 ml piva alebo vody na namáčanie
- 300-500 ml oleja na vyprážanie
Vyprážané jarné rolky: Postup ázijského receptu
1. Začneme prípravou zeleniny. Mrkvy a kaleráb si umyjeme a nakrájame, presne ako na obrázku. Medzitým zalejeme sušené Judášovo ucho na 15 minút horúcou vodou, necháme napučať. Následne scedíme a nakrájame na tenké pásiky. Nadrobno si nakrájame aj koriander a cibuľu.
2. Ryžové rezance si nachystáme podľa návodu na balení. Po uvarení scedíme a dáme zatiaľ bokom.
3. Potom na oleji začneme opekať nadrobno nakrájanú cibuľu. Po nejakom čase k nej pridáme aj cesnak. Spolu krátko pražíme na panvici. Dávame pozor, aby cesnak nebol na záver horký.
4. Pridáme mleté mäso. Ochutíme ho soľou a čiernym korením a s pravidelným miešaním opekáme, až kým nezhnedne.
5. K mletému mäsu pridáme sušené Judášovo ucho, spolu so sójovou aj ustricovou omáčkou. Poriadne zamiešame, aby sme nemali prebytočnú vodu.
6. Následne pridáme k vzniknutej zmesi nakrájané mrkvy a kaleráb. Opekáme a miešame približne 2 minúty. Potom prihodíme aj uvarené ryžové rezance. Opäť zamiešame a po chvíli dáme preč z ohňa.
7. Zmes prehodíme do čistej misky a necháme úplne vychladnúť. Potom pridáme ešte koriander a 2 vajíčka, presne ako na obrázku. Dôkladne premiešame.
8. Ryžové papiere postupne namočíme do vody alebo piva. Hodia sa obidve, takže voľba je na vás! Na namočenie vám stačí pokojne 30 sekúnd.
9. Namočený ryžový papier premiestnime na čistú utierku. Mäsovo zeleninovú zmes pridáme v menších množstvách do 1 tretiny dolnej časti papiera, presne ako na obrázku. Koniec zahneme.
10. Potom zahneme bočné okraje papiera smerom dovnútra. Rolku zatesníme, aby mäsovo zeleninová zmes nevypadla a začneme rolovať nahor. Pracné, ale nič náročné! Hotové jarné rolky premiestnime na čistý tanier.
11. Na záver si jarné rolky vypražíme na panvici na rozpálenom oleji. Necháme opekať približne 5-7 minút z každej strany. Po vypražení odstránime pomocou servítky prebytočný olej a môžeme podávať, napríklad, so sladkokyslou omáčkou.
Hotovo! Nech vám ázijská klasika chutí!