Zapekaný baklažán s mletým mäsom je jeden z najlepších spôsobov, ako baklažán doma chutne využiť. Skúste overený recept webu Ženy v meste.
Výborný zapekaný baklažán s mletým mäsom, recept
Baklažán je chutná a zdravá zelenina. Vyplniť ho mletým mäsom a zapiecť v rúre je skutočne výborný spôsob ako si pripraviť skvelé jedlo.
Recept vôbec nie je zložitý a väčšinu času zaberie len samotné pečenie v rúre.
Šťavnatý baklažán a výborné mleté mäso vytvárajú úžasnú kombináciu. Mleté mäso treba vopred osmažiť na panvici, čím sa prehĺbi fajnová chuť.
Zapekaný plnený baklažán podávajte s porciou teplej ryže.
Viac receptov od Juraja Haršanyiho nájdete na jeho webe cookhomey.com - kliknite
Ingrediencie na zapekaný baklažán s mletým mäsom
- 5 baklažánov (dlhších a tenších, tie majú menej semiačok),
- 500g mleté hovädzie alebo jahňacie mäso,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 PL olivového oleja,
- 1 plechovka lúpaných rajčín,
- 2 zelené (alebo červené) papriky,
- 2 PL paradajkového pretlaku,
- 1 ČL sušeného drveného čili,
- 1 ČL mletej rasce,
- zväzok petržlenovej vňate,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- štipka cayennskeho korenia
Recept na zapekaný baklažán s mletým mäsom, vyskúšaný recept. Foto - Juraj Harsanyi
Zapekaný baklažán s mletým mäsom, postup receptu
- Najskôr predhrejeme rúru na 180 ˚C. a pripravíme baklažán. Každý kus umyjeme a pozdĺžne olúpeme štyri pásiky zo šupky. Premiestnime do pekáča, osolíme a potrieme olejom. Necháme piecť približne 35 minút.
- Medzitým spravíme plnku. Osmažíme si cibuľku v olivovom oleji, pridáme mleté mäso a smažíme do zlato-hneda. Pridáme drvenú rascu a štipku cayennskeho korenia. Osolíme a okoreníme. Potom pridáme pretlačený cesnak a papriku.
- Následne pridáme rajčinový pretlak, lúpané rajčiny a čili. Necháme variť asi 12 minút. Vložíme petržlenovú vňať a vypneme sporák.
- Ak je baklažán vychladnutý, spravíme cez olúpaný stred rez. Treba dať pozor, aby ste ho naprieč neprerezali. Vyplníme každý kus hotovou zmesou a vložíme ich opäť do pekáča.
- Predtým, ako ich dáme piecť, pripravíme jednoduchú rajčinovú omáčku. V hrnčeku zohrejeme olivový olej a jemne osmažíme rajčinový pretlak. Pridáme dve šálky slepačieho vývaru alebo vrelej vody. Necháme zredukovať až kým omáčka trochu zhustne. Potom ňou polejeme pripravené baklažány.
- Na záver dáme piecť pri 180˚C na približne 30 minút. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou.
Dobrú chuť.
Máme pre vás aj recept na skvelý baklažánový šalát s paprikou