Skvelý baklažánový šalát s paprikou, recept na izraelský spôsob. Baklažánový šalát môžete podávať ako teplý i ako studený. V Izraeli sa zvykne podávať na studeno. Môžeme to servírovať k ryži, k pečivu alebo ku quinoa.
Baklažánový šalát s paprikou - fotorecept kliknite
Izraelská kuchyňa je rôznorodá, pozostáva z mnohých národných kuchýň. Je ovplyvnená Blízkym východom. Tvorí ju taktiež ruská, turecká, stredo - európska kuchyňa, no i arabská a to prevažne z Maroka.
Pestrosť jedál je tu naozaj veľká a na chuť si tu príde skoro každý. Ja ako vegetarián zbožňujem rôznorodosť šalátov, ktorých sú tu naozaj desiatky. A nie sú to len tie klasické ktoré poznáme; grécky, tuniakový alebo cesar šalát.
Neboja sa kombinovať viacero surovín či chuti dokopy ako napr. sladká, slaná, kyslá či ostrá. V niektorých šalátoch sa vyskytujú strukoviny napr. cícer, arašidy, fazuľa, červená či čierna šošovica Beluga; obilniny ako krupica, vločky ale aj bulgur, couscous, quinoa, amarant. 🍆
Vybrali sme pre vás aj recept na skvelý šalát z quinoi - kliknite
Vo veľkom počte šalátov nájdete kôpor, baklažán, cviklu, tekvicu, olivy, no i nasekanú vňať s mätou, špenát či hrušky. Hrozienka, sušené brusnice alebo zrniečka z granátového jablka tiež prispievajú k delikátnej chuti šalátu.
V neposlednom rade dotvára šalát zálievka, ktorá pozostáva hlavne z kvalitného olivového oleja a citrónu, taktiež kôprová zálievka alebo postačí len biely jogurt. Rada si šaláty podávam ku pite, k focaccia , humusu alebo tahini paste.
Každá rodina v Izraeli si pripravuje šaláty podľa vlastných receptov, keďže je veľa spôsobov ako si ich pripraviť. Tu sú niektoré z nich, ktoré považujem za zaujímavé, obľúbené a ktoré sa mi dostali pod ruku čí od židovských rodín alebo kuchárov.
Skvelý baklažánový šalát s paprikou - ingrediencie
- 2 veľké baklažány
- 2 červené alebo žlté papriky
- 6 lyžíc olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka rajčinovej omáčky
- 1 šálka vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru
- ½ lyžičky rozdrvených vločiek
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- petržlenová vňať
Skvelý baklažánový šalát s paprikou. Foto - Eliška Sabo
Baklažánový šalát s paprikou - postup receptu
- Olúpeme baklažán v pruhoch vertikálne, aby nám ostala aj časť šupky. Tieto šupky nám pomôžu držať baklažán pohromade a pridávajú na chuti. Alebo ich jednoducho nakrájame na kolieska.
- Zohrejeme dve lyžice olivového oleja na panvici. Medzitým nakrájame baklažán na 1 cm kúsky. Vložíme do panvice polovicu nakrájaných kociek baklažánu. Necháme pražiť zhruba 10 minút.
- Keď baklažán dostane zlatohnedú farbu, premiestnime ho do väčšieho hrnca. Druhú dávku baklažánu upravíme tým istým spôsobom.
- Na dvoch lyžiciach olivového oleja opečieme nakrájané kusy papriky asi 3 minúty. Pridáme prelisovaný cesnak, a pečieme ešte asi dve minúty, kým sa spojí cesnak s paprikou. A potom pridáme do hrnca s baklažánom
- V miske rozmiešame paradajkový omáčku s vodou, soľou, cukrom, drvenými vločkami a čiernym korení
- Všetko spojíme dokopy a privedieme k varu. Znížime teplotu a zakryjeme pokrievkou s malou medzierkou pre vzduch. Necháme to prejsť asi jednu hodinu, kým sa omáčka nezredukuje.
- Šalát môžeme podávať teplý i studený. V Izraeli sa zvykne podávať na studeno. Môžeme to servírovať k ryži, k pečivu alebo ku quinoa. Na vrch posypeme nasekanú vňať.
Dobrú chuť. 🍆
Vybrali sme pre vás aj originál recept na lasagne bez bešamelu, jednoduchý RECEPT