Vianočné pupáky s makom, tradičný sviatočný recept portálu Ženy v meste. Pupáky, bobáľky či opekance. Táto vianočná pochúťka má mnoho pomenovaní, no originálny recept je len jeden. Pripravte si ho dnes s nami aj vy!
Makové pupáky, overený fotorecept - kliknite
Tradičný vianočný dezert, ktorý sa v každom kúte Slovenska pripravuje iným spôsobom. Vianočné pupáky či bobáľky majú mnoho mien, no nevyhnutnými ingredienciami sú zakaždým nesporne mak a med.
V niektorých receptoch sa objavuje aj vanilkový cukor, ale to už nie je úplne ono. Vianočné pupáky sa tradične osladzujú len medom, cukor sa pridáva, až keď je to naozaj potrebné pre dodanie extra chuti.
Ideálne je, ak sa bobáľky pripravia z doma upečeného koláčového cesta. Ak sa vám však do toho časovo nechce, dajú sa kúpiť už hotové.
Dôležité je aj dochucovanie a to, aby sme docielili vláčnu a ľahkú konzistenciu. Nie niečo vysušené či naopak príliš vodnaté. Vyhnite sa tomu a postupujte podľa nášho fotoreceptu!
- Čas prípravy (celkovo spolu): 30 minút (mimo pečenia samotného cesta)
- Čas tepelnej úpravy: 10 minút
- Počet porcií: 8
Máme pre vás aj recept portálu Dobrá kuchyňa na tradičné domáce bobáľky.
Ingrediencie na pupáky s makom
(pre 8 osôb)
Vianočný recept na pupáky s makom. Foto - Slávka
Postup receptu na tradičné vianočné bobáľky
- Z klasického koláčového cesta (kvások, výberová múka, žĺtok, mlieko, štipka soli, cukor), ktoré sme nechali vykysnúť, si pripravíme úzke pásiky. Priečne nakrájame.
- Dáme na plech a upečieme do zlatista cca 20 minút na 180 stupňov.
- Necháme vychladnúť, prípadne odložíme do nasledujúceho dňa.
- Vodu (asi 2 dcl) necháme zovrieť a pupáky ešte za horúca touto vodou oblievame.
- Pokračujeme, kým nepooblievame všetky bobáľky.
- Pridáme mak premiešaný s polovicou cukru.
- Maslo necháme rozpustiť na ohni, pridáme med a 1 dcl vody so zvyšným cukrom. Zovrieme.
- Zmes pridáme na pupáky a dôkladne premiešame. Hotovo!
- Pripravte si tradičné vianočné bobáľky aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Nech sa vám pupáky vydaria!