Vyskúšajte dlho hľadaný recept na vanilkové rožky bez vajec od žien v meste. Ak rozhodnete pre použitie hladkej špaldovej múky, rožtekom to pridá nutričnú hodnotu a odlišný chuťový zážitok.
Vanilkové rožky bez vajec
Tieto vanilkové rožky bez vajec predstavujú zaujímavý a obľúbený výber pre mnohých milovníkov sladkostí. Recept je ideálny pre tých, ktorí majú alergiu na vajcia alebo pre tých, ktorí ich z rôznych dôvodov vo svojej strave obmedzujú.
Jednou z hlavných výhod tohto receptu je možnosť použitia rôznych druhov orechov – či už ide o vlašské, lieskové alebo mandľové orechy, každý z nich dodáva rožkom jedinečnú chuť.
Obaľovanie teplých vanilkových rožkov v zmesi práškového a vanilkového cukru zabezpečuje, že každý kúsok má nádhernú vanilkovú chuť a vôňu, ktorá je typická pre tieto tradičné sladkosti.
Použitie špaldovej múky nie len pridáva nutričnú hodnotu, ale tiež ponúka jemný a odlišný chuťový zážitok v porovnaní s klasickou hladkou múkou. Krehká a lahodná textúra, ktorú zabezpečuje kombinácia masla a orechov, robí z týchto rožkov skutočnú pochúťku.
Sú ideálnymi kandidátmi na prípravu vopred, keďže si zachovávajú svoju čerstvosť a chuť po dlhú dobu, ak sú správne uskladnené. Táto vlastnosť je obzvlášť užitočná počas sviatočných období, ako sú Vianoce, kedy je veľmi cená čas strávený s rodinou namiesto dlhých hodín v kuchyni.
Výsledkom je, že tieto vanilkové rožky bez vajec sú nielen výnimočné svojou chutnou a krehkou textúrou, ale aj svojou pružnosťou a dlhou trvanlivosťou, čo ich robí obľúbeným a príťažlivým pečivom pre rôzne príležitosti, od sviatočných osláv až po každodenné pochutnávanie.
Máme pre vás aj ďalšie recepty na vanilkové vianočné pečivo. Pozrite si aj náš overený návod ako tvarovať vanilkové rožky. Ak by sa vám nedarili, skúste náš článok: Vanilkové rožky sa rozpadávajú, čo robiť? Skúste aj náš recept na fúkané kokosové rožky od babičky. Tu je aj recept na viedenské vanilkové rožky. A tu zase recept na vanilkové rožky bez orechov.
Ingrediencie
- 300 g hladkej špaldovej (klasickej hladkej) múky,
- 150 g mletých vlašských orechov,
- 250 g masla alebo Palmarínu,
- 100 g práškového alebo pomletého trstinového cukru,
Na obaľovanie: 3 balenia vanilkového cukru, 5 polievkových lyžíc práškového cukru alebo pomletého trstinového cukru.
Postup receptu
- Z pripravených surovín vymiesime cesto, ktoré uložíme do chladu aspoň na 2 hodiny, kým stuhne.
- Následne z cesta krájame, odoberáme rovnaké kúsky cesta, ktoré budeme šúľať do tvaru rožtekov.
- Kúsok cesta pošúľame a tvarujeme rožtek. Urobte si rožteky menšie, pretože ešte narastú.
- Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, pretože sa zväčšia.
- Vanilkové rožky pečieme pri teplote 150 °C cca 20 minút. Konce by mali byť jemne ružové.
- Pečením rožky zväčšia svoj objem. Teplým vzduchom môžeme upiecť aj dva plechy naraz.
- Upečené vanilkové rožky ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.
- Vanilkové rožky bez vajec skladujeme v uzavretej dóze. Upečte si ich pokojne v predstihu pred Vianocami, vydržia naozaj dlho.
Tip od žien v meste: Namiesto pomletých vlašských orechov môžeme zvoliť aj pomleté lieskové orechy, ale aj mleté mandle. Tu je aj recept na luxusné vanilkové rožky.
Videorecept