Slané bryndzové tyčinky sú u nás doma nesmierne obľúbené. Vyskúšajte overený top recept od žien v meste a pripravte si skvelé slané pečivo.
Slané bryndzové tyčinky
Premýšľate nad tým, čo upiecť na sviatočné dni pre návštevu v slanej variante? Vyskúšajte slané bryndzové tyčinky. Sezóna bryndze sa pomaly rozbieha a popri sladkých koláčikoch, takýto slaný kontrast na jazyku poteší.
Navyše vydržia dlho uskladnené, čiže si ich môžete napiecť už pár dní v predstihu. Základ tvoria len bryndza, maslo, jogurt a múka. Upečené sú doslova za pár minút a z uvedeného množstva upečiete tri plechy tyčiniek. Skúste aj recept na oškvarkové pagáče.
- Čas prípravy: 5 min. (+ 30 min. chladenie) - Čas pečenia: 35 min. (1 plech pečieme 10-12 min.) - Počet porcií: 3 veľké plechy, okolo 50-60 ks,
Ingrediencie
- 125 g bryndza - 125 g maslo - 90 g biely jogurt - 260 g hladká múka - 1/2 čl soľ - 1 ks vajce - 80 g syr (na posypanie) - 1-2 PL sezamové semienka (na posypanie),
Postup receptu
- Chladené ingrediencie vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby získali izbovú teplotu. Múku, bryndzu, maslo, jogurt a soľ spolu vymiešame rukami do hutného cesta. Odložíme na 30 minút do chladničky.
- Cesto na pomúčenej ploche vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Rozšľahaným vajíčkom potrieme. Posypeme postrúhaným syrom a sezamovými semienkami. Potom rozkrájame na ľubovoľne veľké tyčinky. Premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme ukladať s malou medzerou, tyčinky sa veľmi nezväčšia pri pečení. Pečieme na 200 stupňov po dobu 10-12 minút, kým nezačnú hnednúť.
Dobrú chuť. Slané bryndzové tyčinky sú hotové. Skúste aj slané pečivo plnené syrom a šunkou.
Slané bryndzové tyčinky. Foto - Andrea
Videorecept