Šampiňónový stroganov je skvelá verzia tradičného stroganovu, ktoré sa zvyčajne pripravuje s hovädzím mäsom. V našom recepte sa nahradzuje mäso šampiňónmi, čo robí z tohto stroganovu vegetariánsku alternatívu.
Šampiňónový stroganov
Máte doma šampiňóny a premýšľate, čo by ste z nich mohli doma rýchlo pripraviť na obed alebo večeru počas pracovného týždňa? Alebo hľadáte alternatívu k tradičnému mäsitému jedlu, vyskúšajte túto rýchlu lahôdku so šampiňónmi.
Ide o nízkokalorické jedlo, ktoré je vhodným a zdravým riešením ak vás navštívi vegetariánsky hosť. Alebo ak jednoducho máte chuť na skvelé jedlo bez mäsa.
Šampiňónový stroganov sa často pripravuje s cibuľou, cesnakom, kyslou smotanou alebo jogurtom a koreninami, ako je paprika alebo horčica. Výsledkom je krémová, bohatá omáčka plná chuti, ktorá sa môže podávať s cestovinami, ryžou alebo zemiakovou kašou.
Je to populárne jedlo v mnohých kuchyniach a môže byť upravené podľa osobných preferencií, či už pridaním ďalšej zeleniny, zmenou korenín alebo použitím alternatívnych ingrediencií na zvýraznenie rôznych chutí.
História
Recept na tento šampiňónový stroganov predstavuje bezmäsitú verziu tradičného ruského jedla s názvom stroganov. Jeho história siaha do 19. storočia v Rusku. Tradičná verzia tohto jedla obsahuje tenké plátky hovädzieho mäsa v omáčke z kyslej smotany, horčice a cibule.
Názov "stroganov" sa spája s ruským šľachtickým rodom Stroganovov, ktorí boli významní a vplyvní v období carského Ruska. Niektoré pramene uvádzajú, že jedlo bolo vytvorené alebo pomenované na počesť tohto rodu.
Šampiňónový stroganov je modernou variáciou tohto tradičného jedla a je prispôsobený vegetariánom a tým, ktorí hľadajú menej mäsitú alternatívu. Nahradenie mäsa šampiňónmi v recepte je súčasťou širšieho trendu varenia, ktorý zahŕňa experimentovanie s rastlinnými zložkami, aby sa vytvorili nové a zaujímavé verzie klasických jedál.
Takže, zatiaľ čo klasický stroganov má historické korene v Rusku, šampiňónová verzia je pravdepodobne modernou inováciou, ktorá odráža rastúci záujem o vegetariánsku stravu. Vyskúšajte aj náš cuketový prívarok, alebo pyré z hokkaido tekvice. Máme aj recept na bravčový stroganov.
Čo potrebujete
- Čas prípravy: 30 min.
- Čas pečenia: 20 min.
- Počet porcií: 2,
Ingrediencie
- 400 g šampiňónov,
- 3 menšie kyslé uhorky,
- 1 cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 polievková lyžíca olivového oleja,
- 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu,
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,
- 1 kávová lyžička červená mletá paprika,
- mleté čierne korenie podľa chuti,
- štipka soli,
Postup receptu
- Na úvod šampiňóny umyjeme a nakrájame na väčšie plátky. Rovnako pokrájame cibuľu na drobno, cesnak a uhorky.
- Nakrájané šampiňóny dáme na suchú panvicu (nepotrebujeme olej, ani vodu) a zamiešame ich, kým pustia šťavu. Tá sa odparí, trvá to asi 10 minút.
- Do šampioňónov na panvici pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a olivový olej. Všetko spoločne necháme dusiť do zmäknutia cibule.
- Pripravíme si jogurtovú zmes. Zmiešame jogurt (alebo kyslú smotanu) s dvomi lyžicami paradajkového pyré. Keď je zmes so šampiňónmi mäkká, pridáme do hrnca jogurt,ovú zmes a mletú červenú papriku, zamiešame. Môžeme podliať vodou a varíme pod pokrievkou cca 5 minút.
- Na záver pridáme nakrájané kyslé uhorky a premiešame. Necháme všetko variť ďalších 5 minút, takto ostanú uhorky chrumkavé.
Tip na servírovanie: Šampiňónový stroganov u nás podávame s ryžou a obľúbeným šalátom. Prajeme dobrú chuť. A máme pre vás aj odpoveď na otázku, čo na obed cez týždeň.
Videorecept
Aké prílohy sa najlepšie hodia k šampiňónovému stroganovu?
- Cestoviny: Široké rezance alebo iné cestoviny sú častou prílohou k stroganovu, keďže sa dobre zmiešajú s omáčkou.
- Ryža: Hnedá alebo biela ryža môže byť výbornou prílohou, ktorá absorbuje omáčku a dodáva pokrmu ďalšiu chuť a textúru.
- Zemiaková kaša: Krémová zemiaková kaša môže byť vynikajúcou prílohou, ktorá doplní omáčku a dodá jedlu ďalšiu hĺbku.
- Pečené zemiaky: Ak hľadáte niečo robustnejšie, pečené zemiaky môžu byť tiež vynikajúcou prílohou.
- Pečivo: Čerstvo upečený chlieb alebo bageta môže byť ideálna na namáčanie v omáčke.
- Čerstvá zelenina: Čerstvý šalát alebo parené zeleninové prílohy ako brokolica, karfiol alebo mrkva môžu pridať niečo ľahké a chrumkavé k pokrmu.
- Knedľa: Tradičná príloha môže byť tiež vynikajúcim doplnkom tohto jedla.