Podplamenník s bryndzou a slaninou

Čas prípravy: 1 hodina

Čas pečenia: 30-40 minút

Počet porcií: 6-8 kúskov (stredný plech)

Hravo si ho viete pripraviť aj doma, keď na to idete so správnym receptom. Ženy v meste majú pre vás tradičnú pochúťku, ktorej kysnuté cesto si môžete vyzdobiť rôznymi ingredienciami od smotanového základu, cez obľúbený syr, až po klobásu. My vám konkrétne prinášame klasiku z hodov a jarmokov - podplamenník s bryndzou, slaninou a navrchu doplnený červenou cibuľkou. Vyskúšajte!

Najdôležitejšie pri podplamenníku je nachystať si dobre vláčne a nadýchané cesto. Prajeme vám, aby sa domáca klasika z hodov podarila podľa vašich predstáv! Ponúkame vám preto aj podobný fotorecept na podplamenník, aby vám príprava rýchlejšie a jednoduchšie ubehla!

Určite nahliadnite pri budúcom pečení aj na tento slaný koláč - zdravý cuketový koláč na hrnčekový spôsob.

Ingrediencie na podplamenník

Cesto:

  • 250 g hladkej múky (+ na posypanie)
  • 125 ml mlieka
  • 1/4 kocky droždia (10 g)
  • 1 zemiak uvarený v šupke
  • 1 bravčová masť (kopcovitá)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru

Plnka:

  • 150 g kyslej smotany
  • 125 g bryndze
  • 100-150 g slaniny
  • 2 červené cibule

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na tradičný podplamenník

1. Uvedené ingrediencie nám vystačia na stredne veľký plech. Vopred si dáme uvariť zemiak v šupke. Potom si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme a rozmrvíme v ňom 10 g droždia. Pridáme aj lyžičku cukru. Spolu zamiešame a necháme vzísť. Uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme ho ku kvásku. Následne pridáme múku, soľ a bravčovú masť. Cesto poriadne vymiesime, čo trvá cca 10 minút. Poprášime ho múkou a odložíme na teplé miesto kysnúť na minimálne 45 minút.

Podplamenník: Krok 1

2. Medzitým si pripravíme plnku. Vymiešame smotanu s bryndzou.

Podplamenník: Krok 2

3. Na panvici orestujeme slaninu, dáme bokom a opečieme na pásiky nakrájanú cibuľu.

Podplamenník: Krok 3

4. Vykysnuté cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem, presne ako zobrazené na obrázku nižšie.

Podplamenník: Krok 4

5. Plech vymastíme bravčovou masťou za pomoci rúk. Mastnými rukami potom vyberieme z misy vykysnuté cesto. Porozťahujeme ho po celom plechu. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.

Podplamenník: Krok 5

6. Nanesieme plnku a posypeme orestovanou cibuľou a slaninou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme ešte 15-20 minút, kým okraje nezhnednú.

Podplamenník: Krok 6

Hotovo! Veríme, že sa vám podplamenník podaril ako nám na obrázku nižšie:

Želáme vám k nemu dobrú chuť!