Podplamenník s bryndzou a slaninou
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 30-40 minút
Počet porcií: 6-8 kúskov (stredný plech)
Hravo si ho viete pripraviť aj doma, keď na to idete so správnym receptom. Ženy v meste majú pre vás tradičnú pochúťku, ktorej kysnuté cesto si môžete vyzdobiť rôznymi ingredienciami od smotanového základu, cez obľúbený syr, až po klobásu. My vám konkrétne prinášame klasiku z hodov a jarmokov - podplamenník s bryndzou, slaninou a navrchu doplnený červenou cibuľkou. Vyskúšajte!
Najdôležitejšie pri podplamenníku je nachystať si dobre vláčne a nadýchané cesto. Prajeme vám, aby sa domáca klasika z hodov podarila podľa vašich predstáv! Ponúkame vám preto aj podobný fotorecept na podplamenník, aby vám príprava rýchlejšie a jednoduchšie ubehla!
Určite nahliadnite pri budúcom pečení aj na tento slaný koláč - zdravý cuketový koláč na hrnčekový spôsob.
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na podplamenník
Cesto:
- 250 g hladkej múky (+ na posypanie)
- 125 ml mlieka
- 1/4 kocky droždia (10 g)
- 1 zemiak uvarený v šupke
- 1 bravčová masť (kopcovitá)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
Plnka:
- 150 g kyslej smotany
- 125 g bryndze
- 100-150 g slaniny
- 2 červené cibule
Postup receptu na tradičný podplamenník
1. Uvedené ingrediencie nám vystačia na stredne veľký plech. Vopred si dáme uvariť zemiak v šupke. Potom si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme a rozmrvíme v ňom 10 g droždia. Pridáme aj lyžičku cukru. Spolu zamiešame a necháme vzísť. Uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme ho ku kvásku. Následne pridáme múku, soľ a bravčovú masť. Cesto poriadne vymiesime, čo trvá cca 10 minút. Poprášime ho múkou a odložíme na teplé miesto kysnúť na minimálne 45 minút.
2. Medzitým si pripravíme plnku. Vymiešame smotanu s bryndzou.
3. Na panvici orestujeme slaninu, dáme bokom a opečieme na pásiky nakrájanú cibuľu.
4. Vykysnuté cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem, presne ako zobrazené na obrázku nižšie.
5. Plech vymastíme bravčovou masťou za pomoci rúk. Mastnými rukami potom vyberieme z misy vykysnuté cesto. Porozťahujeme ho po celom plechu. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
6. Nanesieme plnku a posypeme orestovanou cibuľou a slaninou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme ešte 15-20 minút, kým okraje nezhnednú.
Hotovo! Veríme, že sa vám podplamenník podaril ako nám na obrázku nižšie:
Želáme vám k nemu dobrú chuť!