Pravý vianočný Štedrák

Čas prípravy: 1 hodina

Čas pečenia: 45 minút

Počet porcií: cca 12-16 rezov (plech 20x20 cm)

Počuli ste o najštedrejšom vianočnom koláči? Už len zo samotného názvu "Štedrák" viete, že ním bude práve tento dezert, ktorý si najčastejšie chystáme k sviatočnému stolu. Dôvodom, prečo Štedrák dostal svoje meno je, že ho tvoria vrstvy kysnutého cesta, ktoré sa tradične potierajú slivkovým džemom a 3 plnkami - je to maková, orechová a tvarohová (presne v tomto poradí).

Aby toho nebolo málo, Ženy v meste dodali svojmu fotoreceptu aj moderný twist. Síce sa namiesto niekoľkých vrstiev cesta pridalo kysnuté cesto len na spodok koláča, jednotlivé plnky, ktoré sú priamo na sebe vrstvené, sme obohatili o nadýchanú čokoládovú polevu, ktorá je pripravovaná minimálne z 50% čokolády.

Znie to dobre, však? Vyskúšajte náš Štedrák aj vy! Držíme palce s prípravou!

V prípade, že vám takýto dezert príde až príliš časovo náročný, resp. obľubujete iné kombinácie chutí, máme pre vás aj recept na medové rezy, ktoré sú o niečo jednoduchšie, ale aj recept na punčové rezy, ak preferujete úplne iný typ koláča k vianočným sviatkom. Voľba je na vás!

Medové rezy: AlternatívaVyskúšajte medové rezy, podobné dezertu Štedrák. Fotka - Najlepšie koláče

 

Koláč Štedrák: Ingrediencie 

Cesto:

  • 100 g polohrubej múky 
  • 4 g sušeného droždia
  • 1 žĺtok
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 20 g masla 
  • 50 ml mlieka 
  • Štipka soli

Maková plnka:

  • 80 g mletého maku
  • 50 g práškového cukru
  • 40 ml mlieka 
  • 10 g masla 
  • 1 PL rumu (voliteľné)

Orechová plnka:

  • 120 g vlašských orechov 
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g masla 
  • 60 ml mlieka 
  • Citrónová kôra

Tvarohová plnka:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 50 g práškového cukru 
  • 1 vanilkový cukor alebo ½ ČL vanilkových semienok alebo 1 ČL extraktu 
  • 30 g hrozienok 
  • Citrónová kôra
  • 1 vajce

Ostatné:

  • 1 bielko (na sneh)
  • 3 PL slivkového lekváru
  • 80 g horkej čokolády (min. 70%)
  • 120 ml smotany na šľahanie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Koláč Štedrák: Pravý postup receptu

1. Začneme prípravou cesta, ktoré necháme potom 45-60 minút kysnúť. Do misky dáme múku, žĺtok, soľ, droždie, cukor, zmäknuté maslo a zohriate teplé mlieko. Pomocou robota alebo ručne vypracujeme hladké a pružné cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte trošku múky, kým nebude cesto hladké. Zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Bielok z vajíčka si odložíme.

Štedrák: Krok 1

2. Pripravíme si plnky. Začneme makovou. Zmiešame všetky suroviny dohromady s tým, že mlieko musí byť horúce. Necháme odpočívať.

Štedrák: Krok 2

3. Pokračujeme s orechovou plnkou. Vlašské orechy nasekáme nadrobno, prípadne môžeme aj rozmixovať. Opäť všetko zmiešame, pričom mlieko znova pridávame horúce.

Štedrák: Krok 3

4. Ako poslednú si pripravíme tvarohovú plnku. Všetko spolu dobre vymiešame.

Štedrák: Krok 4

5. Z bielka, ktoré ostalo z prípravy cesta vyšľaháme tuhý sneh. Ten rozdelíme na 3 časti a pridáme k plnkám, ktoré sú vychladnuté. Sneh do každej plnky dôkladne zapracujeme.

Štedrák: Krok 5

6. Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na pomúčenej doske do požadovaného tvaru tak, aby sa zmestilo na plech. Plech vystelieme papierom na pečenie. Na cesto natrieme slivkový lekvár.

Štedrák: Krok 6

7. Na cesto vrstvíme plnky - začneme makovou, pokračujeme s orechovou a na vrch pridáme tvarohovú. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov po dobu 45 minút.

Štedrák: Krok 7

8. Keď koláč vychladne, pripravíme si polevu. Používame horkú čokoládu. Ak máme 50 %, tak použijeme na 80 g čokolády 80 g smotany na šľahanie. Ak máme 70% čokoládu alebo viac, musíme smotany pridať o niečo viac. V našom prípade vyšla pekná ganache z 80 g 70% horkej čokolády a 120 ml smotany na šľahanie. Čím viac percent čokoláda má, tým viac si žiada smotanu, aby bola poleva na záver tak akurát – ani tekutá, ale ani tvrdá. Ganache si nachystáme tak, že si čokoládu nakrájame na drobné kúsky a zalejeme ju horúcou smotanou. Avšak pozor, smotana nesmie vrieť! Miešame do rozpustenia čokolády a potom necháme 3-5 minút chladnúť.

Štedrák: Krok 8

9. Vzniknutú čokoládovú polevu následne nalejeme na koláč a necháme ho celý zatuhnúť. Potom ho nakrájame do tvaru rezov a môžeme podávať. Hotovo!

Štedrák: Krok 9

A pravý vianočný štedrák je na svete! Vyzerá lahodne, však? Dobrú chuť ku sviatočnému stolu!

Štedrák: Finálny výsledok

Súvisiace dezerty na záver od portálu Ženy v meste