Pravý vianočný Štedrák
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: cca 12-16 rezov (plech 20x20 cm)
Počuli ste o najštedrejšom vianočnom koláči? Už len zo samotného názvu "Štedrák" viete, že ním bude práve tento dezert, ktorý si najčastejšie chystáme k sviatočnému stolu. Dôvodom, prečo Štedrák dostal svoje meno je, že ho tvoria vrstvy kysnutého cesta, ktoré sa tradične potierajú slivkovým džemom a 3 plnkami - je to maková, orechová a tvarohová (presne v tomto poradí).
Aby toho nebolo málo, Ženy v meste dodali svojmu fotoreceptu aj moderný twist. Síce sa namiesto niekoľkých vrstiev cesta pridalo kysnuté cesto len na spodok koláča, jednotlivé plnky, ktoré sú priamo na sebe vrstvené, sme obohatili o nadýchanú čokoládovú polevu, ktorá je pripravovaná minimálne z 50% čokolády.
Znie to dobre, však? Vyskúšajte náš Štedrák aj vy! Držíme palce s prípravou!
V prípade, že vám takýto dezert príde až príliš časovo náročný, resp. obľubujete iné kombinácie chutí, máme pre vás aj recept na medové rezy, ktoré sú o niečo jednoduchšie, ale aj recept na punčové rezy, ak preferujete úplne iný typ koláča k vianočným sviatkom. Voľba je na vás!
Vyskúšajte medové rezy, podobné dezertu Štedrák. Fotka - Najlepšie koláče
Koláč Štedrák: Ingrediencie
Cesto:
- 100 g polohrubej múky
- 4 g sušeného droždia
- 1 žĺtok
- 1 PL kryštálového cukru
- 20 g masla
- 50 ml mlieka
- Štipka soli
Maková plnka:
- 80 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- 40 ml mlieka
- 10 g masla
- 1 PL rumu (voliteľné)
Orechová plnka:
- 120 g vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 20 g masla
- 60 ml mlieka
- Citrónová kôra
Tvarohová plnka:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor alebo ½ ČL vanilkových semienok alebo 1 ČL extraktu
- 30 g hrozienok
- Citrónová kôra
- 1 vajce
Ostatné:
- 1 bielko (na sneh)
- 3 PL slivkového lekváru
- 80 g horkej čokolády (min. 70%)
- 120 ml smotany na šľahanie
Koláč Štedrák: Pravý postup receptu
1. Začneme prípravou cesta, ktoré necháme potom 45-60 minút kysnúť. Do misky dáme múku, žĺtok, soľ, droždie, cukor, zmäknuté maslo a zohriate teplé mlieko. Pomocou robota alebo ručne vypracujeme hladké a pružné cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte trošku múky, kým nebude cesto hladké. Zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Bielok z vajíčka si odložíme.
2. Pripravíme si plnky. Začneme makovou. Zmiešame všetky suroviny dohromady s tým, že mlieko musí byť horúce. Necháme odpočívať.
3. Pokračujeme s orechovou plnkou. Vlašské orechy nasekáme nadrobno, prípadne môžeme aj rozmixovať. Opäť všetko zmiešame, pričom mlieko znova pridávame horúce.
4. Ako poslednú si pripravíme tvarohovú plnku. Všetko spolu dobre vymiešame.
5. Z bielka, ktoré ostalo z prípravy cesta vyšľaháme tuhý sneh. Ten rozdelíme na 3 časti a pridáme k plnkám, ktoré sú vychladnuté. Sneh do každej plnky dôkladne zapracujeme.
6. Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na pomúčenej doske do požadovaného tvaru tak, aby sa zmestilo na plech. Plech vystelieme papierom na pečenie. Na cesto natrieme slivkový lekvár.
7. Na cesto vrstvíme plnky - začneme makovou, pokračujeme s orechovou a na vrch pridáme tvarohovú. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov po dobu 45 minút.
8. Keď koláč vychladne, pripravíme si polevu. Používame horkú čokoládu. Ak máme 50 %, tak použijeme na 80 g čokolády 80 g smotany na šľahanie. Ak máme 70% čokoládu alebo viac, musíme smotany pridať o niečo viac. V našom prípade vyšla pekná ganache z 80 g 70% horkej čokolády a 120 ml smotany na šľahanie. Čím viac percent čokoláda má, tým viac si žiada smotanu, aby bola poleva na záver tak akurát – ani tekutá, ale ani tvrdá. Ganache si nachystáme tak, že si čokoládu nakrájame na drobné kúsky a zalejeme ju horúcou smotanou. Avšak pozor, smotana nesmie vrieť! Miešame do rozpustenia čokolády a potom necháme 3-5 minút chladnúť.
9. Vzniknutú čokoládovú polevu následne nalejeme na koláč a necháme ho celý zatuhnúť. Potom ho nakrájame do tvaru rezov a môžeme podávať. Hotovo!
A pravý vianočný štedrák je na svete! Vyzerá lahodne, však? Dobrú chuť ku sviatočnému stolu!