Škoricové osie hniezda
Čas prípravy: 100 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 8 ks
Škoricové osie hniezda sú obľúbeným sladkým pečivom na Slovensku. Čo je pre nich typické je lákavá chuť a vôňa škorice a charakteristický tvar špirály. Sú nadýchanými kysnutými koláčmi, ktoré najlepšie osladia deň čerstvé a teplé priamo z rúry.
Vtedy sú na povrchu jemne chrumkavé, zatiaľ čo zvnútra typicky vláčne a mäkké. Ideálny dezert k rannej káve a to najmä vtedy, keď je osie hniezdo posypané práškovým cukrom alebo poliate cukrovou polevou, čo pridáva na intenzívnejšej chuti a dopĺňa silnú škoricovú arómu koláča.
Recept na škoricové osie hniezda nie je vôbec náročný, avšak celková príprava a pečenie chvíľu trvá. Odporúčame vám naplánovať si ich prípravu na víkend, kedy máte viac času, rovnako ako aj priestor na kvasenie samotného cesta. Pre jednoduchší a rýchlejší postup vám náš portál Ženy v meste prináša aj podobný recept na škoricové osie hniezda, ktorý bol publikovaný v minulosti.
Inšpirujte sa! A dobrú chuť.
Ingrediencie na osie hniezda
Cesto:
- 300 g hladkej múky + múky na posypanie
- 100 ml teplého mlieka
- 50 g masla + masla na vytretie formy
- 50 g kryštálového cukru + 1 ČL na kvások
- ½ balíčka sušeného droždia (3 g)
- ½ ČL soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Náplň:
- 60 g masla
- 3 PL hnedého cukru
- 1 PL škorice (alebo 2 PL kakaa či inej náplne)
Postup receptu na škoricové osie hniezda
1. Uvedený zoznam ingrediencií vystačí na stredne veľký plech. Ak by ste náhodou chceli piecť osie hniezda na veľkom plechu a mať na záver cca 12 kusov, množstvá surovín zdvojnásobte (okrem žĺtka, pretože bohato postačia 2 celé vajíčka a 1 žĺtok). Začneme s prípravou kvásku. Mlieko zohrejeme a vložíme doň 40 - 50 g masla. Necháme rozpustiť. Potom pridáme sušené droždie a trošku kryštálového cukru. Dobre premiešame a necháme cca 10 minút kvasiť.
2. Medzitým si zmiešame múku s kryštálovým cukrom aj soľou.
3. Do múky pridáme 1 celé vajíčko a 1 žĺtok. Prilejeme k nim podkysnutý kvások. Ten musí mať bublinky, resp. penu na povrchu.
4. Potom cesto ručne alebo strojom vymiesime, misku zabalíme do fólie a necháme na teplom mieste podkysnúť 60 - 90 minút.
5. Následne si pripravíme náplň. Tá vzniká zmiešaním hnedého cukru a škorice (prípadne kakaa, mletých orechov, tvarohu,...).
6. Po 90 minútach cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Dôkladne pomúčime a vyvaľkáme valčekom na cca 0,5 cm hrúbku.
7. Na vyvaľkané cesto nanesieme 50 - 60 g zmäknutého masla. Rozotrieme a posypeme po celom povrchu škoricovým cukrom. Potom cesto zrolujeme a nakrájame ho na 8 rovnakých dielov.
8. Jednotlivé kúsky rovnomerne rozmiestnime na plech s vyššími okrajmi. Plech je dobré vymastiť maslom a vysypať múkou. Zabalíme ešte do fólie a necháme 20 minút podkysnúť. Osie hniezda pečieme pri 190 stupňoch 20 minút. A máme hotovo!
Tip na záver: Ako sme už naznačili aj v samotnom postupe, je v poriadku, ak nie ste milovníkom škorice a radšej by ste zvolili náplň do osieho hniezda z inej hlavnej ingrediencie. Škoricu môžete bez problémov zameniť za kakao (malo by byť kvalitné pre lepšiu náplň do koláča) alebo aj mak, lekvár, tvaroh či mleté orechy. Najdôležitejší zostáva v recepte postup prípravy cesta.
Dobrú chuť!
Receptový portál Dobrá kuchyňa vám odporúča vyskúšať ďalší tradičný slovenský dezert, ktorý zvládnete jednoducho zo svojej kuchyne: domáce parené buchty. Pridáva sa do nich hustý domáci džem alebo lekvár a s tým vám zase poradí portál Najlepšie koláče, ktorý prináša recept na jahodový džem. Chutí presne ako od babičky!