Škoricové osie hniezda

Čas prípravy: 100 minút

Čas pečenia: 20 minút

Počet porcií: 8 ks

Škoricové osie hniezda sú obľúbeným sladkým pečivom na Slovensku. Čo je pre nich typické je lákavá chuť a vôňa škorice a charakteristický tvar špirály. Sú nadýchanými kysnutými koláčmi, ktoré najlepšie osladia deň čerstvé a teplé priamo z rúry.

Vtedy sú na povrchu jemne chrumkavé, zatiaľ čo zvnútra typicky vláčne a mäkké. Ideálny dezert k rannej káve a to najmä vtedy, keď je osie hniezdo posypané práškovým cukrom alebo poliate cukrovou polevou, čo pridáva na intenzívnejšej chuti a dopĺňa silnú škoricovú arómu koláča.

Recept na škoricové osie hniezda nie je vôbec náročný, avšak celková príprava a pečenie chvíľu trvá. Odporúčame vám naplánovať si ich prípravu na víkend, kedy máte viac času, rovnako ako aj priestor na kvasenie samotného cesta. Pre jednoduchší a rýchlejší postup vám náš portál Ženy v meste prináša aj podobný recept na škoricové osie hniezda, ktorý bol publikovaný v minulosti.

Inšpirujte sa! A dobrú chuť.

Ingrediencie na osie hniezda

Cesto:

  • 300 g hladkej múky + múky na posypanie
  • 100 ml teplého mlieka
  • 50 g masla + masla na vytretie formy
  • 50 g kryštálového cukru + 1 ČL na kvások
  • ½ balíčka sušeného droždia (3 g)
  • ½ ČL soli 
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok

Náplň:

  • 60 g masla 
  • 3 PL hnedého cukru
  • 1 PL škorice (alebo 2 PL kakaa či inej náplne)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na škoricové osie hniezda

1. Uvedený zoznam ingrediencií vystačí na stredne veľký plech. Ak by ste náhodou chceli piecť osie hniezda na veľkom plechu a mať na záver cca 12 kusov, množstvá surovín zdvojnásobte (okrem žĺtka, pretože bohato postačia 2 celé vajíčka a 1 žĺtok). Začneme s prípravou kvásku. Mlieko zohrejeme a vložíme doň 40 - 50 g masla. Necháme rozpustiť. Potom pridáme sušené droždie a trošku kryštálového cukru. Dobre premiešame a necháme cca 10 minút kvasiť.

Škoricové osie hniezda: Krok 1

2. Medzitým si zmiešame múku s kryštálovým cukrom aj soľou.

Škoricové osie hniezda: Krok 2

3. Do múky pridáme 1 celé vajíčko a 1 žĺtok. Prilejeme k nim podkysnutý kvások. Ten musí mať bublinky, resp. penu na povrchu.

Škoricové osie hniezda: Krok 3

4. Potom cesto ručne alebo strojom vymiesime, misku zabalíme do fólie a necháme na teplom mieste podkysnúť 60 - 90 minút.

Škoricové osie hniezda: Krok 4

5. Následne si pripravíme náplň. Tá vzniká zmiešaním hnedého cukru a škorice (prípadne kakaa, mletých orechov, tvarohu,...).

Škoricové osie hniezda: Krok 5

6. Po 90 minútach cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Dôkladne pomúčime a vyvaľkáme valčekom na cca 0,5 cm hrúbku.

Škoricové osie hniezda: Krok 6

7. Na vyvaľkané cesto nanesieme 50 - 60 g zmäknutého masla. Rozotrieme a posypeme po celom povrchu škoricovým cukrom. Potom cesto zrolujeme a nakrájame ho na 8 rovnakých dielov.

Škoricové osie hniezda: Krok 7

8. Jednotlivé kúsky rovnomerne rozmiestnime na plech s vyššími okrajmi. Plech je dobré vymastiť maslom a vysypať múkou. Zabalíme ešte do fólie a necháme 20 minút podkysnúť. Osie hniezda pečieme pri 190 stupňoch 20 minút. A máme hotovo!

Škoricové osie hniezda: Krok 8

Tip na záver: Ako sme už naznačili aj v samotnom postupe, je v poriadku, ak nie ste milovníkom škorice a radšej by ste zvolili náplň do osieho hniezda z inej hlavnej ingrediencie. Škoricu môžete bez problémov zameniť za kakao (malo by byť kvalitné pre lepšiu náplň do koláča) alebo aj mak, lekvár, tvaroh či mleté orechy. Najdôležitejší zostáva v recepte postup prípravy cesta.

Dobrú chuť!

Receptový portál Dobrá kuchyňa vám odporúča vyskúšať ďalší tradičný slovenský dezert, ktorý zvládnete jednoducho zo svojej kuchyne: domáce parené buchty. Pridáva sa do nich hustý domáci džem alebo lekvár a s tým vám zase poradí portál Najlepšie koláče, ktorý prináša recept na jahodový džem. Chutí presne ako od babičky!

Ďalšie súvisiace články so škoricovými hniezdami