Chrumkavé kysnuté fánky. Vyskúšajte tradičný recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste, ktorý sa teraz skvele hodí.

Chrumkavé kysnuté fánky - fotorecept kliknite

Tradičné fánky a šišky. Fašiangy - symbol veselosti, zábavy a hodovania. Domáce fánky a šišky k nim rozhodne patria. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov. Stačí si iba vybrať.

Tradičné šišky z kysnutého cesta, vynikajúce šišky s jogurtom bez kysnutia, tvarohové šišky a fánky pečené v rúre. Teraz novinka pre vás, chrumkavé kysnuté fánky. Nech sa páči. Hodujte so značkou Ženy v meste.

Chrumkavé kysnuté fánky. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila tradičný recept na túto dobrotu. Aj v zdravšej verzii so špaldovou múkou chutia naše fánky z kysnutého cesta neodolateľne.

Určite vyskúšajte bleskové tvarohové šišky pečené v rúre

 

Vynikajúce tradičné kysnuté fánky

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 60-90 minút
  • Počet kusov: cca 40 (podľa veľkosti)

 

Najlepšie chrumkavé kysnuté fánky - ingrediencie

  • na kvások:
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 dl vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
  • na kysnuté cesto:
  • 350 g hladkej špaldovej alebo hladkej pšeničnej múky 
  • VÝBER MÚKY: Celozrnné múky sa vyznačujú vyšším podielom vlákniny, bielkovín, enzýmov, vitamínov, minerálov. Ja som zvolila 200 g hladkej špaldovej múky a 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky, preto je kysnuté cesto na fánky tmavšie. 
  • 200 ml kyslá smotana
  • 3 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 3 polievkové lyžice rumu (môžeme aj vynechať)
  • na vyprážanie: olej
  • na obaľovanie: práškový cukor zmiešaný s vanilínovým cukrom

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Ako pripraviť fánky z kysnutého cesta. Foto - Nela

 

Chrumkavé kysnuté fánky - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor, dôkladne premiešame. Necháme postáť cca 5-10 minút, kvások nám vykysne.
  2. Zo všetkých zvyšných ingrediencií spolu s kváskom vypracujeme cesto. Potom ho posypeme múkou a necháme na teplom meste vykysnúť. Cesto má zdvojnásobiť objem.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou a vytvarujeme si bochníček. Múku použijeme preto, aby sa nám cesto nelepilo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm.
  4. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme tvary. Môžeme štvorčeky, ale aj obdlžníky, podľa fantázie. V strede ich narežene, to k fánkam patrí. Treba však rátať, že fánky ešte narastú.
  5. Do hrnca pridáme väčšie množstvo oleja a necháme rozohriať. Fánky vyprážame z každej strany do zlatista. Fánky musia plávať. Ide to rýchlo, sledujeme, aby sa nepripálili.
  6. Pripravíme si väčší tanier, na ktorý položíme kuchynské papierové utierky. Hotové usmažené fánky ihneď vyberáme, položíme na papierové utierky, odstránime prebytočný tuk.
  7. Ešte teplé fánky obaľujeme v posýpke. Cukrovú posýpku si pripravíme tak, že k práškovému cukru (cca 3 kopcovité lyžice) pridáme vanilínový cukor (1 ks). A môžeme maškrtiť.

Tip na záver: Chrumkavé kysnuté fánky chutia úžasne. Aj keď sa vyprážajú, občas môžete aj zhrešiť. Keď vyprážané nemôžete, pripravte si fánky pečené v rúre podľa nášho jednoduchého receptu, ktorý máme taktiež v ponuke.   

Dobrú fašiangovú chuť. Skúste aj náš recept na tradičné fašiangové fánky.

Super rýchly recept fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom