Chrumkavé kysnuté fánky. Vyskúšajte tradičný recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste, ktorý sa teraz skvele hodí.
Chrumkavé kysnuté fánky - fotorecept kliknite
Tradičné fánky a šišky. Fašiangy - symbol veselosti, zábavy a hodovania. Domáce fánky a šišky k nim rozhodne patria. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov. Stačí si iba vybrať.
Tradičné šišky z kysnutého cesta, vynikajúce šišky s jogurtom bez kysnutia, tvarohové šišky a fánky pečené v rúre. Teraz novinka pre vás, chrumkavé kysnuté fánky. Nech sa páči. Hodujte so značkou Ženy v meste.
Chrumkavé kysnuté fánky. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila tradičný recept na túto dobrotu. Aj v zdravšej verzii so špaldovou múkou chutia naše fánky z kysnutého cesta neodolateľne.
Určite vyskúšajte bleskové tvarohové šišky pečené v rúre
Vynikajúce tradičné kysnuté fánky
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: 60-90 minút
- Počet kusov: cca 40 (podľa veľkosti)
Zdravší recept
Najlepšie chrumkavé kysnuté fánky - ingrediencie
- na kvások:
- 1 kocka droždia (42 g)
- 1 dl vlažného mlieka
- 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
- na kysnuté cesto:
- 350 g hladkej špaldovej alebo hladkej pšeničnej múky
- VÝBER MÚKY: Celozrnné múky sa vyznačujú vyšším podielom vlákniny, bielkovín, enzýmov, vitamínov, minerálov. Ja som zvolila 200 g hladkej špaldovej múky a 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky, preto je kysnuté cesto na fánky tmavšie.
- 200 ml kyslá smotana
- 3 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 3 polievkové lyžice rumu (môžeme aj vynechať)
- na vyprážanie: olej
- na obaľovanie: práškový cukor zmiešaný s vanilínovým cukrom
Ako pripraviť fánky z kysnutého cesta. Foto - Nela
Chrumkavé kysnuté fánky - postup receptu
- Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor, dôkladne premiešame. Necháme postáť cca 5-10 minút, kvások nám vykysne.
- Zo všetkých zvyšných ingrediencií spolu s kváskom vypracujeme cesto. Potom ho posypeme múkou a necháme na teplom meste vykysnúť. Cesto má zdvojnásobiť objem.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou a vytvarujeme si bochníček. Múku použijeme preto, aby sa nám cesto nelepilo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm.
- Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme tvary. Môžeme štvorčeky, ale aj obdlžníky, podľa fantázie. V strede ich narežene, to k fánkam patrí. Treba však rátať, že fánky ešte narastú.
- Do hrnca pridáme väčšie množstvo oleja a necháme rozohriať. Fánky vyprážame z každej strany do zlatista. Fánky musia plávať. Ide to rýchlo, sledujeme, aby sa nepripálili.
- Pripravíme si väčší tanier, na ktorý položíme kuchynské papierové utierky. Hotové usmažené fánky ihneď vyberáme, položíme na papierové utierky, odstránime prebytočný tuk.
- Ešte teplé fánky obaľujeme v posýpke. Cukrovú posýpku si pripravíme tak, že k práškovému cukru (cca 3 kopcovité lyžice) pridáme vanilínový cukor (1 ks). A môžeme maškrtiť.
Tip na záver: Chrumkavé kysnuté fánky chutia úžasne. Aj keď sa vyprážajú, občas môžete aj zhrešiť. Keď vyprážané nemôžete, pripravte si fánky pečené v rúre podľa nášho jednoduchého receptu, ktorý máme taktiež v ponuke.
Dobrú fašiangovú chuť. Skúste aj náš recept na tradičné fašiangové fánky.
Super rýchly recept fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom