Šťavnatá sekaná z rúry
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Počet porcií: 4
Sekaná sa považuje za tradičné jedlo Nemecka a Rakúska, no vďaka svojej rastúcej popularite sa dostala aj do Česka a na Slovensko. Klasicky sa pripravuje z hlavnej ingrediencie, ktorou je mleté mäso. Záleží od vás, či si zvolíte bravčové alebo hovädzie. Mäso sa formuje do typického valcovitého tvaru, pečie v rúre a podľa potreby dochucuje cibuľou, cesnakom a obľúbenými koreninami. Pre pevné spojenie sa pridávajú aj vajcia a namočený kus pečiva, resp. strúhanka.
No a čo si tak k tejto tradičnej mäsovej pochúťke pridať jablká? Tie dodajú sekanej nielen jemnú sladkosť, ale aj potrebnú vláčnosť. Navyše sú plné vitamínu C na podporu imunity a antioxidantov ako kvercetín, ktorý chráni naše mozgové bunky pred hocijakým poškodením.
Nech sa vám sekaná s jablkami podarí! Jej príprava je síce vo všeobecnosti jednoduchá, keďže sa v závere všetko len dôkladne zmieša dohromady, no aj napriek tomu vám ponúkame fotorecept na klasickú sekanú, aby sa vám lepšie postupovalo.
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na sekanú s jablkami
- 500 g mix mletého hovädzieho a bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- 3 strúčiky cesnaku
- 1,5 ks pečiva (rožok)
- 150 ml mlieka
- ½ veľkého jablka alebo 1 malý kus (cca 100-130g)
- ¼ ČL mletej rasce
- 1 ČL sušenej majoránky
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 2 PL dijónskej horčice (voliteľné)
Pečená sekaná s jablkami: Postup jednoduchého receptu
1. Jeden a pol rožka nakrájame na malé kocky a namočíme do mlieka. Zatiaľ si nadrobno nakrájame cibuľu a petržlenovú vňať. Cesnak prelisujeme. Následne do misy pridáme mleté mäso, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, koreniny, kocky jablka a nachystanú petržlenovú vňať. Keď rožok "vypije" všetok mlieka, prihodíme ho k ostatným ingredienciám. Zľahka spolu premiešame.
2. Pridáme aj vajíčko a všetko dokopy zapracujeme pomocou rúk. Podľa potreby a chuti dosolíme a dokoreníme.
3. Rúru medzitým vyhrejeme na 160 stupňov. Na dno pekáča nalejeme čistú vodu (cca 2 cm). Z mäsovej zmesi vytvoríme pevný bochník. Aby sme nemali v sekanej bubliny, tak pri miesení sa nebojíme celou zmesou niekoľkokrát buchnúť po podložke. Následne vložíme do pekáča a uhladíme povrch, na ktorý vzápätí nanesieme dijónsku horčicu. Rovnomerne rozotrieme. Sekanú vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 160 stupňoch. Potom zvýšime teplotu na 220 stupňov a dopečieme na 20 minút. Rúru následne vypneme a necháme sekanú ešte 10-15 minút v rúre odpočívať. Hotovo!
Sekaná s jablkami sa najlepšie hodí k zemiakovej kaši a kyslým uhorkám, presne ako na našom naservírovanom tanieri.
Máme pre vás aj menší tip: ostal vám výpek v pekáči a neviete čo s ním? Zjemnite ho na panvici s kockou masla. Vznikne vám tak lahodná omáčka, ktorá perfektne pasuje na sekanú s jablkami.
Dobrú chuť!