Šťavnatá sekaná z rúry

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 50 minút

Počet porcií: 4

Sekaná sa považuje za tradičné jedlo Nemecka a Rakúska, no vďaka svojej rastúcej popularite sa dostala aj do Česka a na Slovensko. Klasicky sa pripravuje z hlavnej ingrediencie, ktorou je mleté mäso. Záleží od vás, či si zvolíte bravčové alebo hovädzie. Mäso sa formuje do typického valcovitého tvaru, pečie v rúre a podľa potreby dochucuje cibuľou, cesnakom a obľúbenými koreninami. Pre pevné spojenie sa pridávajú aj vajcia a namočený kus pečiva, resp. strúhanka.

No a čo si tak k tejto tradičnej mäsovej pochúťke pridať jablká? Tie dodajú sekanej nielen jemnú sladkosť, ale aj potrebnú vláčnosť. Navyše sú plné vitamínu C na podporu imunity a antioxidantov ako kvercetín, ktorý chráni naše mozgové bunky pred hocijakým poškodením.

Nech sa vám sekaná s jablkami podarí! Jej príprava je síce vo všeobecnosti jednoduchá, keďže sa v závere všetko len dôkladne zmieša dohromady, no aj napriek tomu vám ponúkame fotorecept na klasickú sekanú, aby sa vám lepšie postupovalo.

Ingrediencie na sekanú s jablkami

  • 500 g mix mletého hovädzieho a bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 ks pečiva (rožok)
  • 150 ml mlieka
  • ½ veľkého jablka alebo 1 malý kus (cca 100-130g)
  • ¼ ČL mletej rasce
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 2 PL dijónskej horčice (voliteľné)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Pečená sekaná s jablkami: Postup jednoduchého receptu

1. Jeden a pol rožka nakrájame na malé kocky a namočíme do mlieka. Zatiaľ si nadrobno nakrájame cibuľu a petržlenovú vňať. Cesnak prelisujeme. Následne do misy pridáme mleté mäso, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, koreniny, kocky jablka a nachystanú petržlenovú vňať. Keď rožok "vypije" všetok mlieka, prihodíme ho k ostatným ingredienciám. Zľahka spolu premiešame.

Sekaná s jablkami: Krok 1

2. Pridáme aj vajíčko a všetko dokopy zapracujeme pomocou rúk. Podľa potreby a chuti dosolíme a dokoreníme.

Sekaná s jablkami: Krok 2

3. Rúru medzitým vyhrejeme na 160 stupňov. Na dno pekáča nalejeme čistú vodu (cca 2 cm). Z mäsovej zmesi vytvoríme pevný bochník. Aby sme nemali v sekanej bubliny, tak pri miesení sa nebojíme celou zmesou niekoľkokrát buchnúť po podložke. Následne vložíme do pekáča a uhladíme povrch, na ktorý vzápätí nanesieme dijónsku horčicu. Rovnomerne rozotrieme. Sekanú vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 160 stupňoch. Potom zvýšime teplotu na 220 stupňov a dopečieme na 20 minút. Rúru následne vypneme a necháme sekanú ešte 10-15 minút v rúre odpočívať. Hotovo!

Sekaná s jablkami: Krok 3

Sekaná s jablkami sa najlepšie hodí k zemiakovej kaši a kyslým uhorkám, presne ako na našom naservírovanom tanieri.

Sekaná s jablkami: Finálny výsledok

Máme pre vás aj menší tip: ostal vám výpek v pekáči a neviete čo s ním? Zjemnite ho na panvici s kockou masla. Vznikne vám tak lahodná omáčka, ktorá perfektne pasuje na sekanú s jablkami.

Dobrú chuť!