Domáca zmrzlina je skvelým spôsobom, ako si užiť osviežujúci dezert priamo z pohodlia vášho domova. Vyskúšajte si chuť domácej zmrzliny od žien v meste.
Jednoduchá domáca zmrzlina
Tento jednoduchý recept nevyžaduje použitie zmrzlinovača, čo znamená, že si ho môže pripraviť naozaj každý. Stačí vám len pár základných ingrediencií a trocha trpezlivosti, aby ste si vychutnali lahodnú a krémovú zmrzlinu.
Jednou z najväčších výhod domácej zmrzliny je možnosť experimentovať s rôznymi príchuťami a prísadami. Môžete vytvoriť svoju obľúbenú zmrzlinu presne podľa vašich chutí a preferencií.
Či už máte radi klasickú vanilku, čokoládu, ovocie alebo niečo exotickejšie, tento recept vám poskytne základ, na ktorom môžete stavať a vymýšľať svoje vlastné kulinárske majstrovstvá.
Ingrediencie:
- 500 ml smotany na šľahanie (minimálne 33% tuku)
- 400 g kondenzovaného mlieka Salka (sladené)
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (alebo inej príchute podľa preferencie)
Postup:
- Šľahanie smotany:
V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nevzniknú pevné špičky. Dbajte na to, aby smotana bola dobre vychladená, aby sa lepšie šľahala.
- Pridanie kondenzovaného mlieka:
Do vyšľahanej smotany pomaly pridávajte kondenzované mlieko a jemne miešajte, kým sa obe zložky dôkladne nespoja.
- Pridanie príchute:
Pridajte vanilkový extrakt alebo inú príchuť podľa vlastného výberu a opatrne premiešajte.
- Zmrazenie:
Hotovú zmes prelejte do mrazuvzdornej nádoby a uhlaďte povrch. Prikryte nádobu fóliou alebo viečkom a vložte do mrazničky. Nechajte zmrzlinu zmraziť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Servírovanie:
Po úplnom zamrazení je zmrzlina pripravená na servírovanie. Môžete ju ozdobiť podľa chuti, napríklad ovocím, čokoládovými kúskami, orechmi alebo polevou.
Domáca zmrzlina. Foto - Freepik
Možné príchute domácej zmrzliny
Čokoládová zmrzlina
- Ingrediencie: 100 g roztopenej čokolády (tmavej, mliečnej alebo bielej)
- Postup: Roztopenú čokoládu nechajte trochu vychladnúť a potom ju jemne vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením.
Jahodová zmrzlina
- Ingrediencie: 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd (rozmixovaných)
- Postup: Rozmixujte jahody na pyré a vmiešajte ich do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.
Karamelová zmrzlina
- Ingrediencie: 150 ml karamelovej omáčky
- Postup: Jemne vmiešajte karamelovú omáčku do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať karamelové kúsky pre väčšiu textúru.
Kávová zmrzlina
- Ingrediencie: 2 lyžice instantnej kávy rozpustenej v 2 lyžiciach horúcej vody
- Postup: Rozpustenú kávu vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením. Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať viac kávy podľa potreby.
Pistáciová zmrzlina
- Ingrediencie: 100 g mletých pistácií a pár kvapiek mandľového extraktu
- Postup: Jemne vmiešajte mleté pistácie a mandľový extrakt do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať pár celých pistácií pre väčšiu textúru.
Orechová zmrzlina
- Ingrediencie: 100 g nasekaných orechov (vlašských, pekanových alebo mandlí)
- Postup: Nasekané orechy jemne vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
Citrónová zmrzlina
- Ingrediencie: Kôra a šťava z dvoch citrónov
- Postup: Pridajte citrónovú kôru a šťavu do základnej zmesi a dobre premiešajte pred zmrazením. Môžete pridať aj trochu strúhaného kokosu.
Kokosová zmrzlina
- Ingrediencie: 100 g strúhaného kokosu a 1 čajová lyžička kokosového extraktu
- Postup: Vmiešajte strúhaný kokos a kokosový extrakt do základnej zmesi pred zmrazením.
Videorecept