Domáca zmrzlina je skvelým spôsobom, ako si užiť osviežujúci dezert priamo z pohodlia vášho domova. Vyskúšajte si chuť domácej zmrzliny od žien v meste.

Jednoduchá domáca zmrzlina

Tento jednoduchý recept nevyžaduje použitie zmrzlinovača, čo znamená, že si ho môže pripraviť naozaj každý. Stačí vám len pár základných ingrediencií a trocha trpezlivosti, aby ste si vychutnali lahodnú a krémovú zmrzlinu.

Jednou z najväčších výhod domácej zmrzliny je možnosť experimentovať s rôznymi príchuťami a prísadami. Môžete vytvoriť svoju obľúbenú zmrzlinu presne podľa vašich chutí a preferencií.

Či už máte radi klasickú vanilku, čokoládu, ovocie alebo niečo exotickejšie, tento recept vám poskytne základ, na ktorom môžete stavať a vymýšľať svoje vlastné kulinárske majstrovstvá.

Ingrediencie:

  • 500 ml smotany na šľahanie (minimálne 33% tuku)
  • 400 g kondenzovaného mlieka Salka (sladené)
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (alebo inej príchute podľa preferencie)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup:

  1. Šľahanie smotany:

    V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nevzniknú pevné špičky. Dbajte na to, aby smotana bola dobre vychladená, aby sa lepšie šľahala.

  2. Pridanie kondenzovaného mlieka:

    Do vyšľahanej smotany pomaly pridávajte kondenzované mlieko a jemne miešajte, kým sa obe zložky dôkladne nespoja.

  3. Pridanie príchute:

    Pridajte vanilkový extrakt alebo inú príchuť podľa vlastného výberu a opatrne premiešajte.

  4. Zmrazenie:

    Hotovú zmes prelejte do mrazuvzdornej nádoby a uhlaďte povrch. Prikryte nádobu fóliou alebo viečkom a vložte do mrazničky. Nechajte zmrzlinu zmraziť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.

  5. Servírovanie:

    Po úplnom zamrazení je zmrzlina pripravená na servírovanie. Môžete ju ozdobiť podľa chuti, napríklad ovocím, čokoládovými kúskami, orechmi alebo polevou.


    Domáca zmrzlina. Foto - Freepik

Možné príchute domácej zmrzliny

Čokoládová zmrzlina

  • Ingrediencie: 100 g roztopenej čokolády (tmavej, mliečnej alebo bielej)
  • Postup: Roztopenú čokoládu nechajte trochu vychladnúť a potom ju jemne vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením.

Jahodová zmrzlina

  • Ingrediencie: 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd (rozmixovaných)
  • Postup: Rozmixujte jahody na pyré a vmiešajte ich do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.

Karamelová zmrzlina

  • Ingrediencie: 150 ml karamelovej omáčky
  • Postup: Jemne vmiešajte karamelovú omáčku do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať karamelové kúsky pre väčšiu textúru.

Kávová zmrzlina

  • Ingrediencie: 2 lyžice instantnej kávy rozpustenej v 2 lyžiciach horúcej vody
  • Postup: Rozpustenú kávu vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením. Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať viac kávy podľa potreby.

Pistáciová zmrzlina

  • Ingrediencie: 100 g mletých pistácií a pár kvapiek mandľového extraktu
  • Postup: Jemne vmiešajte mleté pistácie a mandľový extrakt do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať pár celých pistácií pre väčšiu textúru.

Orechová zmrzlina

  • Ingrediencie: 100 g nasekaných orechov (vlašských, pekanových alebo mandlí)
  • Postup: Nasekané orechy jemne vmiešajte do základnej zmesi pred zmrazením. Môžete tiež pridať trochu medu alebo javorového sirupu.

Citrónová zmrzlina

  • Ingrediencie: Kôra a šťava z dvoch citrónov
  • Postup: Pridajte citrónovú kôru a šťavu do základnej zmesi a dobre premiešajte pred zmrazením. Môžete pridať aj trochu strúhaného kokosu.

Kokosová zmrzlina

  • Ingrediencie: 100 g strúhaného kokosu a 1 čajová lyžička kokosového extraktu
  • Postup: Vmiešajte strúhaný kokos a kokosový extrakt do základnej zmesi pred zmrazením.

Videorecept