Výborný jahodový koláč s posýpkou je naozaj tradičná dobrota. Dokážete ho prirpaviť z čerstvých ale aj mrazených jahôd. Ďalší top recept od žien v meste.
Jahodový koláč s posýpkou
Jahodový koláč s posýpkou je vynikajúci, mäkký, šťavnatý a s posýpkou na vrchu chrumkavý. Rýchly a nenáročný recept na koláč s jahodami. Môžete použiť akékoľvek iné ovocie, čo máte doma a pokojne aj mrazené.
Jahodový koláč s posýpkou je známy a obľúbený dezert, ktorý často skvele zapadne do letných dní, keď sú jahody v sezóne. Základ koláča sa obvykle robí z jednoduchého cesta, napríklad z piškótového alebo iného ľahkého cesta.
Na cesto sa kladú čerstvé alebo mrazené jahody, a v niektorých variantách aj jahodová ovocná zmes alebo želé. Posýpka, vo svete známa aj ako "streusel", je často vyrobená z masla, cukru, múky a niekedy aj orechov alebo ovsených vločiek, čo dodá koláču krásnu chrumkavú vrstvu.
Tento sezónny dezert sa obvykle podáva ľahko vychladený a je ideálny na pikniky, oslavy alebo ako sladká pochúťka k čaju či káve.
História
História jahodového koláča s posýpkou môže byť pomerne pestrofarebná, keďže spojenie ovocia a jahodových koláčov je tradíciou v mnohých kultúrach. Jahody ako také boli populárne v kuchyniach už stáročia, avšak spôsob ich prípravy sa postupne vyvíjal.
V Európe, napríklad, boli jahody súčasťou stravovania už v stredoveku, no koncept koláčov s posýpkou, aký poznáme dnes, je relatívne nový a je pravdepodobne produktom 19. a 20. storočia. Tento typ dezertu, najmä v oblastiach, kde bolo dostupné čerstvé ovocie, sa stal populárnym vďaka svojej jednoduchosti a chutnosti.
Príprava cesta, ovocia a posýpky a ich kombinácia v koláči môže byť ovplyvnená rôznymi národnými a lokálnymi tradíciami. V Amerike, napríklad, môže mať pôvod v období veľkej hospodárskej krízy, keď ľudia hľadali spôsoby, ako vytvoriť chutné jedlo s minimálnym množstvom dostupných surovín.
Posýpka, ktorá je jednou z charakteristík tohto koláča, bola jednoduchým spôsobom, ako pridať textúru a chuť bez použitia veľkého množstva drahých surovín, ako sú orechy alebo čokoláda.
Jahodový koláč s posýpkou, tak ako ho poznáme dnes, je teda kombináciou viacerých kulinárskych tradícií a techník, ktoré vznikali a vyvíjali sa v rôznych častiach sveta, ale vždy v súlade s dostupnosťou surovín a miestnymi chuťovými preferenciami.
V modernom význame je tento koláč často spojený s letnými mesiacmi, oslavami a rodinnými zhromaždeniami, kde lahodné jahody a sladká, chrumkavá posýpka tvoria dokonalú harmóniu chutí a textúr, ktorá je milovaná mnohými generáciami.
Vyskúšajte aj recepty na ďalšie ovocné koláče. Napríklad ovocný koláč s mrveničkou. Alebo aj jablkový koláč s tvarohom. Skúste aj pravé valašské frgály. Skúste ale aj tento dvojfarebný koláč s pudingom. Skúste aj našich 10 jednoduchých receptov s jahodami.
Budete potrebovať
- Doba prípravy: 20 minút
- Doba pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 12 kusov
Ingrediencie
Cesto
- 150 g hladkej múky,
- 150 g polohrubej múky,
- 200 ml mlieka,
- polovica kocky droždia,
- 60 g práškového cukru,
- 1 žĺtky,
- 70 ml oleja,
- štipka soli,
Posýpka:
Postup receptu
- Do misky pridáme obe múky a práškový cukor a premiešame.
- Do múky urobíme jamku, vylejeme mlieko rozdrobíme droždie, pridáme žĺtok, olej a soľ a všetko spolu premiešame vareškou.
- Formu si vymastíme maslom a cesto natlačíme rovnomerne do formy. Ja som použila tortovú formu. Keby sa cesto lepilo, môžeme si prsty namočiť do oleja, s cestom sa potom lepšie pracuje a nelepí sa.
- Na cesto položíme odkvapkané jahody, môžeme použiť čerstvé alebo mrazené.
- Pripravíme si posýpku. Do misky si dáme maslo, práškový cukor a polohrubú múku. Rukami spojíme všetky ingrediencie.
- Posýpkou rovnomerne posypeme jahody.
- Jahodový koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na 40 minút. Pečieme do zlatista.
Dobrú chuť. Jahodový koláč s posýpkou je hotový. Vyskúšajte aj recept na slivkový koláč s posýpkou. A tu je recept na jahodový džem.
Videorecept
aa