Obrátený jablkový koláč. Overený recept z kuchyne portálu Ženy v meste o ktorý sa s nami podelila Lucia Chrenko. Recept na koláč Tarte Tatin je z jej knihy Bohémky.
Obrátený jablkový koláč
Ak máte chuť na skvelý ovocný koláčik, skúste si s nami pripraviť tento výborný a tradičný recept. Obrátený jablkový koláčik medzi také určite patrí.
S webom ženyvmeste.sk sa o recept podelila spisovateľka Lucia Chrenko. Recept je z jej knihy s názvom Bohémky - kúpite ju tu, kliknite.
Autorka v nej prináša sladké recepty s rozmanitými príchuťami a vlastnými príbehmi. Jedným z nich je aj tento rokmi overený recept na obrátený jablkový koláč s názvom Tarte Tatin. Vyskúšajte ho, garantujeme že vám bude chutiť. Tu sú aj ďalšie recepty na jablkový koláč.
Tarte Tatin - obráteny jablkový koláč
- Pečieme na 200°C po dobu 30 min.
- Kruhový plech s priemerom 32 cm
Vyskúšajte aj recept na výborný mrkvový šalát s jablkami
Ingrediencie
Cesto:
- 100 g hladkej múky
- 70 g masla
- 30 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Náplň:
- 600 g kyslých jabĺk
- 100 g masla
- 100 g trstinového cukru
- ½ KL bourbonskej vanilky
- kyslá smotana ako príloha
Skvelý obrátený jablkový koláč, overený recept. Foto - Natália Jakubcová do knihy Bohémky
Postup receptu
- Z múky, zmäknutého masla, cukru, vajca a soli vypracujeme hladké cesto. Jemne ho poprášime múkou, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.
- Zatiaľ čo cesto oddychuje, pripravíme si jablkovú náplň. Jabĺčka poriadne umyjeme. Ja ich nešúpem, len vyberiem jadierka a nakrájam na väčšie tenké plátky. Vyberieme si hlbšiu panvicu, v ktorej budeme jablká dusiť na masle s cukrom a vanilkou. Jablká už po pár minútach prevoňajú celý dom. Dusíme asi 15 minút a potom odstavíme.
- Rozohrejeme si rúru a pripravíme kruhový plech.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme do kruhu na veľkosť plechu. Keďže je to obrátený koláč, ktorý budeme po dopečení vyklápať, na spodok dáme pripravené jablká aj so šťavou, ktorú pustili, a navrch položíme rozvaľkané cesto.
- Pracujeme rýchlo, lebo jablká sú horúce a v ceste je veľa masla, takže by sa nám to mohlo začať po chvíli topiť. Jemne cesto utlačíme k okrajom a dáme piecť. Keď je koláč upečený, opatrne ho preklopíme na veľký tanier. Teraz bude cesto naspodku a jablková náplň navrchu. Podávame teplé s kopčekom kyslej smotany.
Dobrú chuť.
Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší punčák originál