Tento recept na jahodové tiramisu je ideálny pre všetkých milovníkov sladkých, sviežich dezertov. Objavte dobrotu, ktorá očarí každého svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou.

Jahodové tiramisu

Sezóna jahôd je v plnom prúde, pokiaľ ich pestujete alebo ste si ich doniesli práve domov z obchodu či trhu, mohol by sa vám hodiť jednoduchý a svieži recept na koláčik, v ktorom jahody využijete.

Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí mascarpone, smotana, dlhé piškóty a jahody.

Tie sa dajú v tomto recepte nahradiť malinami, u nás ale vedú jahody, sú viac sladké a nebývajú kyslé, čo je ideálne. Tento koláčik je takou menšou kalorickou bombou, preto ak chcete kaloricky menej bohatú variantu nahraďte mascarpone jemným tvarohom, ale rátajte aj s úbytkom chuti.

Na dozdobenie odporúčame použiť chrumkavé lyofilizované, teda mrazom sušené jahody. Ingrediencie postačujú na stredne veľký plech alebo formu, cca 30x20 cm.

  • Čas prípravy: 20 min.
  • Čas tuhnutia: 6 hodín
  • Počet porcií: 8

Ingrediencie:

  • 250 g dlhé piškóty
  • 150 ml káva (voliteľné)
  • 50 ml čokoládový/kávový likér (voliteľné)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml 33-40 % smotany na šľahanie
  • 250 g kyslá smotana 16 %
  • 40 g práškový cukor
  • ½ čl vanilkový extrakt
  • 200-250 g jahody čerstvé
  • 15 g jahody sušené mrazom (voliteľné, na ozdobenie)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup

  1. Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Do nej vlejeme likér a zamiešame. (Obidve ingrediencie sú voliteľné a môžete tento krok vynechať.) Dlhé piškóty naukladáme na dno formy, tak aby sme pokryli celú plochu. Studenou kávou polejeme kávou, ale veľmi opatrne, stačí tak 4-5 PL.


     
  2. Do veľkej misy dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu, musia byť dobre vychladené! Spolu mixujeme. Pridáme kyslú smotanu, vanilku a cukor. Spolu šľaháme do zhustnutia, asi 5-7 minút.


     
  3. Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.


     
  4. Na piškóty dáme jednu polovicu šľahačkového krému, rozotrieme.


     
  5. Poukladáme nakrájané jahody a na nej druhú vrstvu piškót, ktoré sme krátko namočili v káve. (Piškótu namočte len do jednej polovice plochou stranou, stačí len ponoriť a hneď vytiahnuť, piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.).


     
  6. Druhú polovicu krému natrieme na vrch, a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však nechajte tuhnúť 12 hodín, napríklad cez noc.


     
  7. Posypeme rozdrvenými sušenými jahodami alebo čerstvými jahodami až pred servírovaním.


     

Dobrú chuť. Skúste prípadne aj tento recept na klasické talianske tiramisu.

Videorecept