Tento recept na jahodové tiramisu je ideálny pre všetkých milovníkov sladkých, sviežich dezertov. Objavte dobrotu, ktorá očarí každého svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou.
Jahodové tiramisu
Sezóna jahôd je v plnom prúde, pokiaľ ich pestujete alebo ste si ich doniesli práve domov z obchodu či trhu, mohol by sa vám hodiť jednoduchý a svieži recept na koláčik, v ktorom jahody využijete.
Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí mascarpone, smotana, dlhé piškóty a jahody.
Tie sa dajú v tomto recepte nahradiť malinami, u nás ale vedú jahody, sú viac sladké a nebývajú kyslé, čo je ideálne. Tento koláčik je takou menšou kalorickou bombou, preto ak chcete kaloricky menej bohatú variantu nahraďte mascarpone jemným tvarohom, ale rátajte aj s úbytkom chuti.
Na dozdobenie odporúčame použiť chrumkavé lyofilizované, teda mrazom sušené jahody. Ingrediencie postačujú na stredne veľký plech alebo formu, cca 30x20 cm.
- Čas prípravy: 20 min.
- Čas tuhnutia: 6 hodín
- Počet porcií: 8
Ingrediencie:
- 250 g dlhé piškóty
- 150 ml káva (voliteľné)
- 50 ml čokoládový/kávový likér (voliteľné)
- 250 g mascarpone
- 200 ml 33-40 % smotany na šľahanie
- 250 g kyslá smotana 16 %
- 40 g práškový cukor
- ½ čl vanilkový extrakt
- 200-250 g jahody čerstvé
- 15 g jahody sušené mrazom (voliteľné, na ozdobenie)
Postup
- Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Do nej vlejeme likér a zamiešame. (Obidve ingrediencie sú voliteľné a môžete tento krok vynechať.) Dlhé piškóty naukladáme na dno formy, tak aby sme pokryli celú plochu. Studenou kávou polejeme kávou, ale veľmi opatrne, stačí tak 4-5 PL.
- Do veľkej misy dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu, musia byť dobre vychladené! Spolu mixujeme. Pridáme kyslú smotanu, vanilku a cukor. Spolu šľaháme do zhustnutia, asi 5-7 minút.
- Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Na piškóty dáme jednu polovicu šľahačkového krému, rozotrieme.
- Poukladáme nakrájané jahody a na nej druhú vrstvu piškót, ktoré sme krátko namočili v káve. (Piškótu namočte len do jednej polovice plochou stranou, stačí len ponoriť a hneď vytiahnuť, piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.).
- Druhú polovicu krému natrieme na vrch, a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však nechajte tuhnúť 12 hodín, napríklad cez noc.
- Posypeme rozdrvenými sušenými jahodami alebo čerstvými jahodami až pred servírovaním.
Dobrú chuť. Skúste prípadne aj tento recept na klasické talianske tiramisu.
Videorecept