Tento krehký jablkový koláč je klenotom z babičkinej kuchyne.. Pridajte sa k nám a pripravte si tradičný recept a využite skvelú chuť jabĺk naozaj tradičným spôsobom.
Krehký jablkový koláč
Začala sezóna jabĺk a pokiaľ chcete vyskúšať aj iný koláč ako štrúdľu, vyskúšajte tento recept. Jablkový koláč je krehký a šťavnatý a najlepšie chutí až na druhý deň, kedy cesto nasaje jablkovú náplň.
Krehký jablkový koláč je charakterizovaný kombináciou jemného, krehkého cesta a mäkkých, aromatických jabĺk. Jeho krehkosť pochádza z použitia masla alebo iného tuku v ceste, ktorý zaisťuje jeho chrumkavú textúru.
Vrstva jabĺk je zvyčajne ochutená škoricou, cukrom a niekedy aj inými koreninami ako je muškátový oriešok alebo vanilka, čo dodáva koláču sladkú a aromatickú chuť. Celkový výsledok je harmonická kombinácia sladkosti a kyselosti z jabĺk a krehkosti cesta.
Tento koláč môže byť posypaný posýpkou, orechmi alebo dokonca krémom, v závislosti od variácie receptu. Jeho vzhľad je často rustikálny, čo odráža jeho domácku pôvodnosť a jednoduchosť prípravy.
História
História prípravy krehkého jablkového koláča siaha hlboko do histórie pestovania jabĺk a vývoja pekárskej tradície v Európe. Jablká, ako jedno z najstarších domestikovaných ovocí, majú korene v oblastiach Strednej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do Európy a iných častí sveta.
Kým jablká boli považované za symbol plodnosti a obnovy, stali sa tiež základnou súčasťou mnohých kulinárskych tradícií. V období stredoveku sa v európskych kuchyniach začali objavovať recepty na koláče a dezerty obsahujúce jablká.
Tieto rané recepty často spojovali ovocie s medom, orechmi a korením. Postupom času, s vývojom pekárskeho umenia a prístupom k rafinovanému cukru, začali vznikať recepty bližšie k tomu, čo by sme dnes označili za krehký jablkový koláč.
To ako krehký jablkový koláč poznáme dnes, je výsledkom stáročí vývoja a kombinovania techník a ingrediencií. Jeho charakteristický krehký základ, plnka z mäkkých, aromatických jabĺk a vrchná kôrka robia z tohto koláča obľúbený dezert mnohých generácií. V mnohých kultúrach je považovaný za symbol pohostinnosti a rodinného zhromaždenia.
Pripravte si ho s nami aj vy. Tu sú aj naše rýchle recepty s jablkami. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. Alebo tento recept na slonie slzy. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Alebo skúste recept na super jemný jablkový koláč.
Krehký jablkový koláč. Foto - Kristýna
Typy jablkového koláča
- Hrnčekový jablkový koláč
- Jablková štrúdľa
- Jablkový závin
- Jablkové pité
- Jablkové rezy
- Jablkový koláč s pudingom
- Jablčník
- Jablkový mrežovník
- Obrátený jablkový koláč
- Jablkový koláč s tvarohom
- Jablkový zákusok so želatínou
- Jablkové muffiny
- Tu sú aj ďalšie recepty na jablkový koláč.
- A tu je recept na nebezpečne dobrý jablkový koláč.
Na krehký jablkový koláč potrebujeme
- Doba prípravy: 40 minút,
- Doba pečenia: 50 minút,
- Počet porcií: 20 kúskov,
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 kocka masla,
- 400 g hladkej múky,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 4 polievkové lyžice práškového cukru,
- 8 polievkových lyžíc mlieka
Náplň:
- 1 kg jabĺk,
- 2 vrecká vanilkového pudingu,
- 2 vanilkové cukry,
- 8 polievkových lyžíc cukru kryštál,
- 1 polievková lyžica škorice,
Postup receptu
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Jablká posypeme vanilkovými pudingmi. Na nastrúhané jablká nasypeme vanilkové cukry a cukor kryštál.
- Náplň posypeme škoricou podľa chuti, ja som dala jednu polievkou lyžicu. Kto nemá rád, môže sa vynechať. A všetko premiešame.
- Do misky si dáme múku a premiešame s kypriacim práškom.
- Do múky pridáme maslo nakrájané na kocky.
- Pridáme cukor a mlieko a najlepšie rukami vymiešame cesto.
- Na tukom vymastený plech natlačíme jednu polovičku cesta. Druhú si odložíme na poslednú vrstvu.
- Na cesto dáme pripravenú náplň a rovnomerne uhladíme.
- Druhú polovičku cesta si rozvalíme najlepšie na papieri na pečenie a priložíme na jablkovú náplň.
- Popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na cca 50 minút. Pečieme do zlatista.
Dobrú chuť, krehký jablkový koláč je hotový. Vyskúšajte aj náš recept na bublaninu. Alebo toto naše dobré jablkové pité.
Videorecept