Vegetariánske gazdovské zemiaky
Sladké, slané, pikantné aj exotické. Presne také dokáže byť naturálne tofu, obľúbené nielen medzi vegetariánmi. Viete si ho nachystať na nekonečne veľa spôsobov, od smaženého, cez marinované, až po grilované a nakombinovať s rôznymi ingredienciami v polievkách, hlavných jedlách, dokonca dezertoch.
Všestranné tofu nepochybne pasuje aj do zapekaných gazdovských zemiakoch. Výdatné a jednoduché hlavné jedlo, ktoré si radi pripravujeme pre jeho sýtosť a spojenie klasických ingrediencií ako zemiaky, slanina, cibuľa, paprika a kyslá kapusta či uhorka pri servírovaní. V našom prípade však nahradíme slaninu ako zdroj proteínu za vegetariánsku alternatívu proteínu, ktorou je práve spomínané tofu.
Veľa šťastia s postupom nižšie!
Receptový portál Dobrá kuchyňa vám taktiež odporúča nahliadnuť na ďalšiu vegetariánsku alternatívu tradičného pokrmu a to zapekané zemiaky s cviklou. Inšpirujte sa prípravou a kombinujte podľa vlastných preferencií!
Náhľad na zapekané vegetariánske zemiaky s cviklou. Fotka - Dobrá kuchyňa
Ingrediencie na gazdovské zemiaky s tofu
- 470 g zemiakov
- 6 ml rastlinného oleja
- 50 g cibule
- 170 g tofu (údené)
- 3 g mletej sladkej papriky
- 3 g cesnaku
- 2 g drvenej rasce
- 1 g mletého čierneho korenia
- 250 g kyslej kapusty
- 1 g celej rasce
- Soľ podľa chuti
Postup receptu
1. Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka v osolenej vode. Kým vychladnú, na oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
2. Pridáme na drobné kocky nakrájané tofu a všetko spolu restujeme ďalších 5 minút. Potom dochutíme mletou paprikou a pretlačeným cesnakom a ešte minútu restujeme.
3. Následne z kapusty vytlačíme vodu. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
4. Pekáč potrieme olejom. Tretinu zemiakov navrstvíme po celej ploche pekáča a jemne osolíme. Na zemiaky pridáme polovicu kapusty a na ňu polovicu tofu zmesi s cibuľou. Všetko spolu formujeme do roviny a pokračujeme posolenými zemiakmi, kapustou a tofu. Opäť navrstvíme zvyšok zemiakov, ktoré osolíme, jemne posypeme celou rascou a pofŕkame olejom.
5. Na záver pečieme zemiaky dozlatista 40 minút na 220 stupňov. Keď sú hotové, nakrájame na porcie a môžeme podávať! Hotovo!
Želáme vám dobrú chuť!
Aj napriek tomu, že je dnes tofu robené všade vo svete, častokrát sa pristihneme, že bojujeme s jeho prípravou. Aby bolo na záver chrumkavé a obohatilo chuťou aj arómou podávané jedlo, portál Chutné recepty má pre vás recept na dobre upečené tofu, hotové za 15 minút. Vyskúšajte a pokojne použite nabudúce buď do našich vegetariánskych zemiakov alebo iných pokrmov. Nakoniec vám možno zachutia viac ako tradičné verzie!