Fit cviklový šalát

Čas prípravy: 5 minút

Čas varenia: 40 minút

Počet porcií: 1-2

Cvikla alebo červená repa je koreňová zelenina, ktorá so sebou prináša množstvo zdravotných výhod. Je bohatá na vitamíny, konkrétne C a kyselinu listovú B9 a na minerály ako železo, horčík či draslík. Pomáha k zdravému srdcu, nižšiemu krvnému tlaku a nakoľko obsahuje aj nitrátové zlúčeniny, tak môže zvýšiť vytrvalosť a celkový športový výkon. Pripravte si z varenej červenej repy a cottage cheese alebo tvarohu zdravý cviklový šalát ešte dnes a posilnite svoju imunitu.

Portál Dobrá kuchyňa vám ponúka podobný recept na jednoduchý fit šalát z cvikly.

Ingrediencie

  • 130 g cvikla (uvarená a nastrúhaná)
  • 200 g cottage cheese / tvaroh
  • 2-3 ks kyslé uhorky
  • 2 ČL dijónska horčica / plnotučná horčica
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Petržlenová vňať (voliteľné)
  • 10-15 g vlašské orechy (voliteľné)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Cviklový šalát: Postup fit receptu

1. Najskôr dáme variť cviklu vcelku a v šupke do mierne osolenej vody. Varíme, až kým cvikla nezmäkne. Uvarenú cviklu ošúpeme a nahrubo nastrúhame.

Fit cviklový šalát: Krok 1

2. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kocky a pridáme k pripravenej červenej repe. Nesmieme zabudnúť na soľ, korenie a horčicu podľa vašej preferencie.

Fit cviklový šalát: Krok 2

3. Potom pridáme cottage cheese alebo tvaroh. Všetko spolu dôkladne premiešame alebo môžeme aj rozmixovať. Tu je na vás, či chcete zostať pri forme šalátu alebo formu zmeniť na nátierku.

Fit cviklový šalát: Krok 3

Tip na záver: Zdravý cviklový šalát odporúčame podávať na čerstvom chlebíku a je jedno, či ste sa rozhodli nechať ho v šalátovej forme alebo ste ho vymixovali do pomazánky. Taktiež vyskúšajte posypať cviklový šalát vlašskými orechmi a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Cviklu viete uplatniť nielen v šaláte alebo ako nátierku, ale môžete si z nej spraviť aj delikátnu cviklovú polievku. Nahliadnite na fotorecept z portálu Chutné recepty.

A čo ostatné ingrediencie v šaláte?

Cvikla je plná vitamínov a prispieva k zdravšiemu fungovaniu tela. Avšak aj ostatné pridané ingrediencie v šaláte prinášajú výhody, takže fit energia šalátu nepochádza čisto z červenej repy.

1. Cottage cheese a tvaroh: Ak ste si vybrali do cviklového šalátu cottage cheese, zvolili ste si ingredienciu plnú bielkovín, vitamínov a minerálov. Cottage cheese je ideálny na udržiavanie svalov, čo ocenia hlavne športovci a kľúčový pre zdravé kosti a zuby. Ak ste sa rozhodli pre tvaroh, aj ten je bielkovinovou továrňou. Taktiež je obľúbený medzi športovcami, keďže má schopnosť regenerovať svaly a jeho proteíny prispievajú k zrýchlenému metabolizmu a spaľovaniu tukov.

2. Horčica: Či už dijónska alebo plnotučná, v každej horčici sú zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky a chránia pred chronickými ochoreniami. Horčica dokonca obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré podporujú srdce znižovaním cholesterolu v krvi. Niektoré štúdie taktiež tvrdia, že horčica môže regulovať hladinu cukru a vylepšiť citlivosť na inzulín, čo je prospešné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou.

3. Vlašské orechy: Síce sú vlašské orechy voliteľné v našom recepte na cviklový šalát, odporúčame vám ich zvážiť, aby bola večera ešte viac fit. Sú ďalším zdrojom omega-3 mastných kyselín, napomáhajúcich k zdravému fungovaniu srdca. Vlašské orechy často označujeme ako jedlo pre mozog, pretože majú v sebe látky podporujúce pamäť a koncentráciu. Taktiež sa vám oplatia konzumovať pre ich konkrétnu vlákninu, ktorá prispieva k zdravému tráveniu a zlepšuje pravidelnosť stolice.

Súvisiace recepty s cviklovým šalátom